کویر، سرزمینی با زیباییهای منحصر به فرد است. اگر دلتان میخواهد از شلوغی شهر فرار کنید و به آرامش کویر پناه ببرید، این مطلب از مجله اکالا برای شماست. با ما همراه باشید تا با نکات مهم برنامهریزی برای سفر به کویر آشنا شوید و لحظات لذتبخشی را تجربه کنید.
نکات سفر به کویر که نباید فراموش کرد
در ادامه به شما کمک میکنیم تا برای سفر به مناطق کویری برنامهریزی اصولی داشته باشید و با در نظر گرفتن این نکات، خاطرات خوبی را برای خود ثبت کنید.
زمان درست را انتخاب کنید
زمان درست، از نکات مهم سفر به دل کویر است. برخلاف مناطق دیگر، کویر را نمیتوانید هر زمان که میخواهید به آن سفر کنید. مثلا سفر به اکثر مناطق کویری در اواخر بهار و تابستان اصلا پیشنهاد نمیشود. چون تابش نور مستقیم خورشید و گرمای هوا باعث کلافگی و آزار گردشگران خواهد بود.
همچنین با گرم شدن هوا، حشرات و حیوانات تابستانی برایتان دردسر ساز میشوند. اما در فصل پاییز و زمستان از این بابت دغدغهای نخواهید داشت. پیشنهاد میکنیم قبل از سفر به کویر، حتما وضعیت آب و هوایی آنجا را مورد بررسی قرار دهید و سپس راهی شوید.
به طور کلی پاییر و زمستان نقطه عطف سفر به کویر است؛ اما به این مهم توجه کنید که روز بارانی نیز برای بازدید از کویر مناسب نیست.
تنهایی سفر نکنید
تنهایی سفر کردن به کویر اصلا کار عاقلانهای نیست. حتی در سفرهای گروهی ۱ الی ۳ نفره بدون لیدر محلی نیز احتمال گم شدن شما در مناطق وسیع کویر وجود دارد. پیشنهاد میکنیم برای سفر به کویر حتما با تورهای طبیعتگردی بالای ۱۰ نفر به همراه لیدر حرفهای همراه شوید.
همچنین اگر علاقهمند به سفر با گروههای کوچک هستید، حتما از راهنمای کویرگردی حرفهای کمک بگیرید. فراموش نکنید که گاهی ممکن است یک سفر هیجانانگیز در کویر به فاجعه بدل شود و جان شما را به خطر بیندازد.
با مسیر و محل اقامت آشنا شوید
آشنایی با مسیر و محل اقامت یکی دیگر از مواردی است که باید به آن توجه کنید. پس قبل از آنکه راهی کویر شوید، از لیدر خود بخواهید تا مسیر کامل کویرگردی را به طور واضح توضیح دهد. همچنین اطلاعاتی در مورد نقاط مهم در طول مسیر و مسیرهای جایگزین ارائه دهد. سرپرست گروه باید راهکارهای مقابله با هر گونه مشکل مانند گم شدن و… را به اعضای گروه آموزش دهد.
پیشنهاد میکنیم حتما قبل از سفر به کویر اقامتگاه خود را رزرو کنید. در انتخاب اقامتگاه به مواردی مانند امنیت، نظافت و فاصله آن از جاذبههای گردشگری دقت لازم را داشته باشید. همچنین اگر میخواهید در کویر کمپینگ کنید؛ حتما مکان مناسب و ایمنی را برای این کار انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: تالاب پساب یزد؛ جلوهای نو از حیات در قلب کویر
از لباس، کفش و کوله مناسب استفاده کنید
استفاده از لباس، کفش و کوله مناسب میتواند تجربهای جذاب از سفر به کویر را برایتان به ارمغان آورد. لباسهای نخی خنک با رنگهای روشن و آستین بلند راحت برای کویر مناسب هستند.
با پوشیدن این لباسها از شر آفتاب سوختگی در امان خواهید بود. همچنین اگر قصد دارید که شب در کویر بمانید، لباسهای گرم نیز همراه خود داشته باشید؛ چون دمای هوا شبها سرد میشود.
کفش کویرنوردی نیز در عین سبک و راحت بودن باید پاهای شما را از شنهای داغ و نیش حشرات محافظت کند. کوله سبک در حین کویرنوردی نیز باعث میشود تا هنگام پیمایش خسته نشوید. از دیگر لوازم ضروری برای سفر به کویر میتوان به عینک آفتابی، کلاه آفتابگیر و دستمال گردن اشاره کرد.
