۱۰ راهکار برای اینکه کودکتان حرف گوش کن شود!
فرزندتان به حرفهایتان گوش نمیدهد و کار خود را انجام میدهد؟ این چالشی است که بسیاری از والدین با آن روبرو هستند. به جای سرزنش و تنبیه که اغلب نتیجهای جز لجبازی و بدتر شدن اوضاع ندارد، میتوانید با استفاده از روشهای مناسب، او را به اطاعت تشویق کنید. در این قسمت از اکالا بلاگ به بررسی ۱۰ راهکار برای اینکه کودکتان حرف گوش کند خواهیم پرداخت.
۱۰ راهکار برای اینکه کودکتان حرف، گوش کند
در ادامه، راهکارهایی که به شما کمک میکنند تا فرزندانی حرف گوشکن تربیت کنید را معرفی میکنیم.
۱- به کودک حق انتخاب بدهید
به جای اینکه به طور مستقیم به کودک دستور بدهید، میتوانید با ارائه انتخابهای محدود به او اجازه دهید تا در نحوه انجام کارها استقلال عمل داشته باشد. این کار به کودک حس قدرت و تسلط میدهد و در نهایت، مقاومت او در برابر حرفهای شما کاهش مییابد.
در این روش، شما به جای یک دستور واحد، چند انتخاب مختلف به کودک ارائه میدهید. به عنوان مثال، به جای اینکه بگویید “لباسهایت را بپوش” میتوانید بپرسید “میخواهی لباس آبی را بپوشی یا لباس سبز؟”.
بیشتر بخوانید: ۱۰ راهکار برای آموزش مثبت اندیشی به کودکان
۲- در رفتار خود قاطع باشید
قاطعیت در رفتار، یکی از مهمترین ابزارهای تربیتی است که به والدین کمک میکند فرزندان حرف گوشکنی تربیت کنند. قاطع بودن به معنای حفظ تعادل بین مهربانی و جدیت است، به گونهای که نه از حد مهربانی و انعطافپذیری خارج شویم و نه به خشونت و رفتار خصمانه متوسل شویم.
زمانی که کودک از دستورات سرپیچی میکند یا رفتار نامناسبی از خود نشان میدهد، لازم است با قاطعیت با او برخورد کنیم. قاطعیت به کودک میفهماند که باید چه کار کند و چه رفتاری قابل قبول است.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای غلبه بر کابوس شبانه کودکان
۳- به جای نه گفتن، به کودک بگویید چه کار کند
کودکان به خواستههای مثبت بیشتر از دستورات منفی عمل میکنند. به جای اینکه دائما به آنها بگویید “این کار را نکن” یا “آن کار را انجام نده”، به طور واضح و روشن به آنها بگویید که چه رفتاری مناسب است.
دستورات منفی فقط به کودک میگویند که چه کاری اشتباه است، اما به او نمیگویند که باید چه کار کند. این موضوع میتواند باعث سردرگمی، ناامیدی و حتی پرخاشگری در کودک شود. اما، دستورات مثبت به کودک میگوید که چه رفتاری مطلوب است و چگونه میتواند به آن دست پیدا کند.
بیشتر بخوانید: نکات طلایی مؤثر در تقویت روابط اجتماعی
۴- کودکان را آگاه کنید
کودکان زمانی که دلیل قوانین را متوجه شوند، آنها را بهتر میپذیرند و از آنها پیروی میکنند. به جای اینکه فقط به آنها بگویید “این کار را نکن”، دلیل آن را به طور خلاصه و ساده توضیح دهید. به عنوان مثال، به جای گفتن “دیگران را نزن”، بگویید “دیگران را نزن! چون بدنشان درد میگیرد.”
همچنین، به جای اینکه فقط جلوی رفتار نامناسب را بگیرید، به کودکتان بگویید چه کار دیگری میتواند به جای آن انجام دهد.
۵- در اجرای قوانین ثابت قدم باشید
در تربیت فرزند، ثبات قدم حرف اول را میزند. اگر میخواهید فرزندانتان قوانین را یاد بگیرند و به آنها احترام بگذارند، باید در اعمال آنها ثابت قدم باشید.
