آشپزیغذاهای سنتی

طرز تهیه نان توموشی یا تموشی؛ ساده و خوشمزه

نان توموشی یا تموشی، نان سنتی و خوشمزه‌ای است که قدمتی طولانی در استان‌ هرمزگان دارد. این نان به دلیل طعم و عطر منحصربه‌فرد خود، یکی از محبوب‌ترین نان‌های این استان است. اگر دوست دارید با طرز تهیه این نان سنتی و خوشمزه آشنا شوید، تا انتهای این مطلب با اکالا بلاگ همراه باشید.

مواد لازم جهت تهیه نان توموشی برای ۳ نفر:
آرد۱ کاسه
تخم مرغ۳ عدد
آببه میزان لازم
مهیاوه یا سوراغبه میزان لازم
روغن به میزان لازم

مراحل پخت نان توموشی

نان توموشی، یک نان خوشمزه و مقوی از جنوب ایران است که می‌توان به راحتی آن را در خانه تهیه کرد. در ادامه، مراحل تهیه این نان لذیذ را به صورت مرحله به مرحله آموزش خواهیم داد.

مرحله اول: آماده کردن خمیر نان توموشی

برای تهیه خمیر نان توموشی، آرد را در ظرفی ریخته و آن را الک کنید تا یکدست شود و گلوله‌های آن از بین برود. سپس آب را کم‌کم به آرد اضافه کرده و با دست هم بزنید. در حین اضافه کردن آب باید خمیر را مدام هم بزنید تا به‌خوبی با آب مخلوط شده و گلوله نشود. همچنین باید به‌اندازه‌ای آب اضافه کنید تا خمیر به حالتی نسبتا روان برسد.

بیشتر بخوانید: روش‌های اصولی نگهداری انواع نان در یخچال و فریزر

مرحله دوم: استراحت دادن به خمیر

پس از آماده شدن خمیر نان توموشی، آن را در یک ظرف تمیز و بزرگ قرار دهید و روی ظرف را با یک پارچه تمیز بپوشانید. سپس ظرف را به مدت ۳۰ دقیقه در دمای محیط قرار دهید تا خمیر استراحت کند و به اصطلاح ور بیاید و پس از پخت کیفیت بهتری داشته باشد.

مراحل پخت نان توموشی

مرحله سوم: داغ کردن روغن

برای شروع سرخ کردن نان توموشی، ابتدا یک تابه را روی شعله گاز قرار دهید و اندکی روغن درون آن بریزید. مقدار روغن باید به اندازه‌ای باشد که کف تابه را به طور کامل بپوشاند. سپس روغن را با استفاده از یک قلمو، پارچه یا دستمال تمیز در همه جای تابه پخش کنید و اجازه دهید تا داغ شود. حرارت شعله در این مرحله باید در حد متوسط باشد.

بیشتر بخوانید: راهنمای تشخیص نان سالم از فاسد

مرحله چهارم: سرخ کردن نان توموشی

هنگامی که روغن داغ شد، مقداری از خمیر نان توموشی را روی تابه قرار دهید. سپس با دست خمیر را به صورت دایره‌وار پهن کنید تا به وسط تابه برسید. در صورت عدم مهارت در پهن کردن خمیر با دست، می‌توانید از کاردک استفاده کنید.

پس از پهن کردن خمیر، خمیر اضافه را برداشته و درون ظرف قرار دهید. توجه داشته باشید که خمیر توموشی نرم و روان است، بنابراین باید آن را به صورت بسیار نازک و با قطر کم پهن کنید.

مرحله پنجم: اضافه کردن تخم مرغ به نان در حال پخت

در این مرحله، یک کاسه آب کنار دست خود بگذارید تا پس از کشیدن خمیر نان توموشی به تابه، دستتان را داخل آب تمیز کنید. در ادامه، تخم‌مرغ‌ها را در ظرفی جدا هم بزنید و با قاشق روی نان در حال پخت بمالید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان سوروک یزدی به روش خانگی

نان توموشی خوشمزه و لذیذ

مرحله آخر: اضافه کردن مهیاوه یا سوراغ به نان توموشی

روی نان را با مهیاوه و سوراغ آغشته کنید و اجازه دهید تا پخته شود. وقتی اطراف نان از تابه جدا شد، روی آن روغن بمالید و با کاردک از تابه خارج کنید. به این ترتیب نان توموشی یا تموشی آماده است. نان توموشی خوشمزه شما آماده است. حالا نوبت شما است تا آن را در ظرف دلخواهتان سرو کنید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه کاک (نان یوخه) خانگی کرمانشاه

چند فوت و فن کوزه‌گری در تهیه نان توموشی

در این بخش به چند نکته طلایی در رابطه با طرز تهیه نان توموشی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

  • برای تهیه نان توموشی باید از تابه مخصوص استفاده کنید. تابه مخصوص باعث می‌شود که نان توموشی پس از پخت کیفیت بهتری داشته باشد.
  • توجه داشته باشید که به دلیل نازک بودن نان توموشی، زمان پخت آن کم است.
  • برای پخت نان توموشی می‌توان از آرد نانوایی استفاده کرد، اما توجه داشته باشید که آرد باکیفیت باشد.
  • نان توموشی معمولا با مهیاوه سرو می‌شود که به تنهایی طعم شور دارد. به همین دلیل در پخت این نان معمولا از نمک استفاده نمی‌شود. اما اگر دوست دارید نانتان طعم شورتری داشته باشد، می‌توانید از نصف قاشق چای‌خوری نمک برای تهیه نان استفاده کنید.
  • در مناطق مختلف هرمزگان، نان توموشی را با پنیر و تخم‌مرغ تهیه می‌کنند. این مواد طعم نان را دلچسب‌تر می‌کنند. اگر شما هم می‌خواهید نان توموشی خوشمزه‌تری داشته باشید، حتما از پنیر و تخم‌مرغ در پخت آن استفاده کنید.
  • برای اینکه نان توموشی خوش‌رنگ و خوش‌عطرتر شود، می‌توانید مقداری زعفران دم کرده یا زردچوبه به خمیر آن اضافه کنید.
  • برای اینکه نان توموشی پس از پخت به راحتی از تابه جدا شود، باید تابه را به اندازه کافی داغ کنید، زیرا اگر تابه به اندازه کافی داغ نباشد خمیر از آن جدا نمی‌شود و اگر بیش از حد داغ باشد نان زود می‌سوزد.
  • استفاده از آرد سبوس‌دار و چاودار در تهیه نان توموشی، کیفیت نان را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهد. بنابراین هرچه در انتخاب آرد دقت بیشتری داشته باشید نان شما خوشمزه‌تر خواهد شد. همچنین توجه داشته باشید که از آرد شیرینی‌پزی استفاده نکنید، زیرا این آردها به دلیل پایین بودن میزان گلوتن برای تهیه نان مناسب نیستند.
  • استراحت خمیر نان توموشی باعث می‌شود که نان در هنگام پخت به خوبی پف کند و بافتی نرم و لطیف داشته باشد. اگر خمیر نان توموشی را بدون استراحت بپزید، نان شما کیفیت خیلی خوبی پیدا نمی‌کند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان مارمالادی (نان مربایی)

چند فوت و فن کوزه‌گری در تهیه نان توموشی

سخن آخر

اگر به دنبال تجربه‌ای متفاوت از نان‌های سنتی ایرانی هستید، نان توموشی یا تموشی که با نام‌های تمشی، نون تاوه، لیتک و … نیز معروف است را حتما امتحان کنید. این نان خوشمزه و مقوی با طعمی بی‌نظیر و متفاوت شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

در این مقاله، طرز تهیه نان توموشی را به طور کامل و همراه با تمام نکات و فوت و فن‌های لازم آموزش دادیم تا بتوانید به راحتی این نان خوشمزه را در خانه تهیه کنید و از طعم بی‌نظیر آن لذت ببرید. در پایان، امیدواریم از این بخش از مجله آشپزی اکالا لذت برده باشید. از همراهی شما سپاسگزاریم.

۳.۸/۵ (۶ نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا