۵ دلیل مهم عرق کردن نوزاد؛ تشخیص و درمان آن
اگر نوزاد شما نیمه شب عرق کرده از خواب بیدار شود ممکن است تصور کنید مشکل خاصی وجود دارد. عرق کردن بدن بر اثر گرما در تمام سنین اتفاق میافتد و در نوزادان تازه به دنیا آمده نیز طبیعی است.
چرا این اتفاق میافتد؟ بدن نوزاد هنوز کامل رشد نکرده است و در حال یادگیری این مطلب است که چطور دمای بدن را تنظیم کند. افزون بر این خانواده ها معمولا لباس زیادی تن نوزاد میکنند که باعث گرم شدن بدن آنها میشود.
بسیاری از ما شنیدهایم که نوزاد برای یادآوری زمانی که در رحم بوده است از گرما لذت میبرد. بخاطر همین است که قنداق کردن بچه ایده خوبی است. اما همیشه ممکن است بیش از حد برای کودک گرما ایجاد کنیم.
خب اگر متوجه شدید که کودک شما عرق میکند و علائم دیگری نیز ندارد لباسها را کم کنید تا دمای بدن کودک به درجه عادی برسد.
گاهی اوقات نوزادان دائم عرق میکنند. بعضی وقتها هم عرق کردن نوزاد در نواحی خاصی از بدن مثلا دستها یا پاها اتفاق میافتد. این اتفاقات نیز طبیعی است. انسانها در نواحی مختلف بدن تعداد مختلفی غده عرق دارند.
در موارد نادری عرق کردن میتواند علامتی از بیماری خاصی باشد. در ادامه دلایل عرق کردن را بررسی کرده و نحوه مواجه با عرق کردن و زمانی که احتمالا باید به پزشک مراجعه کنیم را بررسی میکنیم.
چرا نوزاد عرق میکند؟
در ادامه به برخی از عوامل عرق کردن نوزاد میپردازیم.
گریه کردن کاری سخت و انرژی بر است. اگر کودک مدت طولانی و سخت گریه کند عرق کرده و صورتش سرخ میشود.
اگر دلیل عرق کردن کودک این باشد تنها راه حل آن آرام کردن کودک است. پوشش زیاد باعث افزایش دمای بدن کودک میشود. معمولا خانوادهها لباس زیادی به تن نوزاد میکنند تا نوزاد سردش نشود.
به هر حال اگر پوشش زیادی دور نوزاد باشد، میتواند باعث گرم شدن آن ها شود و در آنها ایجاد ناراحتی کند و به دلیل اینکه پوست آنها بخاطر پوشش زیاد نمیتواند نفس بکشد عرق میکنند.
۱- خواب عمیق
نوزادان معمولا بیشتر زمان شبانه روز را در قطعه های کوتاه در خوابند، که این قطعهها معمولا سه تا چهار ساعت هستند. اما در این زمانها که نوزاد خوابیده است چرخه خواب متفاوتی از بزرگسالان را طی میکند. یکی از این مراحل خواب عمیق است. در مرحله خواب عمیق ممکن است نوزادان عرق کنند و خیس از عرق از خواب بلند شوند. این اتفاقا کاملا عادی بوده و نشانگر هیچ مشکلی نیست.
بیشتر بخوانید: ۸ راهکار برای کاهش عرق کردن صورت در تابستان
۲- سرماخوردگی، تب و عفونت
اگر نوزادی که معمولا عرق نمیکند دچار تعریق شود ممکن است این مشکل به دلیل سرماخوردگی یا عفونتی در بدن او باشد.
تب یکی از علائم عفونت است دمای بدن نوزاد را چک کنید. میتوانید از روشهای کاهش تب نوزاد براحتی استفاده کنید؛ اما اگر نوزاد شما زیر ۶ ماه است، برای میزان و دوز مصرفی این داروها حتما با پزشک کودک مشورت کنید.
۳- ایست تنفسی نوزاد
ایست تنفسی به این صورت است که نوزاد بین هر دو تنفساش دست کم ۲۰ ثانیه وقفه میاندازد. بسیار نادر است اما به خصوص نوزادان تازه متولد شده احتمال بروز آن وجود دارد.
اگر فکر میکنید کودک شما دچار این عارضه شده است حتمن با پزشک مشورت کنید. از علائم این عارضه می توان به:
- خرناس کشیدن
- به زحمت نفس کشیدن
- خوابیدن با دهان باز
ایست تنفسی کودکی از عوامل ایجاد عارضه مرگ ناگهانی کودک نبوده و بسیاری از کودک با وجود این عارضه بی مشکل بزرگ میشوند.
بیشتر بخوانید: ۱۰ دلیل عرق کردن در بزرگسالان
۴- هیپر هیدروزی در نوزادان
هیپر هیدروزی شرایطی است که کودک با وجود خنک بودن دمای بدن، شدیداً عرق میکند. این عارضه می تواند در نواحی خاصی از بدن اتفاق بیفتد مانند دستها و پاها. یکی از شکل های هیپرهیدروزیز، حالت عمومی ان است که می تواند بخش های زیادی از بدن را شامل شود. بسیار نادر است اما مشکل جدی به شمار نمی آید. معمولا با رشد کودک بهبود می یابد. هیپر هیدروز میتواند هم در زمان خواب و هم بیداری اتفاق بیفتد.
۵- بیماریهای مادرزادی قلبی
از آنجا که بدن کودکانی که دچار نارساییهای قلبی هستند فشار بیشتری برای پمپاژ خود تحمل میکنند دائما در حال عرق کردن هستند. دانشمندان میگویند حدود ۱ درصد از نوزادانی که به دنیا میآیند دچار مشکلات قلبی مادرزادی هستند.
کودکانی که نارسایی قلبی دارند سخت غذا میخورند و موقع غذا خوردن به دلیل انرژی بالایی که مصرف میکنند، عرق می کنند.
دلیل دیگری بر اینکه کودک را خنک نگه داریم:
در یک مطالعه مهم نشان داده شد گرم نگه داشتن کودک ممکن است باعث سندروم مرگ ناگهانی کودک شود. بنابراین سعی کنید شرایط را طوری آماده کنید که کودک بیش از حد گرم نشود.
از آنجایی که عرق کردن نشانه گرم شدن بدن است، میتوان از همین علامت برای خارج کردن بخشی از لباسهای کودک استفاده کنید.
وقتی متوجه شدید که کودک شما عرق کرده است اولین چیزی که باید به آن فکر کنید این است که دمای محیط و لباسهای نوزاد را به سطحی برسانید که خنک شود. اگر این کار مشکل را حل نکرد باید به پزشک مراجعه کنید.
برخی از مواردی که باید برای عرق کردن نوزاد در نظر بگیرید اینجا لیست شده است:
- اگر کودک شما برای گریه کردن عرق کرده است سعی کنید نیاز او را براورده کنید تا گریه او قطع شود و عرق کردن خاتمه یابد.
- گاهی ممکن است دلیل گریه کردن کودک گرم شدن بیش از حد باشد و ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد. ممکن است گرسنه باشند احتیاج به تعویض پوشک دارند یا دلشان میخواهد آنها را نگه دارید.
- دمای اتاق را تنظیم کنید.
- سعی کنید دمای خانه به حدی بین سرما و معتدل باشد و هرگز هوا را بسیار گرم نکنید. دمای خوابیدن کودک معمولا بین ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است.
- لباس های اضافه را از بدن کودک خارج کنید. لباس های سبک به تن کودک بپوشانید. لباس هایی که پوست آن ها بتواند نفس بکشد. کودک را قنداق پیچ نکنید مگر اینکه هوا واقعا سرد باشد.
بیشتر بخوانید: عرق سوز شدن و درمان خانگی آن
مراقب تب و سایر علائم باشید!
اگر دمای محیط را تنظیم کردید و لباس های اضافه را هم خارج کردید اما هنوز کودک عرق میکند ممکن است تب داشته باشد در صورت موارد ذیل حتما درمان دارویی را شروع کنید.
- کودکان کم سن تر از ۳ ماه با تب ۳۸ درجه
- نوزادان بالاتر از ۳ ماه با تب ۳۸.۹ درجه یا بیشتر
- بالاتر از سه ماه و طول کشیدن تب بیش از دو روز
اگر علایم ذیل با عرق کردن دیده شدند حتما به دکتر مراجعه کنید:
- سخت نفس کشیدن در هنگام خواب
- توقف های طولانی مدت بین هر دم و باز دهم
- عدم افزایش وزن درست
- مشکل در غذا خوردن
- خرناس کشیدن
امیدوارم مطالب فوق مفید بوده باشد. برای مطالعه بیشتر مقالات در اکالا بلاگ به دانستنیها سری بزنید.
منابع: healthline/asiaone