طرز تهیه برنج قهوه ای؛ چرا باید “برنج قهوه ای” مصرف کنیم؟

برنج قهوه ای دانهای بسیار مغذی است. خوردن این نوع برنج به سلامت قلب کمک میکند، هضم غذا را راحتتر میکند و در کاهش احتمال خطر ابتلا به سرطان و دیابت نیز موثر است. مصرف مداوم این نوع برنج به دلیل املاحی که دارد، کلسترول بالا را نیز کاهش میدهد. از آنجا که برنج (Rice) یکی از اصلیترین محصولات کشاورزی و مواد غذایی در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی است، شناخت انواع مختلف برنج و انتخاب نوع مرغوب آن، نقش مهمی در سلامت اعضای خانواده ایفا میکند. انواع مختلف برنج عبارتند از: باسماتی دانه بلند (Long-Grain Basmati)، برنج سیاه (Black Rice)، برنجسفید (white Rice) و برنج چسبناک یا گلوتینوس (Sticky Rice) و..
انواع ذکر شده با اینکه همگی در دستهبندی دانههای برنج قرار میگیرند ولی خواص متفاوتی دارند که در ادامه به شرح آنها میپردازیم. براساس گفتههای بنیاد جورج ماتلیجان (George Mateljan)، مزایای سلامتی برنج قهوه ای تا حدی به دلیل روش تهیه آن است که باعث افزایش ارزش غذایی آن میشود. این موضوع برای سایر انواع برنج نیز صحت دارد. برای دیدن طرز تهیه برنج به صورت پلو و کته کلیک کنید.
براساس گفتههای دانشکده بهداشت عمومی هاروارد (HSPH): برنج قهوه ای یک دانه کامل است. به این معنی که این دانه شامل سه بخش است:
- لایه بیرونی پر از فیبر به نام سبوس
- لایه میانی نشاستهای به نام آندوسپرم
- هسته غنی از مواد مغذی به نام جوانه
برطبق گفتههای HSPH در مراحل تصفیه برنج سفید بر خلاف برنج قهوه ای:
لایه بیرونی آن که سرشار از فیبر است و بخش حاوی مواد مغذی آن، جدا میشوند. به این معنی که سبوس و جوانه برداشته شده و تنها لایه نشاستهای آن باقی میماند. به همین دلیل است که مصرف این برنج به خصوص به کودکان و زنان باردار که نیاز بیشتری به خوراکیهایی با املاح ذکر شده دارند، توصیه میشود. این برنج در تهیه انواع ماسک های مو و صورت نیز کاربرد دارد که در ادامه این مطلب به آن اشاره خواهیم کرد.
به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، برخی از این مواد مغذی ضروری برای بدن شامل ویتامینهای گروه B و آهن، دوباره به “برنج سفید غنی شده” اضافه میشوند. اما فیبر به آنها اضافه نمیشود.
برنج قهوه ای غذایی بسیار مغذی است. این دانه کامل که نسبتاً کم کالری است (۲۱۶ کالری در هر پیمانه)، سرشار از فیبر و فاقد گلوتن است و میتوان آن را در انواع غذا گنجانید. سازمان برنج ایالات متحده خاطرنشان میکند که برنج قهوه ای حاوی هیچ کلسترول و چربی مضری نیست. فقط مقادیر کمی چربی و سدیم دارد.
حال که به طور مختصر با خواص برنج قهوه ای و وجه تمایز آن با سایر برنجها آشنا شدیم، موارد جزئی دیگر درباره آن را ذکر خواهیم کرد.
مزایای برنج قهوه ای برای سلامتی
فوایدی که این نوع برنج برای سلامتی دارد، تا حد زیادی به دلیل کامل بودن دانه آن و عدم حذف هیچ کدام از ۳ بخش مطرح شده است. مطابق گفته HSPH، فیبر موجود در برنج قهوه ای:
- به کاهش کلسترول کمک میکند.
- ضایعات را از طریق دستگاه گوارش دفع میکند.
- باعث تقویت ارزش غذایی آن میشود.
- به جلوگیری از تشکیل لختههای خون کمک کند.