به این معنی که قوانین باید در هر مکان و زمانی یکسان باشند و هرگز از آنها تخطی نکنید. اگر خودتان به قوانین پایبند باشید و در رفتارهایتان ثبات داشته باشید، به طور ناخودآگاه به فرزندتان نیز آموزش میدهید که چگونه باید عمل کند.
بیشتر بخوانید: بچه را چه زمانی از پوشک بگیریم؟ ۷ نشانه آمادگی کودک شما
۶- رفتار نامناسب را گوشزد کنید
هنگامی که فرزندتان رفتار نامناسبی از خود نشان میدهد، مهمترین کار این است که به او نشان دهید این رفتار را قبول ندارید. البته، به جای سرزنش کلی او و گفتن جملاتی مثل “تو بچه بدی هستی”، باید روی رفتار خاص او تمرکز کنید و به طور واضح بگویید که آن رفتار را نمیپذیرید.
بیشتر بخوانید: زیاد در آغوش گرفتن نوزاد خوب است یا بد؟
۷- سر کودکان فریاد نزنید
برخی از والدین تصور میکنند که با فریاد زدن و بالا بردن صدا میتوانند به کودک خود یاد بدهند که حرفشنوی داشته باشد. اما این روش نه تنها فایدهای ندارد بلکه ضررهای زیادی هم برای کودک و رابطه شما با او به همراه دارد.
درست است که شاید با فریاد زدن بتوانید در کوتاه مدت به خواسته خود برسید، اما این کار در درازمدت به مشکلات اساسی در رابطه شما با کودکتان منجر خواهد شد. فریاد زدن حس بیارزشی و عدم احترام را به کودک القا میکند و او را از شما دور میکند. به مرور زمان، کودک دیگر از شما حرفشنوی نخواهد داشت و به دنبال راههایی برای مقابله و لجبازی خواهد بود.
۸- به کودک احترام بگذارید
زمانی که به عنوان یک بزرگسال به کودک خود احترام میگذارید، به او نشان میدهید که او را به عنوان یک انسان ارزشمند و با ارزش میشناسید و افکار و احساسات او برایتان مهم است. این احترام متقابل، زمینهای را فراهم میکند که در آن کودک احساس امنیت و ثبات عاطفی میکند و با میل و رغبت بیشتری حرف شما را گوش میکند.
بیشتر بخوانید: ۱۲ راهکار مهم برای افزایش عزت نفس در کودکان
۹- رفتار مثبت را تشویق کنید
یکی از رایجترین اشتباهات والدین، تمرکز بیش از حد بر رفتارهای منفی کودکانشان است. این امر نه تنها کمکی به اصلاح رفتار آنها نمیکند بلکه میتواند به طور ناخواسته آن را تقویت کند.
زمانی که دائما در مورد اشتباهات و کارهای نادرست فرزندتان صحبت میکنید، به او القا میکنید که این رفتارها مورد توجه شما قرار گرفتهاند. در مقابل، نادیده گرفتن یا کماهمیت جلوه دادن رفتارهای مثبت او، انگیزه او را برای تکرار آنها کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: چگونه با دختران خود در هر سنی دوست باشیم
۱۰- به حرفهای کودکتان گوش دهید
یکی از رازهای طلایی برای داشتن فرزندانی حرف گوشکن، توجه و احترام به صحبتهای آنهاست. زمانی که با دقت به حرفهای فرزندتان گوش میدهید و حواستان کاملا به او معطوف است، به او نشان میدهید که برایتان مهم است و حرفهایش را ارزشمند میدانید. این حس ارزشمند بودن، اعتماد به نفس و عزت نفس کودک را تقویت میکند و او را به همکاری و اطاعت بیشتر ترغیب میکند.
در این بخش از مجله سبک زندگی اکالا بلاگ، ۱۰ راهکار برای اینکه کودکتان حرف گوش کند را معرفی کردیم. با به کارگیری این روشها و صبر و حوصله میتوانید زمینهای مناسب برای تربیت نسلی حرفگوشکن و مسئولیتپذیر فراهم کنید.
سحر هستم و عاشق نوشتن و تولید محتوا، چند سالی است که با شور و اشتیاق در این مسیر قدم برمیدارم و برای ارتقای مهارتهای خودم تلاش میکنم.