مسمومیت را چگونه از گرمازدگی تشخیص دهیم؟
با فرا رسیدن فصل گرم، یکی از پرسشهای رایج این است که چگونه میتوان مسمومیت را از گرمازدگی تشخیص داد. برای پاسخ به این پرسش، شناخت علائم هر دو حالت ضروری است.
در این قسمت از اکالا بلاگ به بررسی علل، علائم، عوارض، روشهای درمان و پیشگیری از مسمومیت و گرمازدگی خواهیم پرداخت تا بتوانید به راحتی این دو وضعیت را از هم تشخیص دهید.
گرمازدگی؛ زمانی که بدن توان مقابله با گرما را از دست میدهد
گرمازدگی وضعیتی است که در آن بدن به دلیل افزایش بیش از حد دمای محیط و یا فعالیت فیزیکی شدید، قادر به تنظیم دمای داخلی خود نیست.
در این شرایط، دمای بدن به طور قابل توجهی افزایش یافته و به حدود چهل درجه سانتیگراد یا بیشتر میرسد. مکانیسمهای طبیعی بدن که معمولا برای حفظ دمای ثابت بدن طراحی شدهاند، در مواجهه با این شرایط شدید، دچار اختلال شده و قادر به دفع موثر گرمای تولید شده نیستند.
در نتیجه، تجمع گرما در بدن منجر به بروز علائم و عوارض جدی از جمله آسیب به اندامهای حیاتی میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه حیوان خانگی خود را از گرمازدگی تابستانی در امان نگه داریم؟
علل گرمازدگی
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دمای بالا و رطوبت زیاد
- فعالیت بدنی شدید در هوای گرم
- کمآبی بدن
- عدم تعادل الکترولیتها در بدن
- افراد دارای بیماریهای قلبی و کلیوی
- مصرف برخی داروها
علائم گرمازدگی
- دمای بدن بسیار بالا (بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد)
- پوست گرم و خشک
- سردرگمی، گیجی یا از دست دادن هوشیاری
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- تنفس سریع و کوتاه
- سردرد شدید
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی عضلات
بیشتر بخوانید: غلائم گرمازدگی در سفر؛ روشهای درمان و پیشگیری
مسمومیت؛ تهدیدی برای دستگاه گوارش
مسمومیت وضعیتی است که در پی ورود مواد سمی به بدن ایجاد میشود و منجر به اختلال در عملکرد طبیعی ارگانهای بدن، به ویژه دستگاه گوارش، میگردد. این مواد سمی میتوانند از طریق بلع، استنشاق یا تماس با پوست وارد بدن شوند.
مسمومیت غذایی، شایعترین نوع مسمومیت است که در اثر مصرف غذاهای آلوده به میکروبها، مواد شیمیایی یا سموم رخ میدهد. این آلودگیها معمولا در مراحل مختلف تولید، فرآوری، نگهداری یا آمادهسازی غذا اتفاق میافتند.
علل مسمومیت غذایی
- مصرف گوشت، مرغ، ماهی یا تخم مرغ خام یا نیمپز
- مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده
- مصرف میوهها و سبزیجات شسته نشده
- مصرف آب آلوده
- عدم رعایت بهداشت در هنگام تهیه و نگهداری غذا
علائم مسمومیت غذایی
- تهوع و استفراغ
- اسهال آبکی یا خونی
- درد و گرفتگی شدید شکم
- تب
- سردرد
- ضعف و بیحالی
- کاهش اشتها
تفاوت مسمومیت و گرمازدگی
با توجه به موارد ذکر شده در خصوص علائم و علل مسمومیت غذایی و گرمازدگی میتوان به این نتیجه رسید که مسمومیت غذایی عمدتا بر دستگاه گوارش تأثیر گذاشته و با علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم همراه است.
در مقابل، گرمازدگی به دلیل افزایش بیش از حد دمای بدن، بر سیستم عصبی مرکزی و سایر اندامها تأثیر گذاشته و علائمی مانند سرگیجه، سردرگمی و افزایش ضربان قلب را به همراه دارد.
در این بخش از مجله دانستنیهای اکالا به مقایسه مسمومیت و گرمازدگی پرداختیم تا تفاوتهای این دو حالت برای شما روشن شود. با شناخت علائم و علل بروز هر یک میتوانید به سرعت تشخیص دهید که با کدام یک از این حالات روبرو هستید و اقدامات درمانی مناسب را انجام دهید.
سحر هستم و عاشق نوشتن و تولید محتوا، چند سالی است که با شور و اشتیاق در این مسیر قدم برمیدارم و برای ارتقای مهارتهای خودم تلاش میکنم.