روانشناسیسبک زندگی

چگونه خودمان را بشناسیم؟ ۶ راهکار برای شناخت بهتر خود

همه ما دست کم یک بار با این پرسش روبرو شده‌ایم که چطور می‌توانیم خودمان را بشناسیم. این پرسش معمولا در پی یک اتفاق بیرونی یا درونی می‌افتد و ذهن ما را به این سمت هدایت می‌کند که خودمان را بهتر بشناسیم. مثلا فرض کنید در موقعیتی متفاوت سر یکی از دوستانتان فریاد زده‌اید و او را رنجانده‌اید یا رفتارتان با نزدیکانتان و واکنش آنها باعث شده است تا دوباره در مورد خودتان فکر کنید.

در این مطلب تلاش می‌کنیم شما را با این موضوع که چگونه خودمان را بشناسیم بیشتر آشنا کنیم و راه‌هایی برای کمک به شما معرفی نماییم.

من کیستم

من کیستم

بیشتر بخوانید: چگونه یک زن جذاب برای همسرمان باشیم؟

یکی از اولین سوالاتی که به ذهن افراد می‌رسد این است که «من کیستم؟». این پرسش سابقه‌ای طولانی برای بشر دارد و حتی شاید بتوان قدمت آن را تا چند هزار سال دانست. این پرسش ریشه شکل‌گیری فلسفه و بسیاری از تحولات دیگر بوده که حتی امروز هم زندگی بشر را متحول می‌کنند.

این پرسش مجموعه افکار، هیجانات و احساساتی را با خود به همراه می‌آورد. اما اگر خود را نشناسید چه اتفاقی می‌افتد؟ ممکن است دچار احساس گم‌گشتگی یا سردرگمی بشوید. خودآگاهی، شناخت شخصیت و محقق کردن نیازها مواردی هستند که در ارتباط شما با خودتان به شما کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید: راه‌های افزایش هورمون شادی

چند نکته مهم خودشناسی

چند نکته مهم خودشناسی

بیشتر بخوانید: برای چه کسانی زوج درمانی لازم است؟

برای این که در مورد شناخت خود اطلاعاتی داشته باشید، بهتر است به چند نکته توجه کنید. اولین قدم این است که افکار، اهداف و تصویری که از خود دارید را مورد پرسش قرار دهید. در ادامه به مواردی از تمرین خودآگاهی اشاره خواهیم کرد که به شما کمک می‌کنند تا بهتر خودتان را بشناسید.

تمرین خودآگاهی به چند دسته تقسیم می‌شود که دسته اول را می‌توان صادق بودن با خود برای یادگیری همه جنبه‌های شخصیت دانست.

بیشتر بخوانید: مناسب‌ترین فاصله سنی برای ازدواج چقدر است؟

با خودتان صادق باشید

شناخت خود به معنای درک بخش‌های مختلف هویت، شخصیت و وجود شماست. بهتر است همیشه نسبت به یاد گرفتن چیزهای بیشتری در مورد خودتان حاضر باشید. به چیزهایی که شما را ناراحت می‌کنند، توجه کنید. برخی از سیگنال‌ها و نشانه‌های احساسی به شما می‌گویند تا از چیزی دوری یا اجتناب کنید.

بیشتر بخوانید: شخصیت‌شناسی افراد از طرز خوابیدن آن‌ها

از خودتان بپرسید که آیا در چنین شرایطی در مورد آن مساله احساس ناامنی می‌کنید و این که آیا راهی هست تا بر این ناامنی غلبه کنید. به عنوان مثال فرض کنید از خیره شدن یا نگاه کردن به آینه وحشت دارید یا از آن دوری می‌کنید. از خودتان بپرسید که چرا چنین کاری می‌کنید.

بیشتر بخوانید: کینه و نفرت با ما چه می‌کند؟

آیا این مساله ناشی از ناامنی شما در مورد ظاهر‌تان است؟ آیا در مورد بالا رفتن سن و سالتان نگران می‌شوید؟ این موضوع می‌تواند ترسی را ایجاد کرده باشد که باید بر آن چیره شوید.

بیشتر بخوانید: چرا زندگی با شکرگزاری می‌تواند شما را خوشحال کند؟

پرسیدن سوالات خوب و جواب صادقانه به آنها

سعی کنید در مورد خودتان سوالات درستی بپرسید و صادقانه به آنها جواب دهید. این سوال و جواب می‌تواند به شما کمک کند تا نکاتی را در مورد علایق و ترس‌هایتان بیاموزید. هر چیزی که از سوال و جواب یاد گرفتید را صرف غلبه بر ترس‌هایتان و گذراندن وقت بیشتر با سلایق‎تان کنید.

بیشتر بخوانید: چه نکاتی را باید هنگام انتخاب سرویس مدرسه در نظر بگیریم؟

به عنوان مثال در مورد سوالات زیر و پاسخی که به آنها می‌دهید، فکر کنید:

  • چه کاری دوست دارم انجام دهم؟
  • رویاهای من چه هستند؟
  • دوست دارم میراثی که از خودم به جا می‌گذارم چه باشد؟
  • بزرگترین انتقاد از خودم را چه می‌دانم؟
  • بعضی از اشتباهاتی که تا حالا کرده‌ام چیست؟
  • مردم چطور مرا می‌بینند؟ چقدر مایلم تا آنها مرا درک کنند؟
  • الگوی من کیست؟

بیشتر بخوانید: معجزه کارهای هنری و صنایع دستی در بهبود سلامت روان

برای شناخت خود به صدای درونتان گوش کنید

بیشتر بخوانید: آیا تغییر دادن مسیر زندگی در هر سنی ممکن است؟

به صدای درونتان گوش کنید

صدای درون احساسات و باورهای شما را نشان می‌دهد و نشان می‌دهد که شما خودتان را چطور می‌بینید. این صدا وقتی به کار می‌افتد که چیزی شما را خوشحال یا دلسرد کرده باشد. سعی کنید ببینید این صدا چه می‌گوید و دنیای اطراف شما را چطور توصیف می‌کند؟

به عنوان مثال، سراغ آینه بروید و خودتان را با صدای بلند یا با حالتی سردرگریبان توصیف کنید. این توصیف‌ها مثبتند یا منفی. بر ظاهر شما متمرکزند یا اقداماتتان؟ وقتی فکرهای منفی در سر دارید، پرسیدن این سوال که چرا این نحوه رفتار می‌کنید را رها کنید.

بیشتر بخوانید: وقتی کسی جواب پیام ما را نداد چه کنیم؟

یادداشت‌های روزانه بردارید

یادداشت‌برداری روزانه به شما امکان می‌دهد تا انگیزه‌ها، احساسات و باورهای خود را طوری بشناسید که بتوانید تعدیل‌های هوشمندانه‌ای در آن انجام دهید. به مدت چند دقیقه کارهایی که کرده‌اید، احساساتی را که داشته‌اید و فکرهایی را که کرده‌اید را یادداشت کنید.

اگر تجربه بدی داشته‌اید، علت این که چرا روی شما اثر گذاشته را شرح دهید. اگر اشتباهی صورت گرفته، مشخص کنید چه کار می‌توانید انجام بدهید که بهتر عمل کنید.

بیشتر بخوانید: چند روش ساده و کاربردی برای سخرخیز شدن

برای شناخت خود از ذهن‌آگاهی در زندگی روزمره استفاده کنید

بیشتر بخوانید: ۸ راه برخورد با آدم خبرچین و دو بهم زن

از ذهن‌آگاهی در زندگی روزمره استفاده کنید

بهتر است از ذهن‌آگاهی در زندگی روزمره استفاده کنید تا در لحظه زندگی کنید. ذهن‌آگاهی عمل تجربه کردن لحظه حاضر است که به شما کمک می‌کند تا تفکرات، اقدامات و انگیزه‌های خود را بهتر بشناسید. از همه مهم‌تر این که حالتی از توجه به خود و دنیایی که انتظارش را دارید، محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: ۶ راهکار ساده برای رفیق شدن با همسر

تمرین یوگا و مدیتیشن هر دو فعالیت‌های ذهنی هستند ولی ذهن‌آگاهی می‌تواند وارد سایر بخش‌های زندگی روزمره شما هم بشود. به عنوان مثال بهتر است موارد زیر را در ذهن‌آگاهی در نظر بگیرید:

توقف کنید و دنیای اطرافتان را مشاهده کنید. ببینید چه چیزی را می‌توانید لمس کنید، بچشید، بشنوید، ببینید و بو کنید؟ از خوردن وعده‌های غذایی پشت رایانه یا جلوی تلویزیون دوری کنید و روی طعم غذا و حسی که دارید تمرکز کنید.

