نحوه پرورش و تکثیر گیاه حسن یوسف+ نکات نگهداری
حسن یوسف یکی از زیباترین و محبوبترین گیاهان آپارتمانی است که به دلیل داشتن برگهای رنگارنگ و جذابش، طرفداران بسیاری دارد. تکثیر و نگهداری این گیاه در خانه بسیار راحت است. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با روشهای مختلف تکثیر گیاه حسن یوسف و همچنین نکات مهم برای نگهداری از این گیاه آشنا شوید.
برای تکثیر حسن یوسف میتوانید از روش قلمه زدن گیاه و کاشت بذر استفاده کنید. گیاه حسن یوسف برای رشد به هوای گرم، نور زیاد و آبیاری منظم نیاز دارد. به خاطر داشته باشید که قبل از کاشت این گیاه از خاک غنی با زهکشی مناسب استفاده کنید. برای خواندن جزئیات پرورش و تکثیر گیاه حسن یوسف این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
تکثیر حسن یوسف از طریق قلمه زدن
قلمه زدن، رایجترین و سادهترین روش تکثیر حسن یوسف است. در فضای بیرون از منزل باید این گیاه را در بهار و اواخر تابستان قلمه بزنید. اما در آپارتمان میتوانید در هر زمانی که دوست دارید، این کار را انجام دهید. در ادامه این بخش میتوانید با مراحل قلمه زدن حسن یوسف به طور کامل آشنا شوید.
۱- انتخاب قلمه مناسب
برای قلمه گیری از گیاه حسن یوسف ابتدا باید شاخهای سالم و بدون آسیب را انتخاب کنید. طول قلمه باید حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد و حداقل دو گره داشته باشد. گره به محل اتصال برگ به ساقه گفته میشود.
۲- برش قلمه
با استفاده از قیچی یا چاقوی تمیز و تیز، قلمه را از قسمت زیر گره ببرید. دقت کنید که برش صاف و تمیز باشد تا گیاه دچار آسیب نشود.
۳- حذف برگهای پایینی
برگهای نزدیک به انتهای قلمه را به کمک یک چاقوی تیز جدا کنید تا در زمان قرار دادن در آب یا خاک، برگها پوسیده نشوند.
بیشتر بخوانید: تقویت کنندههای طبیعی گیاهان
۴- قرار دادن قلمه در آب
قلمه را در لیوانی از آب قرار دهید. بهتر است لیوان را در محلی با نور غیرمستقیم خورشید قرار دهید. طی یک تا ۲ هفته، ریشههای سفید از انتهای قلمه رشد میکنند.
به خاطر داشته باشید که برای نگهداری از این گیاه باید از آب بدون کلر استفاده کنید. بهتر است برای این کار از آب جوشیده استفاده کنید. میتوانید این مرحله را حذف کنید و بعد از آغشته کردن انتهای قلمه به هورمون ریشه زا، آن را به صورت مستقیم در خاک بکارید.
۵- انتقال قلمه حسن یوسف به خاک
زمانی که ریشهها رشد کردند و اندازه آنها به حدود ۵ سانتیمتر رسید، میتوانید قلمه را به گلدانی با خاک سبک و زهکشی مناسب منتقل کنید.
تکثیر حسن یوسف از طریق بذر
برای تکثیر حسن یوسف از طریق بذر باید مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- انتخاب بذر
بذرهای باکیفیت و تازه حسن یوسف را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید.
۲- آماده سازی خاک
خاکی سبک و غنی از مواد مغذی، مانند مخلوطی از خاک باغچه و خاک برگ، برای کاشت بذر تهیه کنید و خاک را در گلدان بریزید. بهتر است خاک حسن یوسف کمی اسیدی باشد. استفاده از ترکیب ماسه دانه ریز با مقداری پرلیت و خاک برگ پوسیده یا کوکوپیت نیز برای کاشت این گیاه مناسب است.
۳- کاشت بذر
بذرها را روی سطح خاک بپاشید و به آرامی فشار دهید. نیازی به پوشاندن بذرها با خاک نیست، زیرا بذرها برای جوانه زنی به نور نیاز دارند.
بیشتر بخوانید: گیاهان مناسب راه پلههای سرد و بدون نور
۴- آبیاری
سطح خاک را با آبپاش مرطوب کنید. دقت کنید که خاک غرقاب نشود. آبیاری باید با دقت و شدت ملایم انجام شود تا بذرها آسیب نبینند. در این مرحله میتوانید برای حفظ رطوبت مورد نیاز بذرها، یک کیسه پلاستیکی روی گلدان بکشید و روی آن چند سوراخ ایجاد کنید.
۵- شرایط نگهداری
گلدان را در محلی با دمای ۲۰ تا ۲۵ درجه و نور غیرمستقیم قرار دهید. بذرها طی ۷ تا ۱۰ روز جوانه میزنند. بعد از ظاهر شدن جوانهها، کیسه پلاستیکی را از روی گلدان بردارید.
به خاطر داشته باشید که برگهای این گیاه در دمای بالای ۳۵ درجه سانتیگراد رنگ پریده میشوند. از طرفی دمای زیر ۱۰ درجه نیز موجب کوچک و شکننده شدن گیاه میشود.
در فصل زمستان حتما گیاه را به فضای داخل منتقل کنید و در فصل تابستان از گرمای زیاد دور نگه دارید. برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه میتوانید از اسپری آب یا دستگاه بخور استفاده کنید. از گیاه مراقب کنید تا به خوبی بزرگ شود.
آفات و مشکلات مربوط به گیاه حسن یوسف
گیاه حسن یوسف در معرض آفات و بیماریهای مختلفی قرار دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:
سیاه شدن برگ حسن یوسف
از مهمترین دلایل سیاه شدن برگ حسن یوسف میتوان به سرما یا آبیاری بیش از حد اشاره کرد. برای رفع این مشکل گیاه را به محیط گرمتر منتقل و آبیاری را تنظیم کنید.
زرد شدن و بیرنگ شدن برگ گیاه حسن یوسف
کمبود نور یا مواد مغذی موجب زرد شدن برگهای این گیاه میشود. برای رفع این مشکل باید نور گیاه را افزایش دهید و از کوددهی برای تقویت گیاه استفاده کنید.
ریزش برگ حسن یوسف
ریزش برگهای حسن یوسف معمولا به دلیل خشکی بیش از حد خاک یا هوای محیط رخ میدهد. برای رفع این مشکل آبیاری را به موقع انجام دهید و رطوبت محیط را افزایش دهید.
بیشتر بخوانید: نشانههای تنگ بودن گلدان برای گیاه
قهوهای شدن نوک برگهای حسن یوسف
این مشکل به دلیل کمبود مواد مغذی در خاک گیاه ایجاد میشود. به علاوه زمانی که خاک زهکشی مناسبی نداشته و متراکم باشد نیز گیاه با این مشکل مواجه میشود. برای رفع این مشکل باید از خاک مناسب، سبک و مغذی استفاده کنید.
آفات حسن یوسف
شپشک آردآلود یکی از اصلیترین آفتهای این گیاه است که در فصول گرم سال به گیاه حمله میکند. برای از بین بردن این شپشک باید از سموم شیمیایی مخصوص استفاده کنید.
میتوانید ۳ قطره از سم محلول ایمیدوکلروپراید را در یک لیتر آب حل کرده و روی گیاه اسپری کنید. ۲ بار با فاصله ۴ روز گیاه را سمپاشی کنید تا آفات به طور کامل از بین بروند.
قارچ حسن یوسف
یکی دیگر از مشکلاتی که این گیاه به آن دچار میشود، قارچ است. قارچ به سرعت گیاه را آلوده میکند و موجب از بین رفتن آن میشود. برای از بین بردن قارچ باید از قارچ کشهای مخصوص گیاهان استفاده کنید. قارچ کش را ۳ مرتبه و هر ۴ روز یک بار روی گیاه اسپری کنید.
روش پرپشت شدن گل حسن یوسف
برای پرپشت شدن شاخ و برگهای حسن یوسف میتوانید سر شاخههای گیاه را با قیچی ببرید تا شاخههای فرعی آن بیشتر شوند. فراهم کردن رطوبت و دمای مناسب برای رشد این گیاه نیز به پرپشت شدن آن کمک زیادی میکند. زمانی که گیاه را در مکانی با نور فراوان قرار دهید، رشد آن سریعتر میشود و شاخ و برگهای گیاه نیز بهتر رشد میکنند.
بیشتر بخوانید: نحوه هرس کردن گیاهان خانگی
نکات مهم برای نگهداری از حسن یوسف
در این بخش به مهمترین نکات برای نگهداری حسن یوسف اشاره شده است، با ما همراه باشید.
- حسن یوسف به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارد. نور مستقیم خورشید ممکن است باعث سوختن برگهای این گیاه شود. کم بودن مقدار نور موجب ریزش برگهای پایینی گیاه میشود.
- بهترین مکان برای قرار دادن این گیاه فاصله یک متری از پنجره است.
- خاک گیاه حسن یوسف باید همواره مرطوب باشد، اما آبیاری بیش از حد به آن آسیب میرساند.
- دمای ایده آل برای رشد حسن یوسف بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
- این گیاه به رطوبت نسبی علاقه زیادی دارد. میتوانید با غبارپاشی یا قرار دادن یک ظرف آب کنار گلدان، رطوبت مورد نیاز آن را تامین کنید.
- خاک این گیاه باید سبک، زهکشی خوب و غنی از مواد مغذی باشد. استفاده از ترکیب خاک برگ و پرلیت برای رشد گیاه ایده آل است.
- در فصل رشد (بهار و تابستان)، هر دو هفته یک بار از کودهای مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.
- زمانی که ریشههای گیاه از سوراخ زهکشی گلدان خارج شدند یا رشد گیاه متوقف شد، زمان تعویض گلدان است. بهترین فصل برای این کار، بهار است.
- به طور کلی بهتر است هر ۲ سال یک بار باید گلدان این گیاه را عوض و از سایز گلدان بزرگتر استفاده کنید.
- برای بهبود رشد این گیاه میتوانید از کود دامی پوسیده، کود پتاس و کود سه بیست استفاده کنید. به خاطر داشته باشد که در فصل زمستان و زمانی که به تازگی گلدان گیاه را عوض کردهاید، نباید به آن کود بدهید.
آیا حسن یوسف سمی است؟
بهتر است بدانید که حسن یوسف یک گیاه سمی است که در همه گونههای آن ترکیبی به نام دی ترپن کولئونول وجود دارد. هر چند این سم خطر جدی برای انسان ندارد، اما برخورد شیره این گیاه با پوست، موجب بروز التهاب و حساسیت میشود. در زمان قلمه زدن این گیاه حتما از دستکش استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید.
در این مقاله از بخش سبک زندگی اکالا به روش پرورش و تکثیر گیاه حسن یوسف و همچنین نکاتی مهم برای نگهداری از این گیاه اشاره شد. با رعایت اصول ذکر شده در این مقاله میتوانید این گیاه را به راحتی در خانه تکثیر کنید و از ظاهر جذاب آن لذت ببرید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…