سلامت

۱۴ علائم کم آبی بدن و روش‌های تشخیص آن

کم آبی بدن زمانی اتفاق می‌افتد که دفع آب از بدن نسبت به جذب آن افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط اگر مایعات از دست رفته بدن را جایگزین نکنید، بدن شما با کم آبی مواجه می‌شود. کم آبی شدید به خصوص در کودکان و افراد مسن خطرات جدی برای سلامت ایجاد می‌کند و موجب بروز مشکلات جدی در بدن می‌شود. اما چطوری بفهمیم که آب کافی به بدنمان میرسد یا نه؟

در این مقاله از بخش دانستنی از اکالا بلاگ می‌توانید با مهم‌ترین علائم کم آبی و روش‌های تشخیص آن در بدن آشنا شوید.

آیا بدن ما کم آب است؟

کم آبی مشکلی است که در اثر کاهش مصرف آب و مایعات و افزایش خروج آب از بدن ایجاد می‌شود. شناخت علائم کم آبی به شما کمک می‌کند تا هر چه سریع‌تر این مشکل را شناسایی و برطرف کنید.

به طور کلی کم آبی بدن به دلایل متفاوتی ایجاد می‌شود. عدم مصرف آب به اندازه کافی، اسهال، استفراغ، تعریق زیاد و همچنین افزایش حجم ادرار موجب می‌شود تا بدن شما با کم آبی مواجه شود. اما چطوری بفهمیم که آب کافی به بدنمان میرسد یا نه؟ در ادامه این بخش می‌توانید با روش‌های تشخیص کم آبی آشنا شوید.

۱- خشک شدن دهان و زبان

اولین نشانه کم آبی احساس تشنگی و خشک شدن دهان، زبان و لب‌ها است. اگر به شدت احساس تشنگی می‌کنید و لب و زبانتان خشک شده است، بهتر است هر چه سریع‌تر مقداری آب بنوشید و بدنتان را هیدراته کنید تا دچار مشکل نشوید.

۲- کاهش دفع ادرار

اگر چند ساعتی است که برای ادرار به دستشویی نرفته‌اید و حجم ادرار شما کاهش پیدا کرده است، احتمالا بدن شما کم آب شده و نیاز به آب بیشتری دارد.

تاثیر کم آبی بر تیره شدن رنگ ادرار

۳- تیره شدن رنگ ادرار

کم آبی موجب غلیظ شدن ادرار و تیره شدن رنگ آن می‌شود. زمانی که بدن شما هیدراته شده باشد، رنگ ادرار زرد کم رنگ یا سفید است، اما کم آبی موجب زرد شدن رنگ ادرار می‌شود. اگر با چنین علامتی روبرو شدید، بهتر است با فاصله چند لیوان آب بنوشید تا رنگ ادرار شما کاملا روشن شود.

۴- احساس خستگی و سرگیجه

یکی دیگر از علائم کم آبی بدن در بزرگسالان احساس خستگی و سرگیجه است. کم آبی در برخی افراد موجب کاهش انرژی، احساس خستگی و سرگیجه می‌شود و در این شرایط ممکن است فرد سردرد و حالت گیجی را تجربه کند. جالب است بدانید که یکی از مهم‌ترین دلایل سردرد و بی‌حالی کم آبی بدن است. این بار که در طول روز با چنین مشکلاتی مواجه شدید، قبل از هر کاری یک لیوان آب بنوشید.

۵- سوزش ادرار

مانی که کم آبی شدید باشد، ممکن است حجم ادرار به شدت کاهش پیدا کند و فرد با علائمی مثل سوزش ادرار روبرو شود. اگر میزان کم آبی بدن شما به حدی شدید است که دچار سوزش ادرار شده‌اید، بهتر است هر چه سریع‌تر از یک پزشک کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید: ۸ علامت کمبود ویتامین در بدن

۶- افزایش دمای بدن

اگر در فضای بیرون از خانه کار می‌کنید یا فعالیت بدنی شما زیاد است، کم آبی می‌تواند خطر ابتلا به گرمازدگی و همچنین زیاد شدن دمای بدن را افزایش دهد. زمانی که بدن به اندازه کافی آب و مایعات مورد نیاز را دریافت نکند، نمی‌تواند بدن را خنک کند و از همین رو دمای بدن فرد افزایش پیدا می‌کند.

۷- تپش قلب

کم شدن میزان مایعات و الکترولیت‌های بدن موجب کاهش قدرت قلب در پمپاژ کردن می‌شود و این موضوع روی ضربان قلب شما موثر خواهد بود. زمانی که شدت کم آبی زیاد باشد، فرد علائمی مثل تپش قلب و نامنظم شدن ضربان قلب را تجربه می‌کند.

بیشتر بخوانید: علت بوی بد بدن کودکان چیست؟

۸- کاهش فشار خون

جالب است بدانید که یکی دیگر از نشانه‌های کم آبی، کاهش فشار خون است. افرادی که بدن آن‌ها را کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند، معمولا فشار خون پایینی دارند و حجم جریان خون در اندام‌های بدن آن‌ها کاهش پیدا می‌کند.