بیشتر بخوانید: نشانه‌های پنهان کردن عشق در مردان

چه تصویری از خود در ذهن دارید؟

سعی کنید فهرستی از صفاتی که دارید، تهیه کنید. دقت کنید و ببینید که آیا این خصوصیات شما مثبت تلقی می‌‎شوند یا منفی هستند؟ ببینید که آیا می‌توان نکات منفی را به حالت مثبت‌تری هم نوشت؟ اطمینان به جسم‌تان می‌تواند به اطمینان نسبت به سایر اجزای زندگی شما انتقال پیدا کند.

بیشتر بخوانید: تاثیر اسم بر شخصیت و زندگی افراد

به همین دلیل هم سعی کنید عبارات نامربوط و نفرت انگیز را به چیزهای محبوب‌تر تبدیل کنید. به عنوان مثال اگر فکر می‌کنید «پاهای شما زیادی بزرگ هستند»، بهتر است آن را با این تفکر و عبارت جایگزین کنید: «پاهای من قوی هستند و می‌توانند مرا به هر کجا که می‌خواهم ببرند.»

یا اگر فکر می‌کنید «وزن من خیلی زیاد است»، آن را به یک عبارت بهتر مانند روبرو تبدیل کنید: «وزن فقط یک عدد است و من بیش از یک عدد هستم».

بیشتر بخوانید: ۶ کار مهمی که والدین یک هفته قبل از مدرسه رفتن بچه‌ها باید بدانند

در این مطلب از مجله اُکالا تلاش کردیم تا به شما نشان دهیم تا چطور با خودآگاهی بیشتر می‌توانیم بهتر خودمان را بشناسیم. البته این تمام اقدام ممکن نیست و خودآگاهی و شناخت خود می‌تواند راه‌های بسیار زیادی داشته باشد که برای یک شخص منحصر به فرد هستند.

بخاطر داشته باشید درد، رنج و ناامنی هم بخش‌هایی از ما هستند. مهم نیست چند ساله باشیم، ما تقریبا همیشه ممکن است با آنها روبرو شویم یا تروماهای آنها را از خاطرات کودکی تجربه کنیم. پس در مقابل آنها صبورانه و پذیرا برخورد کنید. اگر شما هم تجربه‌ای از خود‌آگاهی دارید یا راه مناسبی برای شناخت خود می‌شناسید، آن را با ما درمیان بگذارید.

منبع: wikihow

‫۱۱ دیدگاه ها

  1. با سلام و احترام و تشکر بابت مطالب سودمندی که منتشر می کنید
    پیشنهاد میکنم با توجه به اهمیت ویژه خود شناسی کتاب های را که در این زمینه چاپ شده را معرفی کنید.

    1. کتابهای متنوعی برای خودشناسی وجود داره، اما بهتره به دنبال منابع معتبر و بر پایه علم باشیم.
      پیشنهاد من به شما خوندن این کتاب هاست: “دروغ‌هایی که به خود می‌گوییم” اثر جان فردریکسن. و کتاب “از خط تا مثلث تعارض” از دکتر نیما قربانی.

  2. بسیار عالی بود.
    با اون قسمت که با پرسیدن سوالاتی درباره ی خودم،از خودم،میتونم به خودشناسی بالاتری دست پیدا کنم موافقم،اما یه سوال،ارزیابی خود به وسیله خود کافیه؟

    1. سلام به شما.
      نکته مهم در مورد سوال پرسیدن از خودتون، اینه که اگر صادقانه به خودتون پاسخ بدید، هیچکس به اندازه شما از درونیات شما خبر نداره.
      اما ممکنه به دلایل مختلفی، بخشی از افکار و خواسته‌های شما در ناخودآگاه شما پنهان شده باشه.
      اگر جواب‌هایی که به خودتون می‌دید با رفتارتون در تعارضه، خوبه که از یک درمانگر یا روانشناس کمک بگیرید.

      1. سلام خیلی عالی بود اما بهتره سوال کنیم و شما جواب بدید یعنی مثلا ایا میتوانیم حدس و گمان بزنیم و یا در مورد شانس چی ایا روانشناسی اینها را قبول دارد

      2. سلام دوست عزیز
        از اونجایی که روانشناسی یک علم شناخته میشه، شانس در اون وجود نداره. اگر با یک رواندرمانگر صحبت کنید هم می‌تونه بهتون کمک کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا