کدام غذاها قند خون را افزایش میدهند؟

آیا میدانید کدام غذاها قند خون را افزایش میدهند؟ آگاهی از غذاهایی که قند خون را بالا میبرند برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که به دنبال کنترل قند خون خود هستند، بسیار حائز اهمیت است.
اگر شما نیز به دنبال پیشگیری از افزایش قند خون خود هستید، با این قسمت از اکالا بلاگ همراه باشید تا این غذاها را به شما معرفی کنیم.
معرفی ۶ نوع غذایی که قند خون را افزایش میدهند!
در ادامه به معرفی غذاهایی که میتوانند باعث افزایش قند خون شوند میپردازیم.
۱- کربوهیدراتهای تصفیه شده
غذاهای حاوی غلات سفید مانند نان سفید، ماکارونی و برنج نمونههایی از کربوهیدراتهای تصفیهشده هستند که طی فرآوری فیبر زیادی از آنها حذف شده است.
فیبر نوعی کربوهیدرات است که هضم نمیشود و فواید بسیاری برای سلامتی به ویژه سلامت روده دارد. هضم فیبر کند است و به تنظیم سطح قند خون و ایجاد حس سیری طولانیتر کمک میکند و در نهایت، احتمال پرخوری و نوسانات قند خون را کاهش میدهد.
به همین دلیل، انتخاب غلات کامل مانند نان سبوسدار، ماکارونی گندم کامل و برنج قهوهای که سرشار از فیبر هستند به جای غلات تصفیهشده توصیه میشود. کینوا، گندم سیاه و جو پوستکنده نیز از دیگر گزینههای غلات کامل هستند.
اگرچه غلات کامل به دلیل دارا بودن فیبر و مواد مغذی بیشتر انتخابی سالمتر هستند، اما میتوانید مقادیر کمی از غلات سفید را نیز با رعایت یکسری نکات در رژیم غذایی خود بگنجانید.
برای مثال، میتوانید آنها را با گوشتهای بدون چربی، چربیهای سالم و سبزیجات غیرنشاستهای ترکیب کنید تا از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: راهکارهای کاهش قند خون بدون دکتر!
۲- نوشیدنیهای شیرین شده با شکر
نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابه، چای شیرین و آب میوه مملو از شکر هستند و تقریبا هیچ ارزش غذایی ندارند. این نوشیدنیها نه تنها به کنترل قند خون کمکی نمیکنند، بلکه باعث افزایش ناگهانی قند خون و عدم احساس سیری میشوند.
در واقع، مصرف این نوشیدنیها میتواند کنترل قند خون را دشوارتر کند. به همین دلیل، افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت باید از مصرف نوشیدنیهای شیرین خودداری کنند.
به جای نوشیدنیهای شیرین بهتر است آب، چای، قهوه بدون شکر یا آبمیوههای طبیعی بدون شکر را انتخاب کنید. این نوشیدنیها کالری و قند کمتری دارند و به شما کمک میکنند تا قند خونتان را کنترل کنید.
توجه: در موارد خاص مانند زمانی که فرد دچار افت قند خون ناگهانی شده است مصرف مقدار کمی از نوشیدنیهای شیرین میتواند مفید باشد.
بیشتر بخوانید: در روز چقدر قند باید به بدن برسد؟
۳- فست فودها
مصرف فست فود به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجهی کالری و چربی همواره مورد انتقاد متخصصان تغذیه بوده است. با این وجود، مضرات این نوع غذاها به این موارد محدود نمیشود.
فست فودها سرشار از قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده نیز هستند که میتوانند منجر به افزایش ناگهانی و غیرطبیعی قند خون شوند. این موضوع به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت یا دارای پیشزمینه این بیماری میتواند خطرناک باشد.
در صورت ناچاری به مصرف فست فود سعی کنید مقدار کمی از آنها را مصرف کنید و به دنبال غذایی باشید که کربوهیدرات تصفیه شده کمتری دارد.
بیشتر بخوانید: ۳۰ مواد غذایی برای کاهش سریع قند خون
۴- مصرف بیش از حد میوه
میوهها به دلیل دارا بودن قند طبیعی میتوانند سطح قند خون را افزایش دهند. با این وجود، حذف کامل آنها از رژیم غذایی به هیچ وجه توصیه نمیشود. میوهها منبع غنی از ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و فیبر هستند که نقشی اساسی بر سلامتی و مدیریت دیابت نوع ۲ مفید دارند.
هنگام مصرف میوهها به نکات زیر توجه کنید:
- میوهها را به عنوان کربوهیدرات در نظر بگیرید. به این معنی که هر قطعه میوه به اندازه یک توپ تنیس، یک وعده کربوهیدرات محسوب میشود.
- تا جایی که میتوانید سعی کنید از میوههای تازه به جای میوههای فرآوری شده استفاده کنید. زیرا، میوههای تازه به طور طبیعی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند و هیچ قند اضافهای ندارند.
- هنگام خرید میوههای کنسرو شده به دنبال کنسروهایی باشید که میوهها به جای شربت قندی در آبمیوه بستهبندی شده باشند. این کار به شما کمک میکند تا از مصرف شکر اضافی خودداری کنید.
- میوههای خشک حتی اگر شکر اضافهای هم نداشته باشند هم میتوانند قند خون شما را به طور قابل توجهی بالا ببرند. دلیل این امر آن است که در فرآیند خشک شدن، آب میوهها تبخیر میشود و در حجم کمتری قند مشابه یک میوه کامل را دارند.
بیشتر بخوانید: شکر سرخ چیست؟ چه خواص و کاربردی دارد؟
۵- سبزیجات نشاستهای
سبزیجات به دو دسته نشاستهای و غیر نشاستهای تقسیم میشوند. سبزیجات نشاستهای مانند سیب زمینی، نخود و ذرت کربوهیدرات بیشتری نسبت به سبزیجات غیر نشاستهای مثل کلم بروکلی، گل کلم، کلم و کاهو دارند.
اما این به این معنی نیست که باید آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید چون این سبزیجات مواد مغذی مفیدی را برای بدن فراهم میکنند و حتی برخی از آنها میتوانند فیبر بیشتری نسبت به سبزیجات غیرنشاستهای داشته باشند.
شما میتوانید با برنامهریزی وعدههای غذایی از افزایش قند خون ناشی از مصرف سبزیجات نشاستهای جلوگیری کنید. برای این کار کافی است این غذاها را به عنوان کربوهیدرات در نظر بگیرید و آنها را با غذاهایی که شاخص گلیسمی پایین دارند مانند پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم ترکیب کنید.
بیشتر بخوانید: انواع دمنوش گیاهی برای رقیق کردن خون
۶- شیرهای غیرلبنی
بر خلاف تصور رایج، برخی از شیرهای غیرلبنی مانند شیر جو دوسر میتوانند قند بالایی داشته باشند. حتی شیرهای لبنی نیز به عنوان کربوهیدرات محسوب میشوند، اما شاخص گلیسمی آنها پایین است.
در بین جایگزینهای شیر، شیر سویای شیرین نشده کمترین احتمال افزایش قند خون را دارد، زیرا قند آن پایین و پروتئین آن بالا است. با این حال، میزان قند و پروتئین در برندهای مختلف متفاوت است. بنابراین، قبل از خرید باید حتما برچسب روی محصول را بخوانید.
در این بخش از مجله دانستنی اکالا مروری بر غذاهایی که قند خون را افزایش میدهند داشتیم. با مطالعه این مطلب میتوانید با انتخابهای آگاهانهتر در رژیم غذایی خود به حفظ سلامتی و مدیریت بهتر قند خونتان کمک کنید.

امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!
خیلی خوب بود.
سلام . ممنون از این اطلاعات مختصر و مفید. درباره شیر سویا که می گویند تراریخته هست و سرطان زا و برای خانم ها مضر هست. درحالیکه دیابتی باشد چرا مصرف شیر جودوسر را می گویید، قند بالا دارد، درصورتیکه همه می گویند، دیابتی ها جو دو سر زیاد مصرف کنند چون شاخص گلاسمی پایین دارد
مطالب خیلی آموزنده بود خلیلی ممنون می شم راهنمای کنید مادرم دیابت نوع دوم دارد
چون دیابت ناشی از عدم کارکرد غده پانکراسه و فعلا درمان نداره بهترین درمان و جلوگیری کم خوری و پیاده رویست و باید دارویی باشه نشاسته پانکراس را از بین ببرد.