سلامت

علل تعریق در کودکان و بزرگسالان + روش‌های درمان

کودکان نیز همانند بزرگسالان به علت گرمای شدید عرق می‎‌کنند که این یک روند الزامی و البته طبیعی است. اما زمانی که این تعریق بیش از حد معمول باشد کمی نگران کننده است و باید دلایل آن مورد بررسی قرار گیرد. پس در ادامه با اکالا بلاگ همراه باشید تا به اطلاعات جامعی در رابطه با علل عرق کردن کودکان و بزرگسالان و درمان آن دست یابید.

دلیل عرق زیاد در بزرگسالان چیست؟

دو نوع غده‌ تولید کننده‌ عرق در بدن وجود دارد: آپوکرین و اکرین. برم هیدوز یا همان بوی بد بدن معمولاً مربوط به ترشحات غده‌های عرق نوع آپوکرین است. اما هر دو نوع غدد عرق می‌توانند باعث ایجاد بوی غیر طبیعی بدن شوند.

غدد عرق اکرین در سراسر بدن وجود دارد. عرق تولید شده از غده‌های اکرین هم در ابتدا بی بو و بی رنگ است، اما دارای یک محلول نمکی ملایم است. وقتی باکتری‌های روی پوست، عرق تولید شده از این غده‌ها را هم تجزیه می‌کنند، بوی بد می‌تواند به وجود آید.

بوی عرق تولید شده از غده‌های اکرین همچنین می‌تواند بوی غذاهایی را که خورده‌اید؛ مانند سیر، نوشیدنی‌های الکلی یا داروهای خاصی که مصرف کرده اید را منتشر کند.

دلیل عرق زیاد در بزرگسالان

از عواملی که باعث بوی نامطبوع عرق بدن می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن اضافه وزن: چین‌های پوستی می‌توانند عرق و باکتری‌ها را در خود حفظ کرده و محل مناسبی برای به وجود آمدن و باقی ماندن بوی نامطبوع باشند. پس از همین الان رژیم بگیرید.
  • خوردن غذاهای تند و ادویه دار: این‌ها در واقع عرق شما را بدبوتر نمی‌کنند، اما رایحه غذاهای تند می‌تواند از بین پوست شما خارج شود و بوی نامطبوع بدن را بیشتر کند.
  • فشار روانی یا استرس: استرس باعث می‌شود که غده‌های آپوکرین پوست بدن شما بیش از حد کار کنند. به یاد داشته باشید، این‌ها غده‌هایی هستند که باعث ایجاد عرق‌های بودار در شما می‌شوند. بنابراین، ممکن است متوجه تغییراتی ناگهانی در بوی بدن خود درست قبل از یک قرار ملاقات مهم یا بعد از یک رویداد استرس زا شوید.
  • ژنتیک: بعضی از افراد نسبت به افراد دیگر بیشتر مستعد مبتلا شدن به بوی نامطبوع بدن هستند که این امر می‌تواند مربوط به ژنتیک باشد.

بیشتر بخوانید: علت عرق کف دست و پا + راهکارهای درمان آن

روش‌های درمان عرق کردن در بزرگسالان 

درمان تعریق بیش از حد در بزرگسالان به شرح زیر است:

  • داروهای ضد عرق یا دئودورانت‌ها: از قوی‌ترین محصولاتی هستند که شما می‌توانید بدون نسخه‌ پزشک خریداری کنید و به طور معمول اولین قدم درمانی پزشکی برای بوی بدن است.
  • آنتی‌ بیوتیک‌ها: مصرف آنتی بیوتیک‌ها به صورت موضعی و یا خوراکی می‌توانند با کم کردن باکتری‌های موجود در پوست و همینطور به کم شدن بوی بدن شما تا حدودی کمک کنند.
  • بوتاکس: سم بوتولینوم A (بوتاکس) که با مسدود کردن پیام‌های عصبی به عضلات کار می‌کند، می‌تواند به زیر بغل تزریق شود تا تکانه‌های عصبی منتقل شده به غده‌های عرق مسدود شود. 

روش‌های درمان عرق کردن در بزرگسالان 

قبل از اینکه هر روش تهاجمی انجام شود ، باید بعضی از روش‌های اساسی بهداشتی را امتحان کنید. این روش‌ها می‌توانند به کاهش تعداد باکتری‌های سطح پوست بدن شما که باعث به وجود آمدن بوی بد عرق می‌شوند تا حدود زیادی کمک کنند.

  • روزانه استحمام کنید: استحمام منظم به خصوص با صابون ضد باکتری باعث کاهش رشد باکتری‌ها بر روی پوست شما می‌شود.
  • لباس متناسب با فعالیت خود انتخاب کنید: برای فعالیت‌های روزانه، لباس‌هایی با جنس پارچه‌های طبیعی مانند پنبه، پشم و ابریشم را انتخاب کنید. این گونه لباس‌ها به پوست شما اجازه تنفس بهتر می‌دهند.
  • تکنیک‌های آرامش بخش و مناسب برای ذهن و روان را امتحان کنید: انجام تکنیک‌های آرامش بخش، مانند یوگا، مدیتیشن یا بیوفیدبک را در نظر داشته باشید. این شیوه‌ها می‌توانند به شما بیاموزند مقدار استرس را که باعث تولید عرق بیشتر در بدنتان می‌شود تا حدودی در زندگی‌تان کمتر کنید.

بیشتر بخوانید: روش‌های از بین بردن بوی بد پا و کفش

علت بوی بد بدن کودکان چیست؟

بوی طبیعی عرق کودکان می‌تواند ناشی از رعایت نکردن بهداشت فردی، عادات غذایی بد و رسیدن به سن بلوغ باشد؛ اما دلایل و بیماری‌هایی در کودکان وجود دارد که می‌تواند منجر به تعریق بیش از حد و غیر طبیعی شود. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- آدرنارک زودرس

در کودکان، رشد جنسی با بلوغ غده (فوق کلیوی) آدرنال، که به نام آدرنارک هم معروف است، آغاز می شود که معمولاً قبل از آنکه کودک به سن بلوغ برسد، شروع می‌شود. آدرنارک باعث بوجود آمدن علائم اولیه بلوغ از جمله موهای ناحیه تناسلی و بوی بدن مانند بزرگسالان است.

اما بعضی از کودکان آدرنارک زود رس را تجربه می‌کنند (در سن هشت سالگی در دختران و نه سالگی در پسران)، که می‌تواند باعث ایجاد بیماری مقاومت به انسولین هم بشود و همچنین شانس مبتلا شدن به مشکل سندرم متابولیک (بیماری که خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد) یا بیماری کیست تخمدان (پلی کیستیک) را افزایش می‌دهد.

علت بوی بد بدن کودکان

۲- فنیل کتونوری

فنیل کتونوری یا PKU یک بیماری مربوط به سوخت و ساز بدن است که کودک با آن متولد می‌شود. کودکان مبتلا به این اختلال فانیل آلانین هیدروکسیلاز را در بدن خود تولید نمی‌کنند. این ماده آنزیمی است که برای تجزیه اسید آمینه‌ای به نام فنیل آلانین که برای رشد و نمو مناسب بسیار ضروری است.

اگر PKU فوراً درمان نشود، کودک می‌تواند تا حدودی دچار ناتوانی ذهنی شود. اگر در نوزادان این اختلال درمان نشود ممکن است باعث به وجود آمدن بوی نامطبوع در بدن کودک شود.

بیشتر بخوانید: دلایل مهم عرق کردن نوزاد

۳- سندرم بوی ماهی یا (Trimethylaminuria)

سندروم بوی ماهی که به آن TMAU هم گفته می‌شود یک بیماری نادر است که به دلیل ضعف عملکرد بدن در سوخت و ساز، ماده‌ای شیمیایی به نام تری متیل آمین به وجود می‌آید.

این قضیه باعث جمع شدن مواد شیمیایی می‌شود که می‌تواند تا حدودی باعث بو دار شدن ادرار، دهان و عرق شخص شود. بوی ایجاد شده از این ماده  بوی تند و شبیه به بوی ماهی است، به همین دلیل TMAU به عنوان سندرم بوی ماهی هم شناخته می‌شود.

نکاتی برای کاهش بوی بد بدن

نکاتی برای کاهش بوی بد بدن

در ادامه به چند نکته طلایی برای کاهش بوی بد بدن در اثر عرق کردن کودکان و بزرگسالان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

  • سعی کنید از یک دئودورانت کاملاً طبیعی و بدون آلومینیوم استفاده کنید.
  • روزانه دوش بگیرید.
  • از اسپری سرکه یا الکل طبی در مناطقی که بیشتر عرق می‌کنند استفاده کنید .
  • از مکمل‌های گیاهی مانند کلروفیل یا آب سبزه گندم برای مقابله با بوی نامطبوع بدن استفاده کنید.
  • لباس‌های نخی و با جنس تهیه شده از پنبه را بپوشید تا پوست شما بتواند آزادانه نفس بکشد.
  • برای تمیز کردن مناطق مستعد به عرق، از یک ضدعفونی کننده طبیعی مانند روغن درخت چای، روغن نارگیل و روغن نعنا استفاده کنید.
  • خوراکی‌هایی که ادویه و تندی کمتری دارند را مصرف کنید.
  • با مصرف دانه شنبلیله و چای سبز مرتباً بدن خود را سم زدایی کنید.

امیدوارم این مطلب از مجله دانستنی اکالا در مورد عرق کردن کودکان و بزرگسالان و هر آنچه که برای درمان آن نیاز دارید برای شما مفید واقع شده باشد.

۰/۵ (۰ نظر)

یک دیدگاه

  1. با سلام
    من تعریق بسیار زیادی در ناحیه کف دست و زیر بغل و کف پا داشتم که بسیار سخت بودو همه زندگی مرا تحت تاثیر قرار داده بود و من نزد دکترهای زیادی ازجمله فوق تخصص غدد، فوق تخصص پوست،روان پزشک، روانشناس و دکتر عمومی رفتم و به ناحیه زیر بغل و کف دست بوتاکس تزریق کردم که با توجه به درد شدید نتیجه ای نداشت و طب گیاهی را تجربه کردم که فایده نداشت ویون درمانی انجام دادم با دستگاه یونتوفورزیس که تاثیر کمی داشت و حتی عمل جراحی سمپاتیک تومی توراسیک انجام دادم که بعد از چن ماه دومرتبه تعریق من برگشت به حالت اول اما یک درمان بسیار عالی و کاربردی این بیماری هایپرهیدروزیس دارد که خواهش میکنم هر کسی این مریضی را دارد اورا راهنمایی کنید که مانند من اینقدر زجر نکشد و آن درمان ساده نوشیدن قهوه اسپرسو است که کافئین نسبتابالایی داشته باشد بهمین راحتی خواهش میکنم کسانی که این بیماری را دارند آنرا تجربه کنند که من بسیار راضی هستم …
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا