قیمه از کی غذای نذری محرم شد؟
خورش قیمه یکی از خوشمزهترین و محبوبترین غذاهای ایرانی است که قدمتی دیرینه دارد. ریشه این غذا را میتوان به دوران باستان و به طور خاص به دوره ساسانیان نسبت داد. در آن زمان، از قیمه به عنوان غذایی شاهانه و مخصوص درباریان استفاده میشد. در این مقاله از اکالا بلاگ به این سوال که قیمه از کی غذای نذری محرم شد؟ پاسخ خواهیم داد.
خورش قیمه از کی غذای نذری محرم شد؟
تعیین دقیق دوره یا تاریخ شروع نذری شدن قیمه در ماه محرم کار دشواری است و روایتهای مختلفی در این خصوص وجود دارد. برخی منابع قدمت آن را به دوران صفویه و زمان حکومت شاه تهماسب نسبت میدهند.
طبق این روایت، شاه تهماسب دستور داد تا در تمام شهرهای ایران، در روز عاشورا قیمه پخته و بین مردم توزیع شود. از آن زمان به بعد، پخت قیمه به عنوان نذری در ماه محرم رواج پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: نگاهی به نذورات مردم در قاجار
با این حال، شواهد قطعی برای اثبات این موضوع وجود ندارد و برخی منابع دیگر معتقدند که نذری شدن قیمه در ماه محرم به دوره قاجار باز میگردد. در این دوره، قیمه به عنوان غذایی شاهانه و نفیس شناخته میشد و پخت آن در حجم زیاد برای اطعام عزاداران مقرون به صرفه بود.
به طور کلی، میتوان گفت که نذری شدن قیمه در ماه محرم به تدریج و در طول دورههای مختلف تاریخی اتفاق افتاده است. قدمت دقیق آن مشخص نیست، اما شواهد نشان میدهند که این سنت حداقل از دوره صفویه رواج پیدا کرده است.
۴ دلیل اصلی انتخاب قیمه به عنوان غذای نذری در ماه محرم
به تدریج، پخت قیمه در ماه محرم به عنوان یک سنت حسنه در بین مردم ایران رواج پیدا کرد و تا به امروز نیز ادامه یافته است. امروزه، قیمه یکی از اصلیترین غذاهای نذری در ماه محرم است و در مساجد، حسینیه ها و خانهها پخته و بین عزاداران توزیع میشود.
علاوه بر سابقه تاریخی انتخاب این غذا برای نذری، در ادامه به دلایل اصلی دیگری که موجب انتخاب این غذا برای نذری اشاره خواهیم کرد.
۱- ارزش غذایی و مقرون به صرفه بودن
قیمه غذایی مغذی و سیرکننده است که از گوشت، حبوبات و ادویه جات تهیه میشود. این مواد غذایی در گذشته به وفور در دسترس بودند و پخت قیمه در حجم زیاد برای اطعام عزاداران مقرون به صرفه بود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه قیمه نذری
۲- سهولت در پخت
قیمه غذایی نسبتاً ساده و آسان برای پخت است. این امر به زنان خانهدار امکان میداد تا در زمان محدودی که برای آماده کردن نذری داشتند، آن را تهیه کنند. در دسترس بودن مواد اولیه، سهولت حمل و نقل و ماندگاری بالای این غذا نیز پخت آن را آسان کرده است.
۳- طعم و مزه همه پسند
این خورش خوشمزه و لذیذ است که از دیرباز مورد علاقه بیشتر ایرانیان بوده است. طعم و عطر دلچسب این غذا، آن را به انتخابی مناسب برای نذری در ماه محرم تبدیل کرده بود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه عدس پلو نذری
۴- داشتن برکت و ثواب
قیمه به عنوان غذایی با برکت و متبرک نیز شناخته میشد. مردم بر این باور بودند که پخت و نذر قیمه در ماه محرم، ثواب و پاداش زیادی برای آنها به ارمغان خواهد آورد.
در طول تاریخ، خورش قیمه دستخوش تغییرات و تحولات مختلفی شده است. در جهت تکمیل این مطلب از مجله دانستنی اکالا لازم به ذکر است که علاوه بر ماه محرم، قیمه در سایر مناسبتهای مذهبی و آیینی نیز پخته میشود. همچنین، این غذا به عنوان یکی از غذاهای اصلی در مهمانیها و دورهمیها نیز سرو میشود.
من سمانه هستم، پس از سالها تلاش مستمر و حرفهای در دنیای شیرینیپزی، آشپزی، تولید محتوا و عکاسی با افتخار و اشتیاق بیپایان این طعمهای دلنشین را با شما به اشتراک میگذارم.