اگر فرزندمان شوینده خورد چه کنیم؟
حتما شنیدهاید که کودک با خوردن به اشتباه مواد شوینده دچار مسمومیت میشود یا اینکه برای کودک شما نیز اتفاق افتاده است. با توجه به بدن و اندام ضعیف کودک در این موارد باید سریعا اقدامات لازم صورت گیرد تا از آسیبهای جدی به کودک جلوگیری شود.
از این رو در این مقاله از اکالا بلاگ به این سوال پاسخ خواهیم داد که اگر فرزندمان شوینده خورد چه کنیم؟
خطرات ناشی از خوردن مواد شوینده توسط کودک
کودک در سن پایین به دلیل کنجکاوی با خطرات زیادی مواجه میشود که یکی از آنها تهدید ناشی از خوردن مواد شوینده مانند وایتکس یا مایع ظرفشویی است. خطرات ناشی از مسمومیت با مواد شوینده بسیار زیاد است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها پرداختهایم.
- خوردن مایع ظرفشویی موجب تورم گلو، لب و زبان شده و با گلو درد همراه است.
- از دیگر خطرات ناشی از خوردن مایع ظرفشویی ایجاد مشکلات گوارشی از جمله استفراغ مکرر و آثار خون در آن است.
- مشاهده درد در ناحیه شکم یا مدفوع خونی نیز یکی دیگر از مشکلات خوردن مواد شوینده است.
- آسیب به مری و تنگی نفس و سرفه
- کاهش فشارخون و ضربان قلب
- ایجاد قرمزی روی سطح پوست یا سوختگی پوست همراه با تغییر رنگ کودک
عوارض خوردن وایتکس در کودکان
در این بخش به این موضوع پرداختهایم که خوردن وایتکس چه عوارضی را به همراه دارد. خطرات ناشی از خوردن وایتکس به این بستگی دارد که کودک چه مقدار وایتکس را خورده است. اما در ادامه به عوارض متداول ناشی از آن اشاره کردهایم:
- آسیب به مری و گلو که با مشکل بلع در کودکان همراه است.
- وایتکس با سوزاندن مری و گلو موجب ایجاد آسیب به معده و ریهها شده و همراه با استفراغ خواهد بود.
- چنانچه وایتکس مخلوط با سایر مواد شیمیایی مانند آمونیاک باشد موجب مشکلات تنفسی در کودک شده و به راههای تنفسی او آسیب میزند که با احساس درد در قفسه سینه و خفگی همراه است.
- چنانچه کودک در حین خوردن وایتکس آن را روی دست و صورت خود بریزد همراه به خارش و سوختگی پوست شده و موجب قرمزی چشم و تاری دید میشود.
بیشتر بخوانید: آنچه والدین باید درباره گرمازدگی کودکان بدانند!
راهکارهای درمانی پس از خوردن مواد شوینده توسط کودک
درمان کودک مسموم شده بر اثر خوردن مواد شوینده شیمیایی به مقدار مصرف این مواد بستگی دارد. اما توصیه میشود که پس از اینکه متوجه شدید کودک شوینده را خورده است هرگز به کودک آب و مواد دیگر نخورانید.
به طور مثال برخی بر این باورند که کودکی که جوهر نمک خورده با جوش شیرین بهبود مییابد اما خوراندن جوششیرین موجب واکنش اسیدی و قلیایی شده و کودک دچار سوختگی شیمیایی و گرمایی خواهد شد.
از راهکارهای درمانی پس از خوردن مواد شوینده توسط کودک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورت خوردن وایتکس سعی نکنید که کودک بالا بیاورد، زیرا با بالا آوردن و بلع مجدد وایتکس موجب خفگی در کودک میشود.
- از خوراندن آب و مایعات دیگر به کودک جلوگیری کنید.
- برپایه یک باور غلط برخی فکر میکنند با خوراندن شیر به کودک عوارض ناشی از مواد شیمیایی کاهش پیدا میکند، در حالیکه شیر موجب جذب سریعتر مواد شوینده شده و مسمومیت را تشدید میکند.
- آبلیمو نیز از جمله موادی است که برخی فکر میکند اثرات مسمومیت شیمیایی را کاهش میدهد. اما آبلیمو به دلیل خاصیت اسیدی که دارد موجب درد معده و آسیبهای جدی در کودک میشود.
- از خوراندن آب نمک به کودک جدا خودداری کنید، زیرا آب نمک کودک را دچار اختلالات الکترولیتی و خطرهای جسمانی جدی میکند و کمی به ایجاد استفراغ در کودک نخواهد کرد.
- از وارد کردن انگشت در حلق کودک خودداری کنید چون با برگشت محتویات معده به دهان موجب تخریب مخاط و زخم معده میشود که منجر به آسیب جدی در ریه کودک خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اگزما پوست در نوزدان و کودکان
در این مطلب از مجله آشپزی اکالا راهکارهایی برای مواقعی که کودکان مواد شوینده و شیمیایی میخورند ارائه شد. اما توصیه اصلی این است که بدون توجه به راهکارهای درمانی که اطرافیان پیشنهاد میدهند و ضمن خودداری از اقدام خودسرانه درمانی فقط از توصیههای اورژانس و پزشک متخصص کمک بگیرید تا از وارد شدن آسیب بیشتر به کودک جلوگیری شود.
امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!