مواد غذایی ممنوعه برای مبتلایان به آسم!
برخلاف تصور رایج، غذا محرک شایعی برای افراد مبتلا به آسم نیست. در واقع، حدود ۶ تا ۸ درصد از کودکان و ۲ درصد از بزرگسالان مبتلا به آسم با مصرف برخی مواد غذایی، علائم آسم خود را تجربه میکنند.
در ادامه به معرفی مواد غذایی ممنوعه برای مبتلایان به آسم میپردازیم، پس تا انتهای این بخش همراه اکالا بلاگ باشید.
تشدید علائم آسم با مواد غذایی
اگرچه غذا به ندرت باعث حمله آسم میشود اما علائم آلرژیک شدید به برخی از غذاها میتواند مشابه علائم آسم باشد. به همین دلیل، تشخیص و مدیریت هرگونه حساسیت یا عدم تحمل غذایی برای افراد مبتلا به آسم از اهمیت بالایی برخوردار است.
چه مواد غذایی برای مبتلایان آسم ممنوع است؟
همانطور که ذکر شد حساسیت غذایی میتواند باعث تشدید علائم آسم شود. برخی از رایجترین مواد غذایی که باعث علائم آلرژیک و تشدید علائم آسم میشوند، عبارتند از:
- تخم مرغ
- شیر گاو
- بادام زمینی
- سویا
- گندم
- ماهی
- میگو و سایر صدف داران
- مغزهای آجیل
علاوه بر این موارد، خوردن وعدههای غذایی حجیم یا غذاهایی که باعث نفخ میشوند به ویژه برای افرادی که مبتلا به رفلاکس معده هستند میتواند بر دیافراگم فشار وارد کند.
این فشار میتواند باعث تنگی قفسه سینه و تشدید حملات آسم شود. برخی از غذاهای نفاخ که باید از آنها اجتناب کرد شامل حبوبات، کلم، نوشابههای گازدا، پیاز، سیر و غذاهای سرخشده است.
بیشتر بخوانید: تنگی نفس (آسم)؛ علائم و راهکارهای درمان خانگی
همچنین برخی مواد نگهدارنده غذا نیز میتوانند باعث حمله آسم شوند. این مواد افزودنی که به طور معمول در فرآوری یا تهیه غذا استفاده میشوند، عبارتند از:
- سولفیت سدیم (Sodium bisulfite)
- بی سولفیت پتاسیم (Potassium bisulfite)
- متا بی سولفیت سدیم (Sodium metabisulfite)
- متا بی سولفیت پتاسیم (Potassium metabisulfite)
- سولفیت سدیم (Sodium sulfite)
غذاهای کنسرو شده، میوههای خشک یا سبزیجات خشک، سیب زمینی (بسته بندی شده)، مشروبات الکلی و آبلیمو نمونههایی از مواد غذایی بوده که حاوی مواد نگهدارنده سولفیت هستند. به همین دلیل، افراد مبتلا به آسم باید از مصرف زیاد این مواد غذایی پرهیز کنند.
سالیسیلات از جمله مواد شیمیایی هستند که به طور طبیعی در چای، قهوه، غذاهای تند و ادویهجات وجود دارد. اگرچه نادر است ولی برخی از افراد مبتلا به آسم به سالیسیلات حساسیت دارند و ممکن است با مصرف این مواد غذایی علائم آسمشان تشدید شود.
بیشتر بخوانید: علل و درمان تنگی نفس در خواب
برخی از محرکهای علائم آسم
بیماران مبتلا به آسم باید سعی کنند محرکهایی که باعث بدتر شدن علائم یا بروز حملات آسم میشوند را شناسایی کرده و از آنها اجتناب کنند. بر اساس اطلاعیه آکادمی آسم و آلرژی آمریکا (ALA)، موارد زیر از جمله عوامل تحریک علائم آسم هستند که باید از آنها اجتناب کرد:
- داروهای بدون نسخه (OTC): آسپرین و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
- حساسیتهای غذایی رایج: بادام زمینی و صدف
- قرار گرفتن در معرض دود: دود سیگار، آتشسوزی در فضای باز یا شومینههای هیزمی
- شرایط نامساعد جوی: هوای طوفانی، بادخیز، سرد یا مرطوب
- آلودگی هوا: مه دود، دود اگزوز وسایل نقلیه و بخارات شیمیایی
- پوست و بزاق حیوانات: حیوانات پشمالو یا پرنده
- قرار گرفتن در معرض محیطی: کنههای گرد و غبار، کپک یا هاگ قارچ
بیشتر بخوانید: خوردن زردآلو برای این افراد ممنوع!
در این بخش از مجله دانستنی اکالا به معرفی مواد غذایی ممنوعه برای مبتلایان آسم پرداختیم. شناسایی دقیق آلرژیهای غذایی و محرکهای آسم برای پیشگیری از بروز مشکلات ضروری است. همچنین اجتناب از غذاهای آلرژیزا و محرکهای آسم تا حد زیادی میتواند از بروز واکنشهای آلرژیک و حملات آسم جلوگیری کند.
امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!