قطبنما به همراه داشته باشید
حتی برای باتجربهترینها نیز قطب نما یک همراه همیشگی برای کویرنوردی است. کویر گاهی با رویدادهایی مثل گردباد یا طوفان شن، مسیر پیمایشتان را نامعلوم میکند.
در چنین شرایطی قطبنما تنها راه مطمئن برای برگشت به اقامتگاهتان خواهد بود. پس حتما قبل از سفر استفاده از قطبنما را یاد بگیرید و آن را در کوله پشتی خود داشته باشید.
بدون آب به کویر نروید!
همراه داشتن آب کافی و جلوگیری از کم آب شدن بدن از نکات ضروری برای سفر به کویر است. بدون شک در پیمایش کویر به دفعات مختلف تشنه خواهید شد. پس حتما قمقمههای مخصوص طبیعتگردی را همراه داشته باشید تا آب خنک در طول مسیر در اختیارتان باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین کویرهای ایران برای کویرگردی
طعم کویر را با این غذاها بچشید
اطلاع از غذاهای مناسب کویر به شما کمک میکند تا در سفرتان تغذیه مناسبی داشته باشید و مریض نشوید. مثلا با توجه به اینکه امکان فاسد شدن لبنیات وجود دارد، مصرف این مواد غذایی در کویر باید به حداقل برسد. همچنین مصرف غذاهای چرب و شور نیز ممکن است باعث گرمازدگی شوند.
پیشنهاد میکنیم برای پایین نگه داشتن دمای بدن و همچنین آبرسانی بدن از سبزیجات تازه استفاده کنید. مغزهای خشکبار و میوه خشک نیز بسیار انرژیزا هستند و از غذاهای مناسب برای سفر به کویر به حساب میآیند.
جعبه کمکهای اولیه را فراموش نکنید
با جعبه کمکهای اولیه میتوانید جان خود را در کویر بیمه کنید. از مهمترین وسایل داخل این جعبه میتوان به قرص مسکن، پمادهای ضد حشرات، چسب زخم، بتادین، گاز استریل، دستمال مرطوب، باند، ژل ضدعفونی کننده و… اشاره کرد.
با این وسایل، اقامتی ایمن و رویایی داشته باشید
اگر قصد دارید که شب را در کویر بمانید، حتما از کسی که تجربه کویرنوردی دارد در مورد لوازم مورد نیاز راهنمایی بگیرید. در سفرهای چند روزه باید حتما چادر مسافرتی، کیسه خواب، پاور بانک، چراغ قوه و جیپیاس به همراه داشته باشید.
ببینید و لذت ببرید: لینک ویدیو یوتیوب کوه نمکی بوشهر
از گروه فاصله نگیرید
پس از رسیدن به مقصد، به هیچ عنوان طی پیمایش در کویر از گروهتان فاصله نگیرید؛ چون ممکن است در یک آن با طوفان شن مواجه شوید و مسیر خود را گم کنید.
از خودتان در برابر حشرات و جانوران کویری مراقبت کنید
فاصله گرفتن از گروه و نشستن در محلهای ساکت باعث میشود تا حشرات و جانوران بیشتری به شما جذب شوند. حتما با احتیاط روی رملها راه بروید و در محدودهی ایمن و مشخصی بنشینید تا از نیش حشرات و عقرب گزیدگی در امان باشید.
مراقب اکوسیستم منطقه باشید
گونههای گیاهان و جانوران کویرهای ایران بسیار باارزش هستند. برای حفظ این گنجینه ارزشمند، هنگامی که در کویر هستید، آهسته قدم بردارید و با ایجاد سروصدا باعث آزار جانوران منطقه نشوید.
مسیرهای مشخص شده برای سافاری و آفرود را رعایت کنید تا علاوه بر حفظ اکوسیستم، از بروز حوادث احتمالی نیز جلوگیری شود. با رعایت این نکات ساده، به حفظ زیستگاه جانوران و گیاهان کمک کرده و از زیباییهای کویر نهایت لذت را خواهید برد.
در این مطلب از مجله سبک زندگی اکالا نکات سفر به کویر را برایتان شرح دادیم. پس منتظر چی هستید؟ کوله پشتی خود را ببندید و برای سفری خاطرهانگیز به کویر آماده شوید. با رعایت نکات گفته شده، سفری ایمن و جذاب را تجربه خواهید کرد.
شراره هستم، یک نویسنده و مسافر تمام وقت. اینجا سعی دارم با قلمم، شما را به دنیای گردشگری، مد و فشن، آشپزی و… ببرم. پس اگر به دنبال ایدههای جدید و سبک زندگی متفاوت هستید، اینجا دقیقا جای شماست. اگر هم میخواهید به دنیاهای جدید سفر کنید، به کانال یوتیوبم سر بزنید.