۹- آزمایش خون و ادرار

اگر به دنبال یک راهکار مطمئن برای تشخیص کم آبی بدن هستید، می‌توانید از آزمایش خون و ادرار کمک بگیرید. در آزمایش خون سطح الکترولیت‌های خون مشخص می‌شود و کم آبی بدن به راحتی قابل تشخیص است. از طرف دیگر آزمایش ادرار نیز به تشخیص کم آبی شدن کمک می‌کند و راهکار ثابت شده‌ای برای این موضوع محسوب می‌شود.

۱۰- گرفتگی عضلات

در بسیاری از مواقع کم شدن آب و الکترولیت‌های بدن موجب می‌شود تا فرد علائمی مثل اسپاسم عضلانی و گرفتگی و درد در عضلات را تجربه کنید. در این شرایط لازم است در کنار مصرف آب، حتما از مقداری نمک نیز استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: ۸ علامت کمبود ویتامین در بدن

۱۱- خشک شدن پوست

کم آبی بدن، موجب خشک شدن پوست شما می‌شود و ظاهری کدر به پوست می‌بخشد و چین و چروک‌های پوستی را افزایش می‌دهد. زمانی که به اندازه کافی آب بنوشید، ظاهر پوست شما درخشان و نرم خواهد بود.

۱۲- بد بو شدن دهان

کم آبی موجب می‌شود تا دهان شما بوی بدی پیدا کند. کم آبی موجب کاهش ترشح بزاق در دهان می‌شود و از همین رو سبب خشک شدن شدید دهان می‌شود. در این شرایط دهان شما بوی بدی پیدا می‌کند و تنفسان بد بو می‌شود.

۱۳- یبوست

یکی از مهم‌ترین دلایل ابتلا به یبوست کم آبی است. زمانی که به مقدار کافی از آب و مایعات استفاده نکنید، مدفوع بافت سفتی پیدا می‌کند و دفع آن سخت‌تر می‌شود. در این شرایط فرد به یبوست مبتلا می‌شود و ممکن است مشکلات جدی‌تری را نیز تجربه کند.

بیشتر بخوانید: بهترین بطری برای نگهداری آب در تابستان

۱۴- عصبانیت و زودرنجی

کمبود آب موجب تغییر خلق و خو می‌شود و روی حالات روحی شما موثر است. کم آب شدن بدن موجب می‌شود تا زودتر از حالت معمول عصبانی شوید و زودرنج و بداخلاق شوید. این بار که بدون هیچ دلیلی بی‌حوصله شدید و خلق و خوی‌تان تغییر کرد، می‌توانید یک لیوان آب بنوشید و ببینید که چطور همه چیز تغییر پیدا می‌کند.

تاثیر کم آبی بر عصبانیت و زودرنجی

چطور آب کافی به بدنمان برسانیم؟

برای این که بدن شما کم آب نشود، باید به طور مرتب از آب و مایعات مفید استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که میزان آب مورد نیاز بدن هر فرد با توجه به سن، جنسیت و شرایط بدنی او متفاوت است. در ادامه به راهکارهایی موثر برای درمان کم آبی اشاره شده است.

در صورتی که به اسهال و استفراغ مبتلا هستید، بیشتر از حالت عادی آب بنوشید. برای تامین الکترولیت‌های از دست رفته بدن بهتر است در کنار آب از مقداری نمک نیز استفاده کنید.

برای درمان کم آبی کودکان خردسال می‌توانید هر یک تا پنج دقیقه یک بار یک قاشق چای‌خوری آب همراه با کمی نمک به او بدهید.

برای تامین آب مورد نیاز بدن از آب و آب میوه رقیق شده استفاده کنید. مصرف شیر نیز تا حد زیادی به درمان کم آبی کمک می‌کند و برای هیدراته کردن بدن و تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن مفید است.

اگر در محیط بیرون از خانه یا در هوای گرم و مرطوب هستید، حتما از آب خنک بیشتری در طول روز استفاده کنید.

برای این که بفهمیم که آب کافی به بدنمان میرسد یا نه، باید به بدن خودتان بیشتر توجه کنید. در بسیاری از مواقع بدن شما علائم هشدار دهنده‌ای کم آبی را به شما نشان می‌دهد و اگر هوشیار باشید، می‌توانید به سرعت جلوی آن را بگیرید. به طور کلی بدن همه ما حداقل به ۷ تا ۸ لیوان آب در طول روز نیاز دارد.

اما در این میان افرادی هستند که بدن آن‌ها نیاز به آب بیشتری دارد. بنابراین سعی کنید به اندازه‌ای آب بنوشید که ادرار شما زرد روشن شود و هیچگونه از علائم کم آبی در بدن شما ایجاد نمی‌شود.

سوالات متداول

در این بخش به رایج‌ترین سوالات متداول در مورد کم آبی بدن پاسخ داده‌ایم.

برای کم آبی بدن چه قرصی بخوریم؟

بهترین قرص برای درمان کم آبی، قرص جوشان ORS است که از آب، گلوکز، سدیم و پتاسیم تشکیل شده است و به جذب مایعات در روده‌ها کمک می‌کند.

چرا هر چی آب میخورم دفع میشه؟

مهم‌ترین علت دفع سریع آب از بدن، کمبود الکترولیت‌ها است. در این شرایط آبی که می‌خورید به سرعت دفع می‌شود. از طرف دیگر ابتلا به نارسایی کلیه نیز موجب دفع سریع آب از بدن می‌شود.

۰/۵ (۰ نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا