عدم تحمل گرما معمولا به دلایل مختلفی در بدن ایجاد میشود و میتواند نشانه بروز یک بیماری خاص یا حتی استرس و بارداری باشد. در واقع زمانی که گرمای هوا به صورت غیر معمول و بیش از اندازه اذیتتان میکند، ممکن است مشکلی در بدن شما وجود داشته باشد. در این مقاله از بخش سبک زندگی از اکالا بلاگ، میتوانید با علت عدم تحمل گرما، علائم و درمان حساسیت به گرما به طور کامل آشنا شوید.
عدم تحمل گرما چیست؟
این که چرا تحمل گرما را نداریم و با قرار گرفتن در هوای گرم عصبی میشویم، دلایل متعددی دارد. زمانی که نمیتوانید گرمای هوا را تحمل کنید، ممکن است بدن شما به درستی قادر به تنظیم دما نباشد یا مزاج شما گرم باشد و در اثر مصرف غذاهای گرم، حرارت بدنتان زیاد شده باشد. به طور کلی زمانی که هوا گرم میشود، هیپوتالاموس به بدن دستور میدهد که تعریق را افزایش دهد و در این شرایط بدن با افزایش تعریق، خنک میشود. حالا زمانی که بدن ما قادر به تنظیم دمای طبیعی نباشد، احساس گرمای بیشتری را تجربه میکنیم که معمولا تحمل آن برایمان بسیار سخت است.
علت عدم تحمل گرما چیست؟
حساسیت به گرما یا عدم تحمل گرما معمولا در هر فرد به دلایل متفاوتی ایجاد میشود. به طور کلی ابتلا به برخی از بیماریها، گرم بودن طبع بدن و مصرف زیاد گرمیجات، مصرف برخی داروها و همچنین استفاده از کافئین موجب میشود تا در هوای گرم، بیشتر از سایر افراد احساس ناراحتی کنید. برای تشخیص علت عدم تحمل گرما باید از یک پزشک متخصص کمک بگیرید و با انجام آزمایشهای مختلف، علت بروز این مشکل را شناسایی کنید. در ادامه این بخش به مهمترین دلایل عدم تحمل گرما اشاره شده است.
بیشتر بخوانید: چه کسانی بیشتر در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند؟
۱- مصرف داروهای خاص
یکی از مهمترین دلایل عدم تحمل گرما، مصرف داروهای خاصی است که با کاهش میزان تعریق، دمای بدن را افزایش میدهد. داروهایی مثل داروهای ضد حساسیت، داروهای مربوط به فشار خون و ضد احتقان همگی موجب کاهش میزان تعریق و کاهش جریان خون به پوست میشوند و در این شرایط فرد گرمای بیشتری را تجربه میکند.
۲- مصرف زیاد کافئین
کافئین یک ماده محرک است که مصرف آن موجب افزایش جریان خون و همچنین افزایش ضربان قلب و افزایش سرعت متابولیسم در بدن میشود و حرارت بدن را افزایش میدهد. در این شرایط تحمل گرما برای فرد سختتر میشود.
بیشتر بخوانید: غذاهای مناسب و نامناسب برای گرمازدگی را بشناسید!
۳- پرکاری تیروئید
معمولا افرادی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند، سوخت و ساز بیشتری دارند و از همین رو دمای بدن آنها نسبت به دیگران بیشتر است. تحمل گرما معمولا برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید بسیار سخت تر است و این بیماران در اکثر مواقع احساس گرمای شدیدی را تجربه میکنند.
۴- بیماری ام اس
بیماری ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس یک نوع بیماری خود ایمنی است که در این بیماری از بین رفتن برخی از میلینهای عصبی موجب بروز اختلال در پیام رسانی بدن میشود. معمولا افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، گرمای بیشتری را نسبت به دیگران تجربه میکنند.
۵- بیماریهای پوستی
در بسیاری از افراد احساس شدید گرما ناشی از آلرژی و بیماریهای پوستی است که موجب گرم شدن بدن و همچنین خارش پوست میشود.
۶- دیابت
بالا بودن میزان قند خون و همچنین ابتلا به بیماری دیابت موجب میشود تا به مشکل عدم تحمل گرما دچار شوید و تحمل گرما برایتان سختتر از دیگران باشد.
۷- ابتلا به بیماریهای عصبی
برخی از بیماریهایی که به سلامت مغز و نخاع بستگی دارند، موجب بروز مشکل در پردازش گرما در بدن میشود و در این شرایط بدن نمیتواند دما را به خوبی تنظیم کند و به همین دلیل فرد گرمای بیشتری را تجربه میکند.
۸- آمادگی جسمانی ضعیف
افرادی که روزش نمیکنند، کسانی که آمادگی جسمانی ضعیفی دارند و به مشکلات قلبی و تنفسی مبتلا هستند، بیشتر از دیگران دچار عدم تحمل گرما میشوند. مطالعات نشان میدهد که این افراد حساسیت بیشتری نسبت به گرما دارند و در هوای گرم بیشتر اذیت میشوند.
علائم عدم تحمل گرما
به طور کلی علائم عدم تحمل گرما در افراد مختلف، متفاوت است اما اکثر این افراد در هوای گرم دچار ناراحتی، تعریق و احساس آشفتگی میکنند. در ادامه به مهمترین علائم حساسیت به گرما اشاره شده است.
- احساس گرمای شدید نسبت به دیگران
- افزایش میزان تعریق یا عدم تعریق کافی
- احساس خستگی و کوفتگی
- حالت تهوع و استفراغ
- تغییر خلق و خو و عصبی شدن در هوای گرم
برخی از علائم مرتبط به عدم تحمل گرما ناشی از بیماریهای مختلف هستند. در صورت تجربه این علائم باید از یک پزشک کمک بگیرید.
- حالت تهوع
- احساس سرگیجه
- استفراغ
- تند شدن ضربان قلب
- سردرد
- تعریق بیش از حد
- گرفتگی مفاصل
- خستگی شدید یا غش
- تغییرات خلق و خو
- افزایش دمای بدن بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد
- از دست دادن هوشیاری
- درمان حساسیت به گرما
اگر نسبت به دیگر افراد احساس گرمای بیشتری را تجربه میکنید و تحمل گرما در فصول گرم سال برایتان غیرقابل تحمل است، بهتر است برای شناسایی علت بروز این مشکل از یک پزشک کمک بگیرید. در بسیاری از مواقع درمان بیماریهای زمینهای، به رفع این مشکل کمک زیادی میکنند. اما در بسیاری از مواقع عدم تحمل گرما ناشی از گرم بودن طبع بدن شما است و با استفاده از راهکارهای خانگی تا حدی قابل کنترل است. در ادامه به روشهای بهبود و درمان عدم تحمل گرما اشاره شده است.
- دور شدن از نور مستقیم خورشید
- استفاده از لباسهای رنگ روشن و آزاد
- دوری از مصرف کافئین و الکل
- حمام کردن روزانه با آب سرد یا ولرم
- شنا کردن در استخر
- پیچیدن حوله خیس دور گردن
- استفاده از پنکه و کولر
- اجتناب از فعالیتهای سنگین در هوای گرم
- روشهای جلوگیری از اختلال عدم تحمل گرما
راهکارهای پیشگیری از بروز عدم تحمل گرما
بهتر است بدانید که داشتن یک سبک زندگی سالم، مصرف غذاهای مفید و ورزش کردن میتواند توانایی شما در تحمل هوای گرم را افزایش دهد. در واقع زمانی که بدن شما در شرایط خوبی قرار بگیرد، تحمل گرمای هوا نیز برایتان راحتتر میشود. در ادامه به برخی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از بروز عدم تحمل گرما اشاره شده است.
- کاهش وزن و نگه داشتن وزن در محدوده نرمال
- ورزش و فعالیت بدنی مرتب
- کاهش مصرف الکل و کافئین
- کاهش مصرف داروهای موثر بر گرمای بدن
- نوشیدن آب فراوان
- کنترل سطح قند خون
- کاهش مصرف غذاهای گرم، تند و پرادویه در هوای گرم
- کاهش مصرف غذاها چرب و پر کالری
- مصرف غذاهای سالم و پخته شده
در این مقاله به نکاتی مهم در مورد علت عدم تحمل گرما، علائم و درمان حساسیت به گرما اشاره شد. به خاطر داشته باشید که با دنبال کردن سبک زندگی سالم و همچنین پوشیدن لباسهای خنک و دوری کردن از نور خورشید میتوانید گرمای تابستان را راحتتر تحمل و روزهای گرم را راحتتر سپری کنید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…