سلامت

آیا برنج برای افراد دیابتی مضر است؟

آیا چیزی در مورد اثرات مصرف برنج برای بیماران دیابتی می‌دانید؟ رژیم غذایی صحیح نقش موثری بر تنظیم قند خون در افراد دیابتی دارد. برنج یکی از محبوب‌ترین مواد غذایی است که اکثر ما برای وعده ناهار از آن استفاده می‌کنیم، اما آیا برنج برای افراد دیابتی مضر است؟

در این مقاله از اکالا بلاگ می‌توانید با نکاتی مهم در مورد مصرف برنج برای افراد دیابتی و فواید و مضرات آن آشنا شوید.

آیا مصرف برنج برای دیابتی‌ها مضر است؟

بهتر است بدانید که برنج سرشار از کربوهیدرات است و شاخص گلیسمی بالایی دارد و از همین رو اگر در مصرف این ماده غذایی زیاده‌روی کنید، قطعا دچار مشکل خواهید شد.

به طور کلی متخصصان پیشنهاد می‌کنند که از برنج تنها در یکی از وعده‌های غذایی روزانه خود استفاده کنید. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف بیش از حد برنج می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد و موجب افزایش قند خون شود.

افراد دیابتی باید در هر وعده غذایی خود ۲۵ درصد از مواد پروتئین، ۲۵ درصد از غلات و غذاهای نشاسته‌ای و ۵۰ درصد از سبزیجات غیرنشاسته‌ای استفاده کنند. به خاطر داشته باشید که برنج سرشار از کربوهیدرات است و کربوهیدرات‌ها در بدن به انرژی تبدیل می‌شوند، حال اگر این انرژی توسط بدن مصرف نشود، در قالب چربی در کبد و ماهیچه‌ها ذخیره خواهد شد.

از آن جایی که در افراد دیابتی تولید انسولین در بدن دچار مشکل می‌شود، قند خون بعد از مصرف کربوهیدرات‌ها به مقدار بیشتری افزایش پیدا می‌کند و از همین رو این افراد باید از کربوهیدرات کمتری استفاده کنند و فعالیت بدنی بیشتری داشته باشند.

بیشتر بخوانید: این افراد نباید هندوانه بخورند!

مضرات مصرف برنج برای افراد مبتلا به دیابت

کدام برنج برای دیابت خوب است؟

بهترین نوع برنج برای دیابتی‌ها برنج قهوه‌ای است. برنج قهوه‌ای مواد معدنی، ویتامین‌ها و فیبر بیشتری نسبت به برنج سفید دارد و از همین رو برای سلامت افراد دیابتی گزینه مناسب‌تری محسوب می‌شود.

برج قهوه‌ای سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های متنوع است و از همین رو مصرف این برنج خطر ابتلا به دیابت، بیماری‌های قلبی، سرطان و آلزایمر را کاهش می‌دهد. این برنج برای دستگاه گوارش مفید است و برای مدت زمان بیشتری شما را سیر نگه می‌دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف برنج قهوه‌ای به خاطر فیبر فراوانی که دارد، به تنظیم قند خون در افراد دیابتی کمک می‌کند و مانع پیشرفت بیماری می‌شود. در کنار آن می‌توانید از برنج ایرانی و برنج خارجی باکیفیت نیز به مقدار محدود استفاده کنید.

به خاطر داشته باشید که نوع برنجی که شما استفاده می‌کنید، تاثیر زیادی بر سلامت شما دارد. سعی کنید برای مصرف روزانه از برنج‌های ارگانیک و ایرانی به جای برنج خارجی استفاده کنید.

گفته می‌شود که برخی از برنج‌های سفید دانه کوتاه شاخص گلیسمی بالاتری نسبت به برنج دانه بلند دارد، از همین رو افراد دیابتی بهتر است از برنج‌های دانه بلند استفاده کنند.

فراموش نکنید که پخت زیاد برنج موجب افزایش شاخص گلیسمی برنج می‌شود، بنابراین برنج را به اندازه بپزید و در کنار آن از غذاها و سبزیجات غیرنشاسته‌ای استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید.

بیشتر بخوانید: انواع ویتامین برای پیشگیری از دیابت و کنترل قند خون!

فواید مصرف برنج قهوه‌ای برای افراد دیابتی

دیابتی‌ها چند قاشق برنج بخورند؟

افراد مبتلا به دیابت باید در مصرف برنج محتاط باشند. به طور کلی هر فرد بزرگسال مبتلا به دیابت می‌تواند در روز حداکثر از ۱ فنجان برنج معادل ۴۵ گرم کربوهیدرات استفاده کند. به خاطر داشته باشید تعداد قاشق‌های برنجی که در روز مصرف می‌کنید، آنقدرها مهم نیست، اما این موضوع تا حدی به فعالیت بدنی شما نیز بستگی دارد.

افرادی که فعالیت بدنی کمتری دارند، باید از برنج و سایر کربوهیدرات‌ها به مقدار محدودتری استفاده کنند. متخصصان توصیه می‌کنند که افراد دیابتی حداکثر ۴ بار در هفته برنج مصرف کنند و در هفته ۲ بار از برنج قهوه‌ای به جای برنج سفید استفاده کنند و به جای استفاده از برنج به مقدار زیاد، مصرف پروتئین و سبزیجات خود را افزایش دهید.

بیشتر بخوانید: ۱۲ پیشنهاد صبحانه متفاوت برای افراد دیابتی

بهترین روش مصرف برنج برای دیابتی‌ها چگونه است؟

افرادی که قند خون بالایی دارند یا به دیابت مبتلا هستند، بهتر است از برنج به صورت آبکش استفاده کنند. با آبکش کردن برنج بخش زیادی از نشاسته آن خارج می‌شود و از همین رو بعد از مصرف برنج قند خون کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

به خاطر داشته باشید که برنج شفته و نرم، کربوهیدرات بیشتری دارد و از همین رو سعی کنید برنج را به صورت نرم نپزید. بهتر است روزهایی که برنج مصرف می‌کنید، حتما در طول روز کمی ورزش و پیاده‌روی کنید تا دچار مشکل نشوید.

بهترین روش مصرف برنج برای دیابتی‌ها

همانطور که در این مطلب از مجله دانستنی اکالا گفته شد به طور کلی برنج یک غذای سرشار از کربوهیدرات است و کربوهیدرات‌ها در بدن ما به قند تبدیل می‌شوند. مصرف زیاد برنج می‌تواند برای افراد مبتلا به دیابت مضر باشد.

از این رو افراد دیابتی نباید بیشتر از ۴ بار در هفته از برنج استفاده کنند. جایگزین کردن برنج قهوه‌ای به جای برنج سفید نیز یک راهکار موثر برای جلوگیری از قند خون و لذت بردن از طعم جذاب برنج است.

سوالات متداول

در این بخش به رایج‌ترین سوالات شما در مورد مصرف برنج برای افراد دیابتی پاسخ داده‌ایم.

چگونه قند برنج را کاهش دهیم؟

برای کاهش قند برنج بهتر است آن را به صورت آبکش شده مصرف کنید.

قند برنج بیشتر است یا نان؟

به طور کلی نان سفید مقدار قند بیشتری نسبت به برنج دارد، ولی کربوهیدرات برنج نسبت به نان بیشتر است و در بدن به قند قابل جذب تبدیل می‌شود. از همین رو از لحاظ کالری و اثربخشی بر قند خون، قند برنج از نان بیشتر است.

آیا برنج ایرانی قند دارد؟

برنج قند نسبتا کمی دارد، اما این ماده غذایی سرشار از کربوهیدرات است و در بدن به قند تبدیل می‌شود. معمولا گفته می‌شود که قند برنج ایرانی ارگانیک از برنج خارجی کمتر است.

برنج دیابتی‌ها کته باشد یا آبکش؟

دیابتی‌ها بهتر است برنج را به صورت آبکش شده مصرف کنند. آبکش کردن برنج موجب کاهش کربوهیدرات آن می‌شود.

۱/۵ (۱ نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا