سبک زندگیگردشگری

در مورد روستای سنگان؛ جاذبه پاییزی اطراف تهران

سنگان از جمله روستاهایی است که تاریخ و اصالت خود را در آغوش طبیعتی بکر با آب و هوای دلپذیر حفظ کرده و مقصدی رویایی برای فرار از شلوغی شهر به حساب می‌آید. اگر می‌خواهید در مورد روستای سنگان؛ جاذبه پاییزی اطراف تهران بیشتر بدانید در ادامه با مجله اکالا همراه باشید.

این روستا، با وسعتی چشمگیر، یکی از بزرگترین روستاهای بخش کن به شمار می‌رود که در ادامه به طور مفصل در مورد آداب و فرهنگ آن، گونه‌های جانوری و گیاهی، بهترین زمان سفر، مسیر دسترسی و جاهای دیدنی سنگان توضیح خواهیم داد.

روستای سنگان را بشناسید

اگر از ترافیک و شلوغی تهران خسته شده‎‌اید و می‌خواهید به یک مکان دنج و ایده‌آل پاییزی سفر کنید، روستای سنگان منتظر شماست. این روستا، با وسعتی چشمگیر، یکی از بزرگترین روستاهای بخش کن به شمار می‌رود که قله پهنه حصار و آبشار سنگان آن در میان کوه‌نوردان و صخره‌نوردان بسیار مشهور است.

البته که شهرت روستای سنگان به همین دو مورد ختم نمی‌شود. از دیگر جاذبه‌های مطرح سنگان می‌توان به درخت چنار هزار ساله اشاره کرد که در امامزاده قاسم قرار دارد. این درخت چنار و آبشار سنگان، هر دو در فهرست آثار ملی و طبیعی ایران به ثبت رسیده‌اند.

به طور کلی سنگان از شش محله با نام‌های سنگان پایین، سنگان میانی، سنگان بالا، باغ‌ دره، دره‌ تک و سنگان نو تشکیل شده است. سنگان پایین که با نام ده پایین نیز شناخته شده است قدیمی‌ترین محله روستا محسوب می‌شود. نام دیگر سنگان میانی، ده میان یا میون محله و اسم دیگر سنگان بالایی، محله سر نام دارد.

روستای سنگان را بشناسید

سنگان؛ روستایی با فرهنگ و آدابی متفاوت

اگر بدون شناخت فرهنگ و تاریخ منطقه‌ای به آن سفر کنید مثل این است که کتابی را بدون خواندن ورق می‌زنید. هر گوشه از این کره خاکی حکایتی از گذشته و اینکه چه شد که به اینجا رسید برای گفتن دارد. سنگان نیز از این قاعده مستثنی نیست. 

در ابتدای سفرتان به سنگان، هم‌صحبتی با محلی‌ها را تجربه خواهید کرد. مردم این روستا با گویش تهران قدیم یا همان طهران صحبت می‌کنند. این گویش که به آن زبان تاتی نیز می‌گویند با زبان فارسی امروزی متفاوت است. 

مردم روستا به کشاورزی و باغداری مدرن مشغول هستند. اما نمی‌شود به نقش بی‌بدیل ناصرخان اویسی فرزند عیسی‌خان در توسعه کشاورزی سنگان اشاره نکرد. وی با ابداع روش‌های نوین، کشاورزی و باغداری مدرن را در روستا راه‌اندازی کرد و در این زمینه الگویی برای سایر افراد روستا شد.

همچنین اهالی این روستا در زمینه حصیربافی و صنایع دستی نیز مهارت دارند و «سبد سنگونی» از جمله محصولات مخصوص مردم روستا است که فروش آن بسیار رونق گرفته است. کاشت و پرورش سبزی و تولید ادویه خشک نظیر پونه، نعنا و گلپر نیز از دیگر فعالیت‌ محلی‌ها به حساب می‌آید.

خانواده بزرگ اویسی یکی از طایفه‌های ثروتمند سنگان هستند که ملک‌های زیادی در باغ دره و میان محله دارند. از دیگر طایفه‌های بزرگ روستا می‌توان به خوشه‌دار، کرمی، محمدحسینی، بذرانبار، شاه بابایی، خانی و ابوالقاسمی اشاره کرد که همچنان نقش بزرگی در آبادانی روستا دارند.

بیشتر بخوانید: روستای یوش بلده کجاست؟ معرفی مراکز دیدنی آن

گونه‌های جانوری و گیاهی سنگان

حتی اگر بدون هیچ شناختی از گونه‌های گیاهی پا به سنگان بگذارید باز هم طبیعت زیبای آن، شور و هیجان را در قلبتان زنده خواهد کرد. در جاهای مختلف روستا گیاهان سماق، گلپر و زرشک را می‌بینید. درختان توت، سیب، گردو، گیلاس، آلبالو، زردآلو و انجیر نیز در فصل مخصوص به خودشان شکوفه زده و بار می‌دهند. به علاوه این منطقه بهشی برای عاشقان ریواس است. 

در این منطقه حیوانات گوناگونی نظیر کبک، تیهو، بز کوهی، قوچ وحشی، روباه، کفتار، گرگ و… دیده می‌شود، اما بعید است که در سفر یک روزه به سنگان بتوانید آن‌ها را ببینید. البته ناگفته نماند که احتمال دیده شدن آن‌ها در قله پهنه حصار زیاد است.

سنگان؛ روستایی با فرهنگ و آدابی متفاوت

بهترین زمان سفر به روستای سنگان

سنگان از آن روستاهایی است که هر چهار فصل سال زیبایی‌های منحصر به فردی برای ارائه به گردشگران در دل دارد. این روستا در بهار و تابستان از آب و هوای بی‌نظیری برخوردار است و همه چیز در سرزنده‌ترین حالت ممکن خود قرار دارد. 

اما پاییز آن با هیچ فصلی قابل مقایسه نیست. در این فصل طبیعت با رنگ‌های گرم پاییزی دلبری می‌کند و در آن سوژه‌‌های عکاسی بسیار زیادی پیدا می‌شود که قابلیت کارت پستال شدن را دارند.

اگر هم زمستان فصل مورد علاقه شما برای سفر کردن است، پس دقت و احتیاط لازم را داشته باشید. به ویژه اگر قصد بازدید از آبشار سنگان را دارید، حتما تجهیزات مورد نیاز مثل یخ شکن، گتر، لباس گرم و… با خود به همراه داشته باشید.

بیشتر بخوانید: روستای ارنگه مقصدی بی‌نظیر برای سفرهای پاییز

مسیر دسترسی به سنگان

سنگان، در میان کوه‌های البرز میانی، در شمال غرب تهران قرار دارد. این روستا جزو منطقه کن است که با حدود ۲۱۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا، کمی بالاتر از سولقان واقع شده است.

این روستا، تقریبا ۱ ساعت با تهران فاصله دارد که راه رسیدن به آن از کوهسار می‌گذرد. برای رسیدن به سنگان از شهران، پس از عبور از فلکه دوم، به سمت جاده کوهسار حرکت کنید. اگر هم از تهران یا کرج می‌آیید، از بزرگراه همت به سمت غرب بروید و پس از گذر از میدان دوم شهران، به سمت کوهسار تغییر مسیر دهید.

حالا که از تهران، شهران و کرج به کوهسار رسیدید، جاده را به سمت امامزاده داوود ادامه دهید تا ۱۰ کیلومتر بعد از روستای سولقان به یک سه راهی برسید. در این قسمت تابلویی جهت سنگان را به شما نشان می‌دهد. با ادامه راه، به سنگان پایین و از آن به سنگان بالا می‌رسید.

  • آدرس: ۲۰ کیلومتری شمال غرب تهران، بخش کن، جاده امامزاده داوود، روستای سنگان

مسیر دسترسی به سنگان

جاهای دیدنی روستای سنگان

در ادامه به معرفی جاهای دیدنی سنگان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

امامزاده‌های سنگان

همانطور که می‌دانید امامزاده‌ها همیشه پایه ثابت نذر و نیاز و زیارت مردم آن منطقه هستند. روستای سنگان نیز چهار امامزاده را در دل خود جای داده است که از جمله آن‌ها می‌توان به امامزاده سیدعلاالدین، امامزاده سیدعمادالدین، امامزاده قاسم و امامزاده عقیل اشاره کرد. 

گورستان روستا

شاید با خود بگویید که گورستان هم مگر دیدن دارد، اما زود قضاوت نکنید؛ چرا که گورستان سنگان با سایر آرامگاه‌هایی که در تهران دیده‌اید متفاوت است. بعضی از قبرهای این گورستان به ۵۰۰ سال پیش و حتی ۲۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد که نشان از قدمت و تاریخ سنگان دارد. 

بیشتر بخوانید: روستای آهار تهران؛ مقصدی رویایی برای عاشقان پاییز

آبشار سنگان

بسیاری از گردشگران فقط و فقط به خاطر این آبشار به سنگان سفر می‌کنند. این آبشار در فاصله ۶ کیلومتری از شمال غرب روستا واقع شده است و بلندترین آبشار تهران به حساب می‌آید. فاصله آبشار سنگان با زمین ۳۰ متر، یعنی اندازه یک ساختمان ۱۰ طبقه است که عظمت آن هر بیننده‌ای را به وجد می‌آورد.

غار بیوک آقا

حیف است که تا آبشار بروید اما از غار بیوک آقا دیدن نکنید. بیوک‌آقا مردی با گویش ترکی بوده که این غار را کنار آبشار سنگان کنده است. نیت بیوک آقا برای انجام این کار نامعلوم مانده است، اما هر چه که هست نتیجه زیبای تلاش ایشان برای همیشه در ذهن‌ها باقی خواهد ماند. 

جاهای دیدنی روستای سنگان

رودخانه سنگان

بدون شک اتراق کنار رودخانه و گوش دادن به صدای جریان آب، آرامشی عمیق برایتان به ارمغان خواهد آورد. پس اگر بالارفتن از کوه و رسیدن به آبشار برای شما سخت است، حتما از این رودخانه دیدن کنید.

کوچه‌باغ‌های سرسبز روستا

کوچه باغ‌های روستا اولین جایی است که در ورود به سنگان می‌بینید. دیوارهای کوتاه باغ‌های میوه، کوچه‌های دیدنی سنگان را ساخته‌اند و منظره بی‌نظیری را خلق‌ کرده‌اند که قدم زدن در آن‌ها روح‌تان را جلا خواهد داد.

بیشتر بخوانید: زیباترین روستاهای اطراف تهران

قله پهنه حصار

بدون اغراق قله پهنه حصار یکی از زیباترین جاهای دیدنی سنگان است که سالانه کوهنوردان بسیاری را به سمت خود فرا می‌خواند. تقریبا ۲ الی ۳ ساعت طول می‌کشد تا به قله برسید. مسیری جذاب و سخت در پیش رو دارید که تجربه‌ای متفاوت برایتان رقم خواهد زد.

چنار هزار ساله روستا

اگر به امامزاده قاسم بروید، حتما درختی را با تنه چند شاخه و خیلی قطور مشاهده خواهید کرد. این درخت همان چنار معروف است که عمری هزار ساله دارد و هم اکنون نیز در فهرست آثار ملی و طبیعی ایران به ثبت رسیده است.

تفریحات رایگان و ساده سنگان

تفریحات رایگان و ساده سنگان

از تفریحات رایگان و ساده سنگان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • پیاده روی
  • عکاسی از طبیعت روستا
  • طبیعت گردی
  • کوهنوردی
  • کمپینگ
  • تماشای آسمان شب
  • تجربه زندگی روستایی
  • بازدید از باغ‌های وسیع روستا
  • دره‌نوردی

سفری مجازی به روستای پر از انار ایران: لینک ویدیو یوتیوب

توصیه‌هایی برای سفر به روستای سنگان

در ادامه به چند نکته طلایی برای سفر به سنگان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

  • روستای سنگان به جز بوفه و سرویس بهداشتی در محدوده امامزاده قاسم، امکانات رفاهی خاصی ندارد.
  • برای شب‌مانی می‌توانید در اقامتگاه بوم‌گردی روستا یعنی اقامتگاه ارگ سنگی بمانید.
  • کمپینگ در سنگان خیلی رایج نیست. اما با رعایت فرهنگ مردم روستا، کمپ‌زنی در مکان‌های کم‌خطر و ترجیحا نزدیک محل مسکونی عملی است.
  • به هیچ عنوان اطراف آبشار را برای کمپ انتخاب نکنید؛ چون خطراتی به دنبال دارد. 

در این مطلب از مجله سبک زندگی اکالا به معرفی روستای سنگان پرداختیم. سنگان، مقصدی بی‌نظیر برای فصل پاییز است. پس کوله بارتان را ببندید و به این روستای رویایی سفر کنید تا خاطراتی دل‌انگیز برای خود رقم بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا