سبک زندگیسلامت و زیبایی

برای پیشگیری از یائسگی زودرس چه بخوریم چه نخوریم؟

یائسگی یکی از مهم‌ترین دوره‌های زندگی خانم‌ها است که معمولا بعد از ۴۰ تا ۵۵ سالگی اتفاق می‌افتد. در برخی از خانم‌ها، یائسگی بسیار زودتر از زمان معمول رخ می‌دهد و از همین رو مصرف مواد غذایی مفید و جلوگیری از مصرف برخی غذاها به شما کمک می‌کند تا از این موضوع پیشگیری کنید.

در این مقاله از بخش سبک زندگی در اکالا بلاگ به شما می‌گوییم که برای پیشگیری از یائسگی زودرس چه بخوریم چه نخوریم.

مواد غذایی مفید برای پیشگیری از یائسگی زودرس

یائسگی در خانم‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد و معمولا به تنظیم هورمون‌ها در بدن و عوامل ژنتیکی مربوط است. هر چند این دوره برای همه خانم‌ها اتفاق می‌افتد، اما رژیم غذایی شما نیز تاثیر زیادی بر این موضوع دارد. در ادامه این بخش به روش‌های جلوگیری از یائسگی زودرس به کمک رژیم غذایی اشاره شده است.

برای پیشگیری از یائسگی زودرس چه بخوریم

۱- از فیتواستروژن‌ها استفاده کنید

فیتواستروژن به مواد غذایی گفته می‌شود که در عملکرد سلولی خود شبیه به استروژن هستند و از همین رو به افزایش هورمون استروژن در خانم‌ها موثر هستند.

از مهم‌ترین منابع فیتواستروژن ها می‌توان به تخم کتان، سویا، دانه کنجد و لوبیا اشاره کرد. مصرف این مواد غذایی مانع یائسگی زودرس می‌شوند و علائم یائسگی را نیز کاهش می‌دهند.

۲- از مواد غذایی حاوی استروژن استفاده کنید

مصرف برخی از مواد غذایی به افزایش سطح هورمون استروژن در بدن کمک می‌کنند و از همین رو برای جلوگیری از یائسگی بسیار مفید هستند. به طور کلی بهتر است از سن ۳۰ سالگی به بعد بیشتر از غذاهای حاوی استروژن استفاده کنید تا دچار یائسگی زودرس نشوید.

برای پیشگیری از یائسگی زودرس می‌توانید در رژیم غذایی خود بیشتر از حبوباتی مثل عدس، نخود و و لوبیا، گیلاس، سیب، گندم و سویا استفاده کنید. مصرف رازیانه نیز برای افزایش میزان استروژن در بدن مفید است.

بیشتر بخوانید: علل و روش‌های خانگی درمان ترک پاشنه پا

۳- پیاز بخورید

پیاز یکی از بهترین مواد غذایی برای پیشگیری از یائسگی زودرس است که بدن را سم زدایی می‌کند و برای افزایش پرولاکتین در بدن نیز مفید است. مصرف پیاز موجب معادل شدن خونریزی در دوران قاعدگی می‌شود و از طرفی برای درمان تنبلی تخمدان و همچنین بهبود کیست تخمدان نیز مفید است.

۴- لبنیات کم چرب میل کنید

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف روزانه ۲ تا ۳ واحد لبنیات کم چرب به خصوص پنیر، شیر و ماست کم چرب می‌توانید شروع یائسگی را حدود ۳ تا ۵ سال به تعویق بیندازد. در شیر گاو آنزیم‌هایی وجود دارد که موجب افزایش سطح استروژن در بدن می‌شود و برای جلوگیری از یائسگی زودرس مفید است.

بیشتر بخوانید: علائم ابتلا به تب دنگی چیست؟

لبنیات کم چرب برای پیشگیری از یائسگی زودرس

۵- از دمنوش‌های گیاهی استفاده کنید

مصرف انواع دمنوش برای جلوگیری از یائسگی بسیار مفید است و موجب متعادل شدن هورمون‌ها و جلوگیری از یائسگی زودرس می‌شود. دمنوش‌هایی مثل دمنوش رازیانه، تخم کرفس، پونه، بومادران و پنج انگشت برای متعادل شدن هورمون‌های بدن موثر هستند.

استفاده از دمنوش‌های اسطوخودوس و گل گاو زبان نیز به تعادل هورمون‌ها و بهبود عوارض یائسگی کمک می‌کند. یکی دیگر از دمنوش‌های مفید برای پیشگیری از یائسگی زودرس، جنسینگ است که به خاطر مواد معدنی و ویتامین‌های مختلفی که دارد به کنترل سطح هورمون استروژن در بدن خانم‌ها کمک می‌کند.

برای تهیه انواع دمنوش می‌توانید حدود یک تا ۲ قاشق از گیاه مورد نظر را در قوری بریزید و بعد قوری را با آب جوش پر کنید. سپس آن را روی حرارت غیرمستقیم کتری قرار دهید تا برای ۲۰ دقیقه دم بکشد. در انتها می‌توانید این دمنوش را میل کنید.

بیشتر بخوانید: روش‌های درمان خانگی کمر درد؛ ترکیبی از دارو و تمرین

۶- هورمون درمانی کنید

اگر در سنین پایین علائم یائسگی زودرس را تجربه می‌کنید، بهتر است به سرعت از یک متخصص کمک بگیرید و با کمک گرفتن از داروها و همچنین هورمون درمانی، این موضوع را به تعویق بیندازید. در این شرایط پزشک برای جلوگیری از بروز این مشکل از داروهایی برای متعادل شدن هورمون‌ها استفاده می‌کند.

بیشتر بخوانید: چکاپ‌های ضروری سالانه برای سلامت زنان کدامند؟

۷- از مکمل ویتامین D استفاده کنید

بهترین ویتامین برای جلوگیری از یائسگی، ویتامین D است. تحقیقات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین D یک عامل موثر بر بروز یائسگی زودرس است. برای جلوگیری از این موضوع می‌توانید مطابق با نیاز بدن خودتان و زیر نظر پزشک از مکمل ویتامین D استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: چیکار کنیم قرص ویتامین دی بهتر جذب بشه؟

۸- کلاژن مصرف کنید

بررسی برخی مطالعات جدید نشان می‌دهد که مصرف کلاژن موجب افزایش سطح استروژن می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که اگر روزانه از این مکمل استفاده کنید، سطح هورمون استروژن در بدن شما بیشتر می‌شود و احتمال یائسگی زودرس کاهش پیدا می‌کند.

۹- ماهی بخورید

برخی مطالعات نشان می‌دهد که مصرف زیاد ماهی‌های چرب در رژیم غذایی می‌توانید یائسگی زودرس را تا ۳ سال به تعویق بیندازد. بنابراین بهتر است در هفته حداقل ۲ بار از ماهی‌های چرب استفاده کنید.

۱۰- امگا ۳ مصرف کنید

یکی دیگر از مکمل‌هایی که می‌تواند از یائسگی زودرس پیشگیری کند، امگا ۳ است. بررسی مطالعات جدید نشان می‌دهد که مصرف امگا ۳ به تنظیم هورمون‌های بدن و به تاخیر انداختن یائسگی کمک زیادی می‌کند.

بیشتر بخوانید: آیا دیابت باعث یائسگی زودرس می‌شود؟

غذاهایی که خطر ابتلا به یائسگی زودرس را افزایش می‌دهند

مصرف برخی از غذاها خطر ابتلا به یائسگی زودرس را افزایش می‌دهند و اثرات منفی بر هورمون‌های بدن دارند. در ادامه می‌توانید با غذاهایی که موجب یائسگی زودرس می‌شوند.

۱- نمک

نمک مضرات زیادی برای بدن دارد و مصرف آن به خصوص برای افرادی که در خانواده آن‌ها سابقه یائسگی زودرس وجود دارد، مناسب نیست و خطر بروز این مشکل را چند برابر افزایش می‌دهد.

۲- غذاهای فریز شده

مصرف غذاهای فریز شده احتمال یائسگی را افزایش می‌دهد. غذاهای فریزر شده آماده و همچنین غذاهایی که خودمان در خانه فریز می‌کنیم، در بسته‌بندی‌های پلاستیکی یا ظروف پلاستیکی نگهداری می‌شوند.

این ظروف و پلاستیک‌ها حاوی ماده‌ای به نام فتالات هستند. در این شرایط فتالات به ماده غذایی نفوذ می‌کند و موجب به هم ریختن تعادل هورمونی بدن می‌شود و خطر یائسگی زودرس را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: بعد از ۴۰ سالگی این ویتامین‌ها را حتما بخورید!

چای و قهوه برای پیشگیری از یائسگی زودرس

۳- چای و قهوه

یکی دیگر از مواد غذایی موثر بر یائسگی چای و قهوه است. مصرف چای و قهوه موجب به هم ریختن تعادل هورمون‌ها و همچنین به هم خوردن چرخه خواب می‌شود و همه این موارد خطر بروز یائسگی زودرس را افزایش می‌دهند.

سعی کنید روزانه از مقدار کمی چای و قهوه استفاده کنید و حتی مصرف شکلات تلخ را نیز به خاطر میزان کافئین زیادی که دارد، کاهش دهید.

در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که برای پیشگیری از یائسگی زودرس چه بخوریم چه نخوریم. به خاطر داشته باشید که یائسگی مرحله‌ای اجتناب ناپذیر است و برای همه خانم‌ها اتفاق می‌افتد، اما درمان قطعی یائسگی زودرس باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و در صورت نیاز از روش‌های هورمون درمانی کمک بگیرید.

‫۲ دیدگاه ها

  1. سلام خانم دکتر خسته نباشی من پریودم خیلی کمه رفتم دکتر گفته علایم یایسگی زود رسه من می تونم باردار بشم ۳۸ سالم یه بچه دارم میخوام اقدام کنم برای بارداری ممنون جواب بده

    1. سلام عزیزم. متاسفانه با توجه به اطلاعاتی که ارائه دادید، احتمال بارداری به صورت طبیعی در شرایط فعلی شما بسیار کم است. به دلایل زیر:
      یائسگی زودرس: به معنای کاهش عملکرد تخمدان‌ها و کاهش تولید هورمون‌های زنانه است. این کاهش هورمون‌ها باعث می‌شود که تخمک‌گذاری به طور منظم صورت نگیرد و در نتیجه احتمال بارداری کاهش یابد.
      پریود کم: پریود کم نشان‌دهنده کاهش فعالیت تخمدان‌ها و کاهش تولید هورمون‌های زنانه است که همین موضوع احتمال بارداری را کاهش می‌دهد.
      چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

      با وجود این شرایط، ناامید نشوید. چندین گزینه درمانی وجود دارد که ممکن است به شما در رسیدن به بارداری کمک کند:

      مشاوره با متخصص زنان: حتما با یک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید تا وضعیت شما به طور کامل بررسی شود و آزمایش‌های لازم انجام شود. پزشک با توجه به نتایج آزمایش‌ها، بهترین راهکار درمانی را برای شما پیشنهاد خواهد داد.
      درمان‌های هورمونی: در برخی موارد، پزشک ممکن است درمان‌های هورمونی را برای تحریک تخمک‌گذاری تجویز کند.
      روش‌های کمک باروری: اگر درمان‌های هورمونی موثر نباشد، ممکن است به روش‌های کمک باروری مانند IVF (لقاح آزمایشگاهی) نیاز داشته باشید.
      تخمک اهدایی: در صورتی که کیفیت تخمک‌های خودتان بسیار پایین باشد، می‌توانید از تخمک اهدایی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا