دانستنی

این ۱۲ عامل دلیل اصلی چاقی ناگهانی هستند!

افزایش وزن، تجربه‌ای ناخوشایند و گاه نگران‌ کننده است، به خصوص زمانی که به طور ناگهانی و بدون دلیل مشخصی رخ دهد. اگر در طول مدتی کوتاه، شاهد افزایش وزن ناگهانی خود بوده‌اید، خواندن این مقاله می‌تواند به شما در یافتن علت آن کمک کند. در این قسمت از اکالا بلاگ عواملی که دلیل اصلی چاقی ناگهانی هستند را معرفی می‌کنیم.

معرفی ۱۲ عامل اضافه وزن و چاقی ناگهانی

در ادامه، به معرفی عواملی که دلیل اصلی چاقی ناگهانی هستند می‌پردازیم.

۱- داروها

یکی از عوامل اصلی چاقی ناگهانی، داروها هستند. مصرف برخی داروها که برای درمان یا کنترل بیماری‌های مختلف مانند تشنج، دیابت، فشار خون بالا، افسردگی و اختلالات روانی تجویز می‌شوند، می‌تواند با عوارض جانبی ناخوشایندی مانند افزایش وزن همراه باشد.

داروها از دلایل اصلی چاقی ناگهانی

۲- کمبود خواب

کمبود خواب می‌تواند عاملی موثر برای افزایش وزن باشد. زمانی که الگوی خواب ما مختل می‌شود، الگوی غذا خوردنمان نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و این امر می‌تواند منجر به پرخوری، انتخاب‌های غذایی ناسالم و افزایش اشتها شود. بنابراین، افراد کم‌خواب بیشتر در معرض پرخوری و چاقی ناگهانی قرار دارند.

بیشتر بخوانید: بهترین زمان وزن کردن چه زمانی است؟

۳- ترک سیگار

ترک سیگار، علی‌رغم فواید بی‌شماری که برای سلامتی دارد، می‌تواند برای برخی افراد با چالش افزایش وزن همراه باشد. برخی مطالعه‌ها نشان داده که نیکوتین موجود در سیگار، اشتها را سرکوب می‌کند و پس از ترک آن، تمایل به خوردن غذا افزایش می‌یابد.

۴- استرس زیاد

استرس مزمن می‌تواند پیامدهای منفی بسیاری برای سلامتی داشته باشد که یکی از بارزترین آن‌ها افزایش وزن است. هنگامی که بدن تحت استرس قرار می‌گیرد، هورمون کورتیزول را آزاد می‌کند. کورتیزول به بدن کمک می‌کند تا با شرایط استرس‌زا مقابله کند، اما سطوح بالای آن می‌تواند میل به مصرف غذاهای پرکالری را افزایش دهد و باعث بروز چاقی شود.

استرس زیاد از دلایل اصلی چاقی ناگهانی

۵- سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع در زنان است که می‌تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله چاقی ناگهانی به ویژه در قسمت میانی بدن شود.

بیشتر بخوانید: مصرف چه نوع مواد غذایی باعث افزایش وزن می‌شود؟

۶- نارسایی قلبی

افزایش وزن ناگهانی به خصوص اگر در عرض ۲۴ ساعت یک کیلوگرم یا در یک هفته دو کیلوگرم باشد، می‌تواند نشانه‌ای از نارسایی قلبی باشد. چاقی ناگهانی و تورم ناشی از نارسایی قلبی ممکن است در ناحیه مچ پا، شکم، پنجه‌ پا و ساق پا نمایان شود.

بیشتر بخوانید: رفع و درمان چاقی بلغمی مزاج‌ها

۷- کم‌کاری تیروئید (Hypothyroidism)

کم‌کاری تیروئید، اختلالی در عملکرد غده تیروئید است که منجر به تولید ناکافی هورمون‌های تیروئیدی می‌شود. این هورمون‌ها نقش حیاتی در تنظیم متابولیسم بدن ایفا می‌کنند. با کاهش سطح این هورمون‌ها، سرعت متابولیسم کند شده و بدن با سرعت کمتری کالری‌ها را می‌سوزاند و فرد دچار اضافه وزن می‌شود.

۸- بارداری

یکی از شایع‌ترین دلایل افزایش وزن ناگهانی در خانم‌ها، بارداری است. در طول این دوران، بدن خانم‌ها برای تامین مواد مغذی و انرژی لازم برای رشد و نمو جنین به کالری بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل، بسیاری از خانم‌ها در دوران بارداری اشتهای بیشتری پیدا می‌کنند و غذای بیشتری مصرف می‌کنند.

بارداری از دلایل اصلی چاقی ناگهانی

۹- سندرم کوشینگ

یکی از دلایل چاقی ناگهانی می‌تواند سندرم کوشینگ باشد. سندرم کوشینگ، یک اختلال هورمونی نادر است و زمانی رخ می‌دهد که بدن برای مدت طولانی در معرض سطح بالای کورتیزول قرار گیرد.

۱۰- سیروز کبدی

یکی از علائم هشداردهنده‌ سیروز کبدی، افزایش ناگهانی و سریع وزن به خصوص در ناحیه شکم است.

بیشتر بخوانید: انواع چاقی و راهکارهای خانگی برای درمان آن

۱۱- مشکلات کلیوی

بیماری‌های کلیوی مانند نارسایی کلیه یا سندرم نفروتیک می‌توانند از دلایل چاقی ناگهانی و تورم در بدن باشند. در حالت عادی، کلیه‌ها مسئول دفع مایعات و مواد زائد از بدن هستند. اما زمانی که کلیه‌ها به درستی عمل نکنند، این مایعات می‌توانند در بدن تجمع یافته و منجر به ورم و افزایش وزن شوند.

۱۲- یائسگی و تغییرات هورمونی

یائسگی، مرحله‌ای طبیعی در زندگی زنان است که معمولا بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ می‌دهد و با توقف تدریجی چرخه قاعدگی همراه است. یکی از عوارض شایع یائسگی، افزایش وزن به خصوص در ناحیه ران‌ها و شکم است. همچنین، تغییرات هورمونی که در این سنین رخ می‌دهد می‌تواند منجر به افزایش وزن ناگهانی شود.

یائسگی و تغییرات هورمونی از دلایل اصلی چاقی ناگهانی

در این بخش از مجله دانستنی اکالا به معرفی ۱۲ عاملی که دلیل اصلی چاقی ناگهانی هستند پرداختیم. همانطور که مطالعه کردید، اضافه وزن ناگهانی می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. پس اگر به صورت ناگهانی دچار اضافه وزن شدید حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت آن ریشه‌یابی شود و درمان مناسب را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا