
متابولیسم پایه که یکی از شاخصهای مهم سوختوساز بدن است، تحت تأثیر عواملی مانند سن، جنسیت، دمای بدن، کافئین مصرفی، بارداری، تغذیه، هورمونها و غیره تغییر میکند. بهعنوان مثال معمولاً شاخص متابولیسم در خانمها کمتر از آقایان است و به همین دلیل است که خانمها بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند. اما کسانی هستند که هرچه میخورند چاق نمیشوند و خیلی لاغر هستند. این لاغری باعث ناراحتی آنها شده است. همه لباسها برای این افراد گشاد بوده و با رژیم غذایی مختلف به اصطلاح پرهای گوشت به بدنشان اضافه نمیشود. اگر میخواهید با انواع چاقی و راهکارهای درمان خانگی و موثر هر یک آشنا شوید میتوانید مقاله “درمان چاقی“ را مطالعه کنید.
بهتر است این عوامل را شناسایی و با رژیم آنها را کنترل کنید:
- شبها بهموقع بخوابید و بهموقع بیدار شوید. به گفته متخصصان باید بین ۷ تا ۹ ساعت در شبانهروز بخوابید! بنابراین شبها قبل از ساعت ۰۰:۳۰ و صبحها پیش از ۱۰:۰۰ صبح از خواب بیدار شوید.
- پس از بیدار شدن از خواب آب بنوشید. نوشیدن آب بین یک یا دو لیوان آب در روز بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب باعث نفخ کمتر، انرژی بیشتر، متعادل شدن و کاهش اشتها میشود.
- استرس، عصبانیت و فشار را از خود دور کنید. باعث میشود بدن با سرعت بسیار کندتری سوخت ساز غذا را انجام دهد.
- مصرف کافئین و قهوه را کنترل یا حذف کنید. هرچند بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که کافئین میتواند باعث افزایش متابولیسم شما شود، اما زیادهروی در مصرف قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئین دار در طول روز تأثیر منفی روی شما را دارد.
- پیادهروی آرام! لطفاً این تصور را که هرچند بیشتر ورزش کنید، دیگر نیازی نخواهد بود حواستان به چیزی که میخورید باشد را کنار بگذارید.۳۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت توأم با تحرک، نشانه چراغ سبز برای خوردن پیتزا و کلوچه در کل روز نیست، و میبایست با غذایی که میخورید هماهنگ باشد. توصیه میکنیم در روز حداقل ۳۵ دقیقه پیادهروی آرام روی سطح صاف را انجام دهید.
- لطفاً وعده غذایی خود را بهمنظور ذخیرهی کالری حذف نکنید! اگر غذا نخورید، بدنتان شروع میکند به ذخیره چربی تا بعداً در قالب انرژی از آن استفاده کند و مسئله، کاهش وزن را غیرممکن میسازد. بهجای حذف وعده غذایی، سعی کنید غذای خود را بهاندازه و روی برنامه میل کنید.
- رژیم غذایی غیراصولی جنون رژیم غذایی در دهه ۹۰ میلادی بر مبنای چربی کمتر بود. اما ما یاد گرفتهایم که خوردن چربیهای سالم و در کل تغذیه متناسب با مزاج میتواند باعث بالا رفتن میزان متابولیسم ما شده و در مقایسه با رژیم غذایی با کالری شماری و چربی کم، میتوان وزن بیشتری کم کرد.
چرا چاق نمیشویم؟
یکی از معضلهای تناسباندام مربوط به کسانیِ که با کمبود وزن مواجه هستند. افرادی که با این معضل مواجه هستند باید بدانند کمبود وزن هم مانند اضافهوزن ممکن است ناشی از رفتارهای غلط غذایی یا برخی بیماریهایی باشد که سلامتی ما را تهدید میکند.
ما در اینجا با ۸ علتی که باعث میشود چاق نشویم آشنایتان میکنیم:
- بیاشتهایی و نخوردن غذای کافی: این بیاشتهایی اغلب اوقات در اثر معضلات روحی و استرس ایجاد میشود.
- سرعت غذا خوردن: برخی از افراد لاغر بسیار کند و آهسته غذا میخورند. آهسته غذا خوردن باعث میشود که مغز فرصت دریافت سیگنال سیری را داشته باشد و البته تندخوری باعث چاقی میشود، زیرا دستور سیری را دیر به مغز میرساند.
- اهمیت ندادن به برنامه غذایی: افراد لاغر ممکن است در طول هفته ۱ یا ۲ روز وعده کامل مغذی داشته باشند. برخی از افراد ممکن است با خوردن مواد خیلی کم و نهچندان مقوی بهسرعت سیر بشوند.
- نداشتن برنامه غذایی منظم: خوردن تمام وعدههای غذایی برای این دسته از افراد ضروری است. درحالیکه ممکن است بهراحتی از خوردن برخی وعدههای غذایی بگذرند بهخصوص صبحانه.
- عوامل ژنتیکی: یکی دیگر از عوامل لاغری، دلایل ژنتیکی است. برخی از افراد ممکن است غذای زیادی میل کنند اما باز چاق نمیشوند.
- میزان سوختوساز یا متابولیسم: معمولاً سوختوساز بدن اشخاص کموزن، بالا است. متابولیسم به میزانی از انرژی گفته میشود که بدن برای انجام فعالیتهای روزمره مثل ضربان قلب، تنفس، حفظ دمای بدن و… به آن نیاز دارد.
- استرس و تنشهای روحی: این عوامل در برخی از افراد منجر به از دست رفتن وزن میشود، بهاصطلاح زود آب میشوید. البته استرس در بعضی از افراد ممکن است دلیل چاقی بشود و در هر فردی متفاوت است.
- ابتلا به برخی از بیماریها: بیماریهای انگلی،اختلالات گوارشی و پرکاری تیروئید میتواند مانع بالا رفتن وزن بشود. البته با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش میتوان این بیماریها را کنترل و درمان کرد. چاق شدن غیراصولی برای افراد لاغر میتواند باعث بروز بیماریهایی مثل فشارخون، چربی خون و دیابت شود. بنابراین حتماً با مراجعه به متخصص تغذیه برای رسیدن به وزن ایده آلتان تلاش کنید.