کم خونی فقر فولیک اسید چیست؟
کمبود فولات یا همان ویتامین B9 در خون شما باعث به وجود آمدن عارضه کم خونی به نام کم خونی فقر فولیک اسید میشود. مصرف مکملهای دارای این ماده مهم برای افزایش سطح اسید فولیک در بدن میتواند خطر مبتلا شدن به کم خونی را تا حدود زیادی کمتر کند. در ادامه با اکالا بلاگ همراه باشید تا به اطلاعات جامعی در این باره دست یابید.
اسید فولیک چیست؟
اسید فولیک نوع مصنوعی فولات است که به آن ویتامین B9 نیز گفته میشود. بدن شما هنگامی که عرق میکند و همچنین در موقع دفع ادرار ویتامین B9 را از دست میدهد. بدن شما نمیتواند این ویتامین را ذخیره کند، بنابراین شما به این ویتامین به طور همیشگی و روزانه نیاز دارید.
علائم و نشانههای کم خونی
علائم کمبود اسید فولیک در بدن شامل موارد زیر است:
- خستگی دائم
- به وجود آمدن زخمهایی در ناحیه دهان
- سفید شدن و تغییر رنگ موها
- متورم شدن زبان
- کاهش سرعت رشد (همچنین یکی از علائم اصلی سوء تغذیه است)
پس از مبتلا شدن به کم خونی فقر اسید فولیک، ممکن است موارد زیر هم در افراد به وجود بیاید:
- سرگیجه
- احساس سرما
- تحریک پذیری و اختلالات احساسی
- مبتلا شدن به سردرد
- به وجود آمدن مشکلاتی در تنفس
- رنگ پریدگی پوست
- ابتلا به بیرون روی و اسهال
- کم شدن وزن
- کم شدن اشتها
- به وجود آمدن مشکل در تمرکز فرد
چه کسانی بیشتر در معرض کم خونی فقر اسید فولیک قرار دارند؟
عواملی که احتمال مبتلا شدن به این بیماری را افزایش میدهند عبارتند از:
- خوردن غذاهای بیش از حد پخته
- مصرف یک رژیم غذایی که دارای مقدار کافی از ویتامینها نیست
- نوشیدن بیش از حد الکل (الکل در جذب فولات تا حدودی اختلال ایجاد میکند)
- بیماریها و مشکلات مربوط به سلامتی خاص (مانند بیماری کم خونی داسی شکل یا sickle cell disease)
- مصرف داروهای خاص
- افرادی که در دوران بارداری هستند
بیشتر بخوانید: مکمل منیزیم؛ مزایا، عوارض و نحوه مصرف
نحوه تشخیص کم خونی فقر فولیک اسید
مشکلات مربوط به خون میتواند علائمی شبیه به کم خونی کمبود اسید فولیک را در افراد ایجاد کنند. برای تشخیص دقیق مشکل باید به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک شما در این شرایط آزمایش شمارش کامل سلولهای خون (CBC) را بر روی شما انجام میدهد تا تشخیص دهد که آیا کم خونی شما به دلیل کمبود اسید فولیک در بدنتان است یا مشکل از جایی دیگر است.
این آزمایش نشان میدهد که آیا تعداد گلبولهای قرمز شما به مقدار کافی است یا خیر. پزشک شما ممکن است برای بررسی مقدار اسید فولیک خون شما، از بدنتان آزمایش خون دیگری هم بگیرد. این آزمایش تست سطح فولات گلبولهای قرمز نامیده میشود.
اگر در دوران بارداری قرار دارید، پزشک شما ممکن است آزمایش بارداری را نیز برای شما تجویز کند تا مشخص کند که آیا این قضیه میتواند علت به وجود آمدن این کمبود در بدن شما باشد یا خیر. آنها همچنین ممکن است در مورد عادتهای غذایی شما هم سؤال کنند و رژیم غذایی شما را هم تا حدودی مورد بررسی کنند قرار دهند.
اگر داروی خاصی مصرف میکنید حتماً این موضوع را با پزشک معالج خود در میان بگذارید؛ چرا که بعضی از داروها ممکن است اختلالات و مشکلاتی در مقدار جذب فولیک اسید ایجاد کرده و باعث به وجود آمدن کمبود این مادهٔ مهم در بدن شما شوند.
بیشتر بخوانید: تاثیر آب هویج بر پلاکت خون
نحوه درمان کم خونی فقر اسید فولیک
از مهمترین روشهای درمان کم خونی فقر اسید فولیک به شرح زیر است:
- هدف از انجام پروسهٔ درمان افزایش مقدار اسید فولیک بدن شما است. سادهترین راه این است که روزانه قرصهای اسید فولیک مصرف کنید، تا زمانی که کمبود این ماده در بدن شما برطرف شود.
- با این وجود، اگر مقدار اسید فولیک بدن شما بیش از اندازه پایین باشد، ممکن است نیاز به تزریق وریدی و داخل رگی اسید فولیک برای دریافت بیشتر از آن باشید.
- در کنار مصرف مکملها، باید غذاهایی را که دارای اسید فولیک بالا هستند از جمله لوبیا، اسفناج و پرتقال و دیگر منابع سرشار این مادهٔ مهم را میل کنید.
- مقدار زیادی غذای تازه بخورید و از غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده تا حد امکان خودداری کنید. آنها معمولاً مواد مفید بسیار کمی دارند اما دارای میزان چربی زیادی هستند.
بیشتر بخوانید: تاثیر رب گوجه در درمان کم خونی
میزان دوز مصرفی ویتامین اسید فولیک
میزان دوز مصرفی ویتامین اسید فولیک به شرح زیر است:
- بیشترین مقدار اسید فولیک که هر فرد به صورت روزانه مجاز به دریافت آن است به طوری که آثار جانبی مربوط به دریافت بیش از حد آن در شخص ظاهر نشود، در حدود ۱۰۰۰ میلی گرم اسید فولیک در روز است.
- بارداری و همچنین دیگر افرادی که مشکلاتی مربوط به خون دارند، ممکن است بیشتر از حد معمول به مصرف این ویتامین در روز نیاز داشته باشند. قبل از مصرف مکملهای اسید فولیک حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
خبر خوش برای مبتلایان به این بیماری، آن است که بعد از درمان، اکثر افراد مبتلا به کمبود اسید فولیک از این بیماری بهبود کامل مییابند و هیچ تأثیر منفی در دراز مدت بر سلامتی افراد نخواهد گذاشت. امیدوارم که این مطلب از مجله دانستنی اکالا برایتان مفید واقع شود.
منبع: healthline