[typed string0=” تحقیقات اخیر انجام شده ثابت کردهاند که استفاده از برنج قهوهای در رژیم غذایی روزانه، نقش موثری در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ دارد.” loop=”1″ typeSpeed=”90″]
علاوه بر این، برخی از املاحی که در غلات کامل مانند برنج قهوهای یافت میشوند، موجب کاهش ریسک ابتلا به برخی سرطانها میشود. همچین به گزارش انجمن قلب آمریکا AHA، به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، غلات کامل ممکن است به بهبود سطح کلسترول خون کمک کرده و خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. براساس گزارش AHA، مواد مغذی زیر در غلات کامل از جمله برنج قهوه ای یافت میشوند:
- ویتامینهای گروه B که نقش مهمی در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت عضوهای مهم بدن مانند قلب و مغز، سیستم عصبی، چشمها، پوست و مو دارند.
- آهن، ماده معدنی است که بدن برای حمل اکسیژن در خون از آن استفاده میکند و یکی از عوارض کمبود آن، ضعف و بیحالی است.
- منیزیم، ماده معدنی که در بسیاری از عملکردهای بدن نقش دارد و کمبود آن باعث اختلال در عملکرد طبیعی ماهیچهها و ضربان قلب میشود. منیزیم همچنین باعث تقویت استخوانها و سیستم ایمنی بدن میشود. همچنین قندخون را تنظیم میکند و از این طریق موجب حفظ فشار خون میشود.
- سلنیوم، یک ماده معدنی است که سیستم ایمنی بدن را درگیر کرده و غده تیروئید را تنظیم میکند.
آرسنیک در برنج قهوه ای؟
در سال ۲۰۱۲ ، Consumer Reports مقالهای را منتشر کرد که حاکی از آن بود که اگرچه آرسنیک به طور طبیعی در غذاهای مختلفی وجود دارد اما
[typed string0=”احتمال اینکه برنج قهوه ای را آلوده کند بیشتر است زیرا برنج قهوه ای هنگام رشد مقدار زیادی آب جذب می کند.” loop=”1″ typeSpeed=”80″]
با این حال، سازمان غذا و دارو امریکا (Food and Drug Administration) بیش از ۱۰۰۰ نمونه برنج را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و در سال ۲۰۱۴ به نتیجه زیر دست یافت:
میزان آرسنیک یافته شده در نمونههای مورد ارزیابی FDA، بسیار کمتر از آن بوده است که عوارض جانبی آنی یا کوتاه مدت برای سلامتی ایجاد کند.
طبق توصیه FDA، رژیم غذایی باید شامل انواع غلات کامل باشد. علاوه بر این، کسانی که نگران میزان آرسنیک هستند، میتوانند برنج خود را در شش برابر مقدار معمول آب، بپزند و سطح آرسنیک را تا حدود ۵۰% کاهش دهند.
به طور کلی اطلاع از خواص و مضرات برنج در تعیین میزان مصرف روزمره آن به شما کمک خواهد کرد.
پخت و پز برنج قهوه ای
برای طبخ برنج قهوه ای مراحل زیر را دنبال کنید:
- دانه های برنج را با دقت با آب شستوشو دهید تا هر گونه آلودگی یا مواد زائد از روی آن پاک شود.
- یک پیمانه برنج را به دو پیمانه آب جوش اضافه کنید و آن را روی شعله قرار دهید.
- بعد از جوش آمدن مجدد آب، حرارت آن را کاهش دهید و درب ظرف را در حالت بسته قرار دهید و بگذارید برنج حدود ۴۵ دقیقه بپزد.
طبق اظهار HSPH:
[typed string0=”زمان پخت برنج قهوه ای طولانیتر از برنج سفید میباشد. زیرا در برنج سفید، لایه سبوس فیبر و لایه جوانه غنی از مواد مغذی جدا شده و به همین دلیل زمان کمتری را برای پخت کامل نیاز دارد.” loop=”1″ typeSpeed=”80″]
لازم به ذکر است که وجود این لایهها و املاح موجود در برنج قهوهای باعث میشود این نوع برنج طعم بهتری نسبت به برنج سفید داشته باشد. در این راستا وارد کردن برنج قهوه ای در سبد غذایی میتواند در کمک به سلامت خانواده مفید باشد و از طرفی به طعم بهتر غذاهای برنجی نیز کمک کند. یکی از غذاهای لذیذی که در این دسته بندی جای میگیرد، برنج قهوه ای با سبزیجات است.
ممکن است زمانی که شما سری به فروشگاه میزنید تا خوراکی های مورد نیاز خود را تهیه کنید، چشم تان به برنج قهوه ای نخورد. این نشان دهنده یکی از ضعفهای بزرگ بازاریابی این برنج است. البته معمولا پزشکان در هنگام مشاوره دادن به خانم های باردار، این برنج را به جای برنج سفید توصیه میکنند. ( در مواقع محدودی ممکن است این برنج در بارداری برای شما مناسب نباشد. پس حتما از پزشک خود در این زمینه راهنمایی و مشاوره بگیرید.)
تاثیر برنج قهوهای در زیبایی
حتما از تاثیرات شگفت انگیز برنج و انواع ماسک های آن در زیبایی و تقویت پوست، مو و ناخن شنیدهاید. تصور کنید در حالی که برنج سفید با وجود اینکه بسیاری از املاح خود را از دست داده است میتواند این همه تاثیر در زیبایی داشته باشد پس تاثیرات همین ماسک های زیبایی با برنج قهوه ای تا چه حد است. این تاثیرات باعث شده است تا برترین برندهای لوازم آرایشی و بهداشتی نیز در فرآیند بازاریابی و فروش خود اقدام به اطلاع رسانی درباره خواص این برنج کنند. با توجه به کاربردهای مختلف ماسک های برنج قهوهای، نحوه تهیه آنها هم متفاوت است که در ادامه به مرسوم ترین آنها اشاره میکنیم.
استفاده از ماسک برنج برای روشن شدن پوست
تهیه این ماسک بسیار ساده است. کافی است ۳ پیمانه از آب برنج قهوه ای را همراه با کمی کشک و یک پیمانه عسل باهم خوب مخلوط کنید. اگر پوست شما خیلی چرب است میتوانید یک الی دو قطره آبلیمو طبیعی به آن اضافه کنید. ماسک را با قلم مو روی پوست خود بگذارید و ۵ تا ۷ دقیقه اجازه دهید خشک شود. صورت خود را با آب سرد بشورید و بعد از آن حتما از مرطوب کننده استفاده کنید.
قبل از استفاده از ماسک روی تمام صورت خود، آن را روی قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کنید و از حساسیت نداشتن به آن اطمینان حاصل کنید.
این ماسک را میتوانید هفته ای ۱ الی دو بار استفاده کنید.
روش تهیه ماسک برنج قهوه ای برای از بین بردن لکهای پوستی
برای تهیه این ماسک به ۱ پیمانه روغن زیتون، چند قطره آبلیمو طبیعی، چند قطره روغن بادام شیرین و پودر آرد برنج قهوه ای نیاز دارید.
مانند روش قبل مواد را باهم ترکیب کنید و روی پوست خود بگذارید. بعد از ۱۵ دقیقه پوست خود را بشورید. برای اینکه از این ماسک نتیجه بگیرید هفته ای ۱ الی ۲ بار آن را تکرار کنید.
در هر قاره چه میزان برنج کشت میشود؟
طبق گزارش National Geographic ، در سال ۲۰۱۳ بیش از ۷۴۰ میلیون تن برنج در سراسر جهان تولید شد. بیشتر آن ( حدود ۶۷۱ میلیون تن )، در آسیا پرورش داده شد. آمریکا با ۳۶ میلیون تن در رتبه دوم قرار داشت، در حالی که آفریقا با ۲۸ میلیون تن در جایگاه سوم قرار داشت. این در حالی است که تعداد فروشگاه هایی که برنج قهوه ای را به فروش میرسانند بسیار کم هستند. به طوری که اکثریت مردم کمتر نام این برنج را شنیدهاند و خواص املاح آن اطلاع پیدا کردهاند.
تاریخچه کاشت برنج
براساس اطلاعات منتشر شده از طرف HSPH، اکتشافات باستان شناسی اخیر، بذرهای اولیه برنج و ابزارهای مزرعه باستانی با قدمت حدود ۸۰۰۰ سال در چین را یافته اند. بازرگانان عرب برنج را به یونان باستان معرفی کردند و اسکندر مقدونی. آن را به هند آورد. مورها نیز در قرن هشتم برنج را به اسپانیا آوردند و اسپانیایی ها آن را در قرن هفدهم وارد آمریکای جنوبی کردند.
هر سوالی که درباره این نوع برنج دارید را میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا توسط کارشناسان تغذیه پاسخ داده شوند همچنین برای آگاهی از اخبار خوراکیها و دستورات آشپزی میتوانید به مجله اکالا مراجعه فرمایید.
این مطلب برگرفته از سایت معتبر livescience است.