اصول نگهداری صحیح از انواع لبنیات (شیر، پنیر، دوغ و…)
لبنیات به دلیل سرشار بودن از مواد مغذی، جایگاه ویژهای در سبد خرید اکثر افراد دارند. اما برای بهرهمندی کامل از فواید لبنیات و همچنین افزایش طول عمر آنها لازم است با طرز صحیح نگهداری لبنیات آشنا باشید. در این قسمت از اکالا بلاگ، طرز صحیح نگهداری لبنیات را عنوان خواهیم کرد تا بتوانید از این مواد مغذی به بهترین نحو استفاده کنید.
طرز صحیح نگهداری لبنیات
در ادامه، به شرح طرز صحیح نگهداری انواع لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ، خامه، کره و کشک میپردازیم.
۱- طرز صحیح نگهداری شیر
روش صحیح نگهداری شیر به شرح زیر است:
- به منظور جلوگیری از فاسد شدن لبنیاتی مانند شیر، باید آنها را در یخچال نگهداری کرد و از قرار دادن آنها در دمای محیط به مدت بیش از دو ساعت خودداری نمود.
- برخلاف تصور رایج، درب یخچال برای نگهداری شیر مناسب نیست. سردترین نقطه یخچال که معمولا قفسههای پایینی یا میانی هستند، بهترین مکان برای حفظ کیفیت و ماندگاری شیر است.
- برای نگهداری صحیح شیر باید دمای یخچال خود را روی ۴ درجه سانتیگراد یا کمتر تنظیم کنید. این دما از رشد باکتریها و فاسد شدن شیر جلوگیری میکند.
- یکی از نکات مهم در نگهداری از شیر، عدم بازگرداندن شیر باقیمانده در پارچ به ظرف اصلی آن است.
- برای حفظ کیفیت و تازگی شیر برای مدت طولانی، فریز کردن بهترین روش است. شیر فریز شده تا ۳ الی ۶ ماه قابل نگهداری خواهد بود. قبل از فریز کردن شیر، از تازگی آن مطمئن شوید. همچنین، به دلیل انبساط شیر در هنگام یخ زدن، از ظرفی استفاده کنید که به اندازه کافی فضای خالی داشته باشد.
- پس از خارج کردن شیر از فریزر، باید آن را در یخچال قرار دهید تا به طور کامل ذوب شود. سپس، شیر ذوب شده را حداکثر تا ۵ الی ۷ روز مصرف کنید.
- از قرار دادن شیر داغ درون یخچال خودداری کنید. زیرا قرار دادن غذای داغ درون یخچال میتواند از ارزش غذایی آن بکاهد.
۲- طرز صحیح نگهداری از پنیر
روش صحیح نگهداری از پنیر به شرح زیر است:
- برای اینکه لبنیاتی مثل پنیر را به بهترین نحو نگهداری کنید، باید در یخچال خود به دنبال نقطهای با کمترین درجه سانتیگراد باشید.
- مدت زمانی که پنیر را میتوانید بیرون از یخچال نگهداری کنید، نهایتا ۱ ساعت است.
- پنیرهای آبدار مانند پنیر فتا و موزارلا را باید در ظرف اصلی خودشان نگهداری کرد. برای حفظ طراوت و کیفیت این نوع پنیرها، لازم است هر دو روز یک بار آب آنها را عوض کنید. نکته مهم دیگر این است که ورقهای که روی پنیرهای آبدار قرار دارد را دور نیندازید. این ورقه به حفظ رطوبت پنیر و جلوگیری از خشک شدن آن کمک میکند.
- برای نگهداری پنیر، از آب جوشیده سرد شده استفاده کنید.
- برای برش زدن پنیر، چاقویی را انتخاب کنید که تمیز باشد. استفاده از چاقوی کثیف برای برش پنیر میتواند باعث آلودگی پنیر شود.
- برای نگهداری طولانی مدت پنیرهای محلی مانند پنیر لیقوان میتوانید از روش سنتی و سادهی نگهداری در آب نمک استفاده کنید.
- برای حفظ تازگی و جلوگیری از فاسد شدن لبنیاتی مانند پنیر بهتر است به اندازهای که نیاز دارید، خرید کنید.
بیشتر بخوانید: اهمیت خوردن لبنیات برای سلامتی
۳- طرز صحیح نگهداری از کره
روش صحیح نگهداری از کره به شرح زیر است:
- کره را باید درون یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
- کره به راحتی بوهای مختلف را جذب میکند. این موضوع میتواند طعم و کیفیت کره را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است کره را در یک ظرف دربدار نگهداری کنید.
- برای فریز کردن کره، آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. این کار به شما کمک میکند تا در هنگام استفاده فقط مقدار لازم را از فریزر خارج کرده و از یخزدایی و فریز مجدد کل کره خودداری کنید. فریز کردن و یخزدایی مکرر کره میتواند باعث تغییر طعم و کیفیت آن شود.
- هنگام برش کره، استفاده از چاقوی مخصوص و تمیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
۴- طرز صحیح نگهداری از ماست
روش نگهداری از ماست به شرح زیر است:
- ماست برای تازه ماندن باید درون یخچال و در طبقات پایین آن نگهداری شود. دلیل این امر، دمای ثابت و سردتر طبقات پایین یخچال است.
- برای حفظ طعم و کیفیت ماست، درب آن را به خوبی ببندید تا ماست بوی مواد غذایی دیگر را جذب نکند.
- برای افزایش طول عمر ماست و جلوگیری از فاسد شدن زودهنگام آن، از خوردن مستقیم ماست از ظرف اصلی خودداری کنید.
- مدت زمان نگهداری ماست در دمای اتاق، ۱ الی ۲ ساعت است.
- یکی دیگر از اصول مهم در نگهداری لبنیات بخصوص ماست، عدم مخلوط کردن لبنیات قدیمی و جدید با یکدیگر است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ماست سفت با نشاسته
۵- طرز صحیح نگهداری از خامه
روش نگهداری از خامه به شرح زیر است:
- بهترین مکان برای نگهداری خامه، طبقات درون یخچال است. از قرار دادن خامه در قفسه درب یخچال خودداری کنید، زیرا تغییرات دمایی در این قسمت میتواند کیفیت خامه را تحت تاثیر قرار دهد.
- اگر قصد دارید خامه را برای مدت طولانی تری نگهداری کنید، میتوانید آن را در فریزر قرار دهید. برای این کار، یک ظرف مناسب با ۱.۵ سانت فضای خالی انتخاب کنید و خامه را درون آن بریزید. سپس، ظرف را در فریزر و دور از سایر مواد غذایی قرار دهید. این کار به حفظ کیفیت و طعم خامه در طول انجماد و یخزدایی کمک میکند.
بیشتر بخوانید: آیا نوشیدن هر روز شیر مضر است؟
۶- طرز صحیح نگهداری از کشک
روش صحیح نگهداری از کشک به شرح زیر است:
- نگهداری صحیح کشک، چه نوع خشک و چه نوع بازاری، برای حفظ طعم و کیفیت آن بسیار مهم است. کشکهای خشک به دلیل رطوبت پایین میتوانند در دمای اتاق و در ظروف دربسته نگهداری شوند. اما برای کشکهای بازاری که رطوبت بیشتری دارند، نگهداری در یخچال ضروری است.
- قاشقی که برای کشک استفاده میشود، باید حتما خشک و تمیز باشد.
- یکی از روشهای موثر برای نگهداری طولانیمدت کشک، فریز کردن آن است. اما باید به این نکته مهم توجه کرد که فریز کردن و یخزدایی مکرر کشک به کیفیت آن آسیب میرساند و باعث فساد و خرابی آن میشود. بنابراین قبل از فریز کردن کشک، آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید.
۷- طرز صحیح نگهداری از دوغ
برای حفظ کیفیت و طعم مطلوب دوغ، نگهداری آن در یخچال ضروری است. نگهداری دوغ در دمای اتاق باعث ترش شدن و فاسد شدن آن میشود.
بیشتر بخوانید: آیا در شیر وایتکس میریزند؟
در این بخش از مجله آشپزی اکالا، به موضوع مهم طرز نگهداری صحیح لبنیات پرداختیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و با استفاده از نکات ارائه شده، بتوانید لبنیات را به بهترین نحو نگهداری کنید و از فواید آنها به طور کامل بهرهمند شوید.
امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!