۸ علامت کمبود ویتامین D در بدن

ویتامین D یک ویتامین بسیار مهم است که نقشهای بسیار مهم و تأثیرات قدرتمندی در چندین فرایند حیاتی در سراسر بدن شما دارد.
بر خلاف سایر ویتامینها، عملکرد ویتامین D مانند هورمونها میباشد و تک تک سلولهای بدن شما دارای گیرندهای برای دریافت ویتامین D هستند. با ما در قسمت دانستنی از مجله اینتزنتی اکالا همراه باشید تا علائم کمبود ویتامین D در بدن را بشناسید و از آن پیشگیری کنید.
وقتی پوست شما در معرض نور خورشید قرار میگیرد، بدن شما این ویتامین مهم را با مصرف کلسترول تولید میکند. ویتامین D همچنین در برخی از غذاها مانند ماهیهای چرب و لبنیات غنی شده نیز یافت میشود، اگرچه باید این نکته را خاطر نشان کرد که دریافت مقادیر مناسب این ویتامین از رژیم غذایی بسیار دشوار است.
میزان مصرف توصیه شده روزانه (RDI) معمولاً چیزی در حدود ۴۰۰-۸۰۰ IUs است، اما بسیاری از متخصصان می گویند شما باید حتی بیشتر از این مقدار مصرف کنید. کمبود ویتامین دی بسیار شایع است. تخمین زده میشود که حدود ۱ میلیارد نفر در سراسر جهان به میزان کافی ویتامین D دریافت نمیکنند.
یک تحقیق و مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۱، نشادن داده است که در حدود ۴۱.۶٪ از بزرگسالان در ایالات متحده دچار کمبود این ویتامین هستند. این تعداد در اسپانیاییها به ۶۹.۲ درصد و در آفریقایی آمریکاییها ۸۲.۱ درصد گزارش شده است.

۷ عامل رایج که باعث بروز خطر کمبود ویتامین D میشود نوشته شده است:
• داشتن پوست تیره
• کهولت سن
• داشتن اضافه وزن یا چاقی
• مصرف کم ماهی یا لبنیات
• زندگی کردن در مناطقی که دور از خط استوا هستند و در طول سال آفتاب کمی وجود دارد.
• استفادهٔ مداوم و همیشگی از کرم ضد آفتاب هنگام بیرون رفتن از خانه
• ماندن در خانه و بیرون نرفتن برای مدت طولانیاحتمال بوجود آمدن کمبود این ویتامین در افرادی که در نزدیکی خط استوا زندگی میکنند و به صورت طولانی مدت در معرض آفتاب قرار میگیرند، بسیار کم است، زیرا پوست آنها به اندازه کافی ویتامین D برای تأمین نیاز بدن خود تولید میکند.
اکثر مردم متوجه نیستند که بدنشان دچار کمبود ویتامین D شده است، زیرا علائم این کمبود معمولاً شدید نیست. شما ممکن است آنها را به راحتی تشخیص ندهید، حتی اگر آنها تأثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشند.
بیشتر بخوانید: عوارض کمبود “سلنیوم” در بدن!
۸ علامت که نشانهٔ کمبود ویتامین D در بدن است:
۱. مبتلا شدن بیش از اندازهٔ معمول به بیماری و عفونت
یکی از مهمترین نقشهایی ویتامین D در بدن شما، تقویت سیستم ایمنی بدن است تا بدن بتواند با ویروسها و باکتریهایی که عامل مبتلا شدن به انواع بیماریها هستند، مقابله کنید.
این ویتامین به طور مستقیم بر روی سلولهایی که مسئول مبارزه با عفونتها در بدن شما هستند، اثر میگذارد. اگر معمولاً بیمار شوید، به ویژه بیماریهایی نظیر سرماخوردگی یا آنفولانزا، کمبود ویتامین D ممکن است یکی از عوامل اصلی این حالت در شما باشد.
نتایج حاصل از چندین مطالعه بزرگ تجربی نشان میدهد که کمبود ویتامین D احتمال مبتلا شدن به عفونتهای دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، برونشیت و ذات الریه را تا حدودی افزایش میدهد. همچنین نتایج تعدادی از مطالعهها و آزمایشهای انجام شده در این زمینه نشان دادهاند که مصرف مکملهای دارای ویتامین D با مقدار حداکثر ۴۰۰۰ IUs در روز ممکن است خطر مبتلا شدن به عفونتهای دستگاه تنفسی را تا حدود زیادی کاهش دهد.
در یک مطالعه بر روی افرادی که به COPD یا همان اختلال مزمن انسدادی ریه مبتلا بودند، نشان داده شد که افرادی که به شدت دچار کمبود از نظر ویتامین D بودند، پس از مصرف یک دوره مکمل حاوی ویتامین دی با مقدار بالا برای مدت یک سال، بهبود نسبتاً قابل توجهی را تجربه کردند.
خلاصه: ویتامین D نقش بسیار مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکند. یکی از شایعترین علائم کمبود این ویتامین در بدن، افزایش خطر ابتلا به بیماری یا عفونت است.
۲. خستگی و ضعف
احساس خستگی و ضعف در افراد میتواند دلایل بسیاری داشته باشد و کمبود ویتامین D میتواند یکی از اصلیترین آنها باشد.
متأسفانه، این عامل اغلب به عنوان یک علت احتمالی برای عارضه احساس خستگی شدید نادیده گرفته میشود.مطالعههای موردی نشان دادهاند که پایین بودن شدید مقدار ویتامین D خون میتواند تا حدود زیادی باعث بوجود آمدن عارضهٔ خستگی در افراد شود که ممکن است تأثیرات منفی شدیدی بر کیفیت زندگی آنها بگذارد.
در یک مورد بررسی شده که یک زن که از خستگی مزمن روزانه و سردرد شکایت داشت، بعد از انجام آزمایشها مشخص شد که میزان ویتامین D خون فقط ۵.۹ نانوگرم در میلی لیتر است. این بسیار کمتر از حالت نرمال است، زیرا هر مقداری از ویتامین D کمتر از ۲۰ نانوگرم در میلی لیتر خون، کمبود در نظر گرفته میشود.
هنگامی که این خانوم شروع به مصرف روزانهٔ مکمل ویتامین D کرد، سطح ویتامین D بدن او به ۳۹ نانوگرم در میلی لیتر افزایش یافت و علائمی که این خانوم از آنها شکایت داشت تا حدود بسیار زیادی برطرف شد. با این حال، حتی کمبود بسیار جزئی سطح ویتامین D خون هم میتواند تأثیرات منفی بر مقدار انرژی بدن شما بگذارد.
یک مطالعه تجربی بزرگ، به بررسی رابطه بین مقدار ویتامین D موجود در خون و میزان ابتلا به خستگی در زنان جوان پرداخت. نتایج به دست آمده از این مطالعه و تحقیق نشان داد که زنان که مقدار ویتامین D خونشان تا حدودی پایینتر از ۲۰ نانوگرم در میلی لیتر یا زنانی که سطح ویتامین D خون آنها بین ۲۰ تا ۲۹ نانوگرم در میلی لیتر است به احتمال بالا بسیار بیشتر نسبت به زنانی که سطح این ویتامین در خون آنها بیش از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر است از خستگی زیاد شکایت دارند.
نتایج به دست آمده از یک مطالعه تجربی انجام شدهٔ دیگر بر روی عدهای از پرستاران زن، نشان داده است که ارتباط مستقیم و غیر قابل انکاری بین پایین بودن سطح ویتامین D خون و بروز خستگی گزارش شده از این زنان وجود دارد. علاوه بر این، دانشمندان و پزشکان دریافتند که ۸۹ ٪ پرستاران دچار کمبود این ویتامین در بدن خود بودند.
خلاصه: احساس خستگی مفرط و ضعف میتواند از نشانههای کمبود ویتامین D در بدن باشد. مصرف مکملهای حاوی این ویتامین ممکن است به بهبود و افزایش سطح انرژی افراد تا حدود زیادی کمک کند.
بیشتر بخوانید: ۷ نشانهی کمبود منیزیم را بشناسیم
۳. استخوان درد و درد کمر
ویتامین D به چندین روش میتواند به حفظ سلامت استخوانهای بدن شما کمک کند. اول اینکه، جذب کلسیم توسط بدن را تا حدود زیادی افزایش میدهد.
بروز درد در استخوانها و همچنین ناحیهٔ کمر میتواند نشانهٔ کم شدن سطح ویتامین D در خون به میزان پایینتر از حد نرمال باشد.
نتایج به دست آمده از مطالعههای بزرگ تجربی، نشان دادهاند که بین کمبود این ویتامین در بدن و بوجود آمدن دردهایی مزمن در ناحیهٔ کمر تا حدودی ارتباط وجود دارد. در یک مطالعه و آزمایش که بر روی تعداد زیادی از افراد انجام گرفته ارتباط بین کمبود ویتامین D و بوجود آمدن کمردرد در بین بیش از ۹۰۰۰ زن مسن بررسی شده است.
دانشمندان و پزشکان متوجه شدند که افرادی که دچار کمبود این ویتامین در بدنشان هستند، احتمالاً بوجود آمدن کمر درد در آنها بسیار بیشتر از سایرین است. از جمله دردهای شدید کمر که باعث بوجود آمدن مشکلات و اختلالات فراوانی در فعالیتهای روزمره آنها میشود. در یک مطالعه کنترل شده، افراد مبتلا به کمبود ویتامین D تقریباً دو برابر بیشتر از افرادی که مقدار ویتامین D خون آنها در محدوده طبیعی بود، درد استخوان در پاها، دندهها یا مفاصل خود را تجربه میکنند.
خلاصه: سطح ویتامین D خون پایین میتواند یکی از عاملها یا عامل اصلی ایجاد درد در استخوان و کمردرد باشد.
۴. افسردگی
بوجود آمدن برخی از احساسات مربوط به بیماری افسردگی نیز ممکن است از نشانههای کمبود ویتامین D باشد. با بررسی بعضی از مطالعهها و آزمایشهای انجام شده در همین زمینه، محققان متوجه شدند که کمبود ویتامین D، به ویژه در بزرگسالان مسن میتواند تا حدودی باعث بوجود آمدن افسردگی شود.
در نتایج حاصل شده از یک تجزیه و تحلیل علمی، نشان داده شد که در حدود ۶۵ درصد از مطالعهها و تجربی و آزمایشها رابطهٔ شفافی بین کمبود مقدار ویتامین D خون و افسردگی را مشاهده کردند.
اما از سوی دیگر، بسیاری از آزمایشهای کنترل شده، که اعتبار علمی بیشتری نسبت به مطالعههای تجربی دارند، ارتباطی بین این دو یعنی کمبود ویتامین D خون و بروز احساسات مربوط به بیماری افسردگی را نشان ندادند. با این حال، دانشمندان و پزشکانی که مطالعهها و آزمایشهای انجام شده را بررسی کردهاند، گفتهاند که میزان ویتامین D استفاده شده در مطالعههای کنترل شده در بیشتر موارد بسیار کم بوده است.
علاوه بر این، آنها مشاهده کردند که زمان برخی ازاین مطالعههای کنترل شده ممکن است به اندازه لازم نبوده است تا تأثیر مصرف مکملها بر احساسات افراد در آنها دیده شود.
برخی از مطالعههای کنترل شده نیز تا حدود زیادی نشان دادهاند که مصرف مکملهای دارای مقدارهای مناسب از ویتامین D توسط افرادی که به کمبود این ویتامین مبتلا بودند، به بهتر شدن و درمان حالات مربوط به افسردگی در آنها کمک میکند، از جمله افسردگی فصلی که در ماههای سرد سال رخ به علت نبود نور کافی رخ میدهد.
خلاصه: بروز حالت افسردگی میتواند به دلیل کمبود مقدار ویتامین D خون افراد باشد و برخی از مطالعهها نشان دادهاند که استفاده از مکملهای دارای این ویتامین میتوان تا حدود زیادی باعث بهبود احساسات در افراد شود.
۵. کند شدن سرعت بهبودی زخم
کم شدن سرعت بهبودی زخمها و جراحتها در بدن مثلاً بعد از عمل یا جراحت ممکن است نشانهای از کمبود ویتامین D در بدن شما باشد.
نتایج: حاصل از یک مطالعهٔ آزمایشگاهی، مشخص کرده است که وجود این ویتامین در بدن باعث افزایش تولید ترکیباتی میشود که برای تولید پوست جدید و نوسازی پوست به عنوان بخشی از روند بهبود زخم بسیار مهم هستند. همچنین نتایج به دست آمده از یک مطالعه انجام شده بر روی افرادی که جراحی دندان انجام دادهاند نشان داد که کمبود ویتامین D تا حدود زیادی بهبودی جراحات را با مشکلات فراوان رو به رو میکند.
همچنین به تا حدودی به اثبات رسیده است که نقش ویتامین D در کنترل التهاب و مبارزه با عفونت برای بهبودی مناسب و کامل از اهمیت فراوان برخوردار است. در یک تحلیل، بیماران دیابتی که مبتلا به عفونت در ناحیهٔ پاهایشان بودند مورد بررسی قرار گرفت
به نظر میرسد افرادی که دچار کمبود شدید ویتامین D هستند، مقداری بیشتری در معرض علائم التهابی هستند که میتواند روند بهبودی و درمان آنها را تا حدودی به خطر بیندازد.
متأسفانه در مورد تأثیر مکملهای ویتامین D در بهبود زخمهای این افراد مبتلا به بیماری دیابت که همزامان از کمبود ویتامین D نیز رنج میبرند، تا کنون تحقیقات بسیا کمی انجام گرفته است.
با این حال، نتایج به دست آمده از یک مطالعه در این زمینه نشان داده است که هنگامی که به بیماران مبتلا به کمبود ویتامین D که دارای زخم پای دیابتی هستند، مکملهای دارای مقدارهای مناسبی از ویتامین D داده میشود، اندازه زخم به طور متوسط تا حدود ۲۸ ٪ کاهش مییابد.
خلاصه: کم بودن مقدار ویتامین D خون بدن افراد ممکن است باعث بوجود آمدن روند بهبودی بسیار ضعیف و نامناسب پس از انجام جراحی، آسیب دیدگی یا مبتلا شدن به عفونت شود.
بیشتر بخوانید: کمبود منگنز چیست و چگونه متوجه کمبود منگنز در بدنمان بشویم؟
۶. از دست دادن استخوان
ویتامین D نقش مهمی در جذب کلسیم و فرایند استخوان سازی دارد. بسیاری از افراد مسن که به بیماریهای مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان مبتلا هستند معتقدند که نیاز به مصرف کلسیم بیشتری دارند. با این حال، آنها ممکن است دچارکمبود ویتامین D نیز باشند.
کم شدن چگالی مواد معدنی استخوان میتواند تا حدودی نشانگر این واقعیت باشد که استخوانهای شما کلسیم و سایر مواد معدنی را از دست دادهاند. این افراد به خصوص خانوم های مسن بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوانها قرار دارند.
در یک مطالعه بزرگ تجربی بر روی تعداد بیش از ۱۱۰۰ زن میانسال، در دوران یائسگی یا بعد از دوران یائسگی، دانشمندان توانستهاند ارتباط مستقیمی را بین کمبود مقدار ویتامین D بدن و مبتلا شدن به بیماریها به علت کم شدن تراکم مواد معدنی در استخوان، مشاهده کنند.
با این حال، یک مطالعه کنترل شده نشان داد که زنانی که تا حدودی دچار کمبود ویتامین D در بدنشان بودند در هنگام مصرف مکملهای حاوی این ویتامین با مقدارهای بالا، حتی اگر میزان ویتامین D در خون آنها بهبود یافته باشد، هیچ گونه بهبودی و افزایشی در مقدار تراکم مواد معدنی استخوانهایشان بوجود نمیآید.
حتی بدون در نظر گرفتن این که نتایج این مطالعهها و آزمایشها چه باشند، مصرف کافی ویتامین D و حفظ مقدار متعادل این ویتامین در خون میتواند یک راهکار و روش مناسب برای محافظت کردن از توده استخوانی و کمتر شدن خطر شکستگی استخوان باشد.
خلاصه: کاهش چگالی مواد معدنی در استخوانها ممکن است نشانهای از کمبود ویتامین D در بدن باشد. دریافت مقدار کافی از این ویتامین برای حفظ توده استخوانی با افزایش سن بسیار حائز اهمیت است.
۷. ریزش مو
ریزش مو در بسیاری از موارد به استرس نسبت داده میشود که مطمئناً یک دلیل شایع و رایج این پدیده است. با این حال، هنگامی که ریزش مو شدید باشد، ممکن است این مشکل یکی از علائم مبتلا شدن به بیماری یا کمبود مواد مورد نیاز در بدن باشد.
ریزش مو در خانمها میتواند از نشانههای کم شدن سطح ویتامین D خون باشد، هرچند تا به امروز مطالعهها و آزمایشهای بسیار کمی در این مورد انجام گرفته است.
آلوپسی آره اتا یا طاسی منطقهای یک نوع بیماری خود ایمنی است که با ریزش شدید مو در ناحیه سر و دیگر قسمتهای بدن شناخته میشود. این بیماری با بیماری نرمی استخوان همراه است، که این یک بیماری است که به دلیل کمبود ویتامین D در کودکان باعث ایجاد نرمی در استخوانهای کودکان میشود.
کمبود ویتامین D در بدن ممکن است منجر به مبتلا شدن به آلوپسی آره آتا همراه شود و یک عامل خطر برای بروز این بیماری به حساب میآید. یک مطالعه بر روی افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا نشان داد که پایین آمدن سطح ویتامین D خون میتواند باعث بوجود آمدن ریزش شدید مو شود.
در یک مطالعه و آزمایش موردی، کاربرد موضعی شکل مصنوعی ویتامین D برای درمان ریزش مو در یک پسر جوان با نقص در گیرندههای این ویتامین انجام شد که موفقیت آمیز بود.
بسیاری از غذاها و مواد مغذی دیگر نیز میتوانند سلامت موهای شما را تحت تأثیر قرار دهند. بنابر این بهتر است از رژیمها غذایی متنوع که غذاهای متنوع و مختلف را در بر میگیرد به صورت روزانه استفاده کنید.
خلاصه: ریزش مو در الگوهای ریزش موی زنانه یا در هنگام مبتلا شدن به بیماری خود ایمنی آلوپسی آره آتا میتواند نشانهای از وجود کمبود در سطح ویتامین D خون افراد باشد.
۸. بوجود آمدن برخی دردهای عضلانی
علل درد ماهیچهها معمولاً مشخص نیست. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کمبود ویتامین D میتواند یک علت احتمالی بروز برخی از دردهای عضلانی در کودکان و بزرگسالان باشد.
در یک مطالعه، نشان داده شد که حدود ۷۱٪ از افراد مبتلا به دردهای مزمن عضلانی، دچار کمبود ویتامین D در بدن خود بودند. گیرندههای ویتامین D در سلولهای عصبی به نام nociceptors وجود دارد که احساس درد را منتقل میکنند.
بررسی نتایج یک مطالعهٔ انجام شده بر روی تعداد از موشهای آزمایشگاهی نشان داد که کمبود ویتامین D در بدن میتواند منجر به درد و حساسیت ناشی از تحریک nociceptors در ماهیچهها شود.
چند مطالعه نشان دادهاند که مصرف مکملهای ویتامین D با مقدار بالا قادر است انواع مختلفی از دردها را در افرادی که از کمبود این ویتامین در بدنشان رنج میبرند، تا حدودی تسکین دهد. نتایج یک مطالعه و آزمایش بر روی تعداد ۱۲۰ کودک که مبتلا به کمبود ویتامین D بودند و دچار دردهای ناشی از رشد هم بودند، نشان داد که یک بار مصرف مکملهای حاوی ویتامین D به طور متوسط ۵۷ ٪ از درد را کاهش میدهد
خلاصه: نشان داده شده است که بین بوجود آمدن دردهای مزمن و پایین بودن سطح ویتامین D خون رابطهٔ مشخصی وجود دارد، که ممکن است به دلیل واکش های بین ویتامین و سلولهای عصبی تشخیص دهندهٔ دهنده درد باشد.
چکیدهٔ مقاله:
کمبود ویتامین D در نقاط مختلف جهان بسیار شایع است ولی اکثر مردم از آن آگاهی ندارند. دلیل این امر این است که علائم کمبود ویتامین D بیشتر مواقع ظریف و عمومی هستند، به این معنی که تشخیص این که آیا این علائم ناشی از کمبود ویتامین D هستند یا چیز دیگری، دشوار است.
اگر فکر میکنید ممکن است کمبود ویتامین D داشته باشید، مهم است که با پزشک یا مشاور سلامتی خود صحبت کنید و آزمایشها تعیین سطح میزان ویتامین D خون خود را انجام دهید. خوشبختانه، کمبود ویتامین D معمولاً قابل برطرف شدن است.
شما هم میتوانید در معرض آفتاب قرار بگیرید، بیشتر غذاهای سرشار از ویتامین D مانند ماهی یا لبنیات غنی شده با ویتامین D را میل کنید. همچنین میتوانید انواع مکملهای ویتامین D را مصرف کنید. رفع کمبود ویتامین D ساده و آسان است و میتواند فواید بزرگی برای سلامتی شما داشته باشد.
منبع: www.healthline.com