
گرفتگی اعصاب در ناحیه کمر یا رادیکولوپاتی میتواند درد شدیدی را در کمر و اطراف آن ایجاد کند. این شرایط هنگامی به وجود میآید که فشار نامتعادلی به اعصابی که نزدیک پنج مهرهی آخر ستون فقرات هستند، وارد میشود. این فشار و درد میتواند علاوه بر کمر، باسن، ران و مچ پا را نیز درگیر کند. در بیشتر موارد، این بیماری را با مسکنهای بدون نسخه، فیزیوتراپی و تغییر سبک زندگی درمان میکنند. گاهی اوقات، پزشک اعصاب تحت فشار را با اقداماتی نظیر تزریق یا جراحی درمان میکند.
بیشتر بخوانید: ۴ علت کمر درد در دوران پریودی و درمان آن
علائم کمر درد عصبی:
هنگامیکه اعصاب کمر تحت فشار قرار میگیرند، علائم بسیاری ظاهر میشود که عبارتند از:
- گرفتگی سیاتیک که علائمی مانند درد، سوزن سوزن شدن و احساس ضعف در کمر و نواحی اطراف (باسن، ران، مچ و پا) دارد.
- درد شدید
- ضعف
- اسپاسم عضلانی
- کم شدن عکسالعملهای غیرارادی
عوامل به وجود آورندهی کمر درد عصبی:
گاهی اوقات این مشکل بدون هیچ گونه دلیل خاصی ایجاد میشود و یا میتواند در اثر آسیب خاصی به وجود بیاید. افرادی که بین ۳۰ تا ۵۰ سال هستند، اگر مبتلا به این نوع کمر درد شوند، به احتمال زیاد علائمی را تجربه خواهند کرد. با افزایش سن، مهرههای ستون فقرات فشرده شده و دیسکهای بین مهرهها تحلیل میروند.
برخی از عواملی که باعث گرفتگی اعصاب در ناحیه کمر میشوند:
- بیرونزدگی دیسک
- بیرونزدگی کمر
- ضربه یا آسیب شدید در اثر حادثه مثل زمین خوردن
- تنگی کانال نخاعی
- کشش مکانیکی ستون فقرات
- زائدهی استخوانی در کمر
- لیز خوردگی مهره
- تنگی کانال نخاعی
- خرابی دیسک بین مهرهها
- روماتیسم مفصلی
یکی از شایعترین عواملی که باعث کمر درد عصبی میشود، بیرون زدگی دیسک است. این مشکل به دلیل افزایش سن و به وجود آمدن نقص یا ساییدگی در مهرهها به وجود میآید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ حرکت آسان برای درمان کمر درد
روشهای درمان کمر درد عصبی:
هنگامیکه پزشک گرفتگی اعصاب را در کمر تشخیص بدهد، ممکن است یکی از گزینههای زیر را به شما پیشنهاد دهد.
داروهای مسکن ضد استروئیدی میتواند درد و التهاب شما را کاهش دهد. در صورت موثر نبودن، پزشک ممکن است داروهای استروئیدی را تجویز کند.
در صورت لزوم، باید با یک فیزیوتراپیست برای کاهش علائم مشورت کنید. فیزیوتراپیست با بررسی شرایط شما، دستورالعملها و تمرینات مخصوص برای کشش و تثبیت ستون فقرات را توصیه میکند.
شما برای درمان کمر درد عصبی باید تغییراتی را در سبک زندگی خود اعمال کنید. برخی از روشهای خانگی که میتوانند به شما کمک کنند، عبارتند از:
- ممکن است برخی از حرکات و فرمهای نشستن و برخاستن باعث تحریک اعصاب کمر شما شوند. باید حدالامکان خود را در این موقعیتها قرار ندهید. همچنین پزشک ممکن است برای کاهش علائم، یک الی دو روز استراحت در رختخواب و پرهیز از فعالیت را توصیه کند.
- به مدت ۲۰ دقیقه یک کمپرس سرد یا گرم را در نواحی آسیب دیده بگذارید تا اسپاسم عضلانی کاهش پیدا کند. در طول روز، چندین مرتبه این کار را انجام دهید.
- ورزش کردن به طور منظم و اصولی به شما کمک میکند تا از بروز درد جلوگیری کنید و علائم را تا حدودی کاهش دهید.
- مدل خوابیدن شما ممکن است باعث تشدید علائم شود. بنابراین با پزشک خود دربارهی این موضوع مشورت کنید و وضعیت خواب خود را اصلاح کنید. طرز خوابیدن و ارتفاع بالش زیر سر و پا باید تنظیم شود.
بیشتر بخوانید: ۵ حرکت مفید برای درمان دیسک کمر
هنگامیکه روشهای ساده برای درمان کمر درد عصبی موثر واقع نمیشود، پزشک روشهای دیگری را برای درمان تجویز میکند که شامل تزریق استروئیدها و انجام جراحی است.
چند حرکت کششی برای کاهش کمر درد عصبی:
قبل از انجام دادن این حرکات، حتما آن را با پزشک خود در میان بگذارید و اطمینان حاصل کنید که این حرکات مناسب شما است. به طور کلی، دلایل کمر درد عصبی متفاوت بوده و در نتیجه، نسخه و روشهای یکسانی را نمیتوان برای همه تجویز کرد.
هنگام انجام این حرکات از حصیر، حوله یا زیرانداز برای خوابیدن استفاده کنید. هر حرکت را دو تا سه بار انجام دهید و در حین انجام، حتما نفس عمیق بکشید.
حرکت اول (کشیدن زانو به قفسهی سینه):
- بر روی زمین بخوابید.
- سر خود را به وسیلهی یک بالش کوچک کمی بالا بیاورید.
- هر دو زانو را مقداری خم کنید به طوریکه پاها روی زمین قرار داشته باشند.
- یک زانو را به سمت سینه بیاورید و به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید.
- این زانو را به حالت اولیه برگردانید و کشش را روی زانوی دیگر انجام دهید.
حرکت دوم:
- مرحلهی یک و دوی حرکت قبلی را انجام دهید.
- به جای آنکه زانوی خود را به سمت سینه بیاورید، پای خود را دراز کنید، به طوریکه کشیده شود. پوزیشن شما باید به گونهای باشد که نتوانید نوک انگشتان پا را ببینید.
- پای خود را به همین شکل به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در هوا نگه دارید.
- این کار را با پای دیگر انجام دهید.
حرکت سوم:
- در حالت خوابیده، یک پا را که از زانو خم شده بالا بیاورید و پای دیگر را روی آن قرار دهید. ران پای خم شده باید عمود بر بدن باشد.
- ران پای خم شده را با دست بگیرید و به سمت سینه و سر خود بکشید.
- برای ۲۰ تا ۳۰ ثانیه به همین شکل بمانید.
- همین حرکت را روی پای مخالف انجام دهید.
خلاصه مطالب:
روشهای متنوعی برای درمان کمر درد عصبی وجود دارد. اگر کمر درد شما تداوم پیدا کرد و علائم آن شدید شد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
استفاده از مسکنهای غیراستروئیدی (ایبوپروفن، آسپرین، دیکلوفناک، ایندومتاسین و …)، تغییر در سبک زندگی، انجام حرکات کششی و استراحت از اولین اقدامات برای کاهش کمر درد عصبی میباشد. پزشک همچنین با تشخیص علت این کمر درد، روشهای دیگری را نیز به شما پیشنهاد میدهد. در موارد حاد، پزشک ممکن است مجبور به تزریق و جراحی شود.
برای مشاهده روشهای درمانی دیگر به سبک زندگی سری بزنید.
منبع: healthline