شگردهایی برای نگهداری و ماندگاری طولانیتر خرمالو
آیا میدانید بهترین روشهای نگهداری خرمالو چگونه است و چطور میتوان خرمالو را برای مدت زمان طولانی در خانه نگهداری کرد؟ خرمالو از آن دسته میوههایی است که اگر رسیده باشد، باید در عرض چند روز مصرف شود، در غیر این صورت خیلی زود فاسد میشود. در این مقاله از اکالا بلاگ میتوانید روشهای سالم نگه داشتن خرمالو در خانه آشنا شوید.
با روشهای نگهداری خرمالو آشنا شوید
نگهداری از خرمالوی رسیده بسیار سخت است. زمانی که خرمالو برسد و نرم شود، باید حداکثر در عرض چند روز آن را مصرف کنید. به طور معمول خرمالوی رسیده تا ۲ روز در دمای اتاق و تا ۶ روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری خرمالو برای مدت طولانی باید آن را به صورت سفت و نرسیده تهیه کنید.
اما خرمالوی نرسیده را چطور نگهداری کنیم؟ آیا راهی برای افزایش ماندگاری خرمالوی رسیده وجود دارد؟ در ادامه میتوانید با نکاتی مهم برای نگهداری خرمالو در خانه آشنا شوید.
۱- خرمالو را در یخچال قرار دهید
برای نگهداری طولانی مدت خرمالو باید آن را بلافاصله بعد از خرید، به یخچال منتقل کنید. خرمالو از آن میوههایی است که با قرار گرفتن در دمای اتاق شروع به نرم شدن میکند. اما چطور خرمالو را برای مدت زمان نسبتا طولانی در یخچال نگهداری کنیم؟ برای این که ماندگاری خرمالو زیاد شود، باید آن را در یک سبد بریزید و در یخچال قرار دهید.
قرار دادن خرمالو در کیسههای کاغذی و پارچهای نیز ایده مناسبی برای افزایش ماندگاری این میوه است. معمولا خرمالوی نرسیده بعد از چند روز قرار گرفتن در محیط آشپزخانه میرسد و نرم میشود هر بار برای مصرف خرمالو میتوانید آن را در محیط آشپزخانه قرار دهید تا قابل مصرف شود.
بیشتر بخوانید: روشهای نگهداری از کیوی به مدت طولانی
۲- خرمالو را از نور خورشید دور نگه دارد
قرار گرفتن خرمالو حتی برای مدت زمان کوتاه در معرض نور خورشید موجب نرم شدن آن میشود و ماندگاری میوه را کاهش میدهد. برای افزایش ماندگاری خرمالو باید آن را در فضایی خنک و دور از نور خورشید قرار دهید. هر چقدر محل نگهداری خرمالو تاریکتر باشد، ماندگاری آن بیشتر میشود.
۳- خرمالو را از میوههایی که گاز اتیلن تولید میکنند، دور کنید
راز نگهداری طولانی مدت خرمالو در یخچال دور نگه داشتن آن از میوههای دیگر است. برخی میوهها مثل موز، گوجه فرنگی، سیب و گلابی از خود گاز اتیلن تولید میکنند و قرار دادن خرمالو در کنار این میوه موجب نرم شدن و رسیدن سریعتر میوه میشود. برای ماندگاری طولانیتر خرمالو باید آن را دور از این میوهها نگهداری کنید.
۴- خرمالوهای آسیب دیده و نصف شده را به سرعت مصرف کنید
اگر پوست خرمالو آسیب دیده بهتر است خرمالو را در همان روزی که تهیه کردهاید، مصرف کنید. به علاوه اگر پوست خرمالو را جدا کردهاید و یا آن را خرد کردهاید، باید نهایتا تا ۱ ساعت بعد آن را مصرف کنید. در غیر این صورت مزه خرمالو تغییر میکند و باید آن را دور بریزید.
۵- خرمالو را در کیسه پلاستیکی قرار دهید
یکی دیگر از روشهای سالم نگه داشتن خرمالو برای مدت زمان طولانی این است که میوهها را در یک کیسه پلاستیکی یا طرف در بسته بریزید و در یخچال قرار دهید. قرار دادن خرمالو بدون پلاستیک یا ظرف در یخچال، موجب خراب شدن آن میشود.
بیشتر بخوانید: نکات نگهداری و ماندگاری طولانیتر پرتقال
۶- خرمالو را در انبار قرار دهید
اگر مقدار خرمالویی که تهیه کردهاید زیاد است، میتوانید خرمالوها را در انبار یا اتاقی که دمای خنک و رطوبت بالایی دارد نگهداری کنید. برای این کار باید میوهها را در جعبههای چوبی بچینید. بهتر است کف جعبهها از کاغذ یا پارچه نازک استفاده کنید. قسمت ساقه میوه رو به سمت پایین ظرف باشد. حالا برای افزایش ماندگاری میوه میتوانید برای روی جعبهها از مقداری خاک اره استفاده کنید. این کار ماندگاری خرمالوها را افزایش میدهد.
۷- خرمالو را تنها در زمان مصرف بشویید
اگر عادت کردهاید که همه میوهها را بشویید و بعد در یخچال بگذارید، بهتر است در مورد خرمالو متفاوت عمل کنید. برای افزایش ماندگاری خرمالو و نگهداری خرمالو به مدت بیشتر باید آن را به صورت شسته نشده و کاملا خشک در یخچال بگذارید. مرطوب شدن پوست خرمالو موجب خراب شدن زودهنگام آن میشود.
بیشتر بخوانید: ترفندهای انتخاب و نگهداری طولانیتر سیب
۸- هر روز خرمالوها را بررسی کنید
یکی دیگر از شگردهای فوق العاده برای سالم نگه داشتن خرمالو این است که هر روز خرمالوهایی که در یخچال دارید را به دقت بررسی کنید و خرمالوهای رسیده و نرم را از آنها جدا کنید. قرار گرفتن خرمالوی نرم یا میوهای که پوست آن آسیب دیده، موجب فساد بقیه خرمالوها میشود.
۹- خرمالو را فریز کنید
اگر مقدار خرمالویی که تهیه کردهاید زیاد است، میتوانید آن را برش دهید و یا به صورت کامل در فریزر قرار دهید. میتوانید خرمالو را از ۶ ماه تا ۱ سال در فریزر نگهداری کنید و از آن برای تهیه اسموتی و دسر استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که برای فریز کردن خرمالو تنها از خرمالوهای رسیده استفاده کنید. فریز کردن خرمالوی خام مانع رسیدن آن میشود و طعم گس و تلخی به آن میبخشد.
۱۰- خرمالو را خشک کنید
یکی از روشهای سالم نگه داشتن خرمالو به مدت طولانی خشک کردن آن است. برای خشک کردن خرمالو میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. برای شروع باید خرمالو را بشویید و خوب خشک کنید. سپس آن را به صورت حلقهای برش دهید. به خاطر داشته باشید که ضخامت خرمالوها نباید خیلی ضخیم باشد. حالا خرمالوهای خرد شده را در سینی بچینید برای چند روز در معرض آفتاب قرار دهید.
برای خشک کردن خرمالو روی بخاری و شوفاژ نیز باید یک ورقه فویل روی شوفاژ یا بخاری قرار دهید و بعد میوهها را روی آن بچینید. به خاطر داشته باشید که برای خشک کردن خرمالو روی شوفاژ و بخاری، حرارت باید کم باشد. در صورت تمایل میتوانید خرمالوها را در دستگاه میوه خشک کن یا فر نیز خشک کنید. برای نگهداری خرمالو خشک میتوانید آن را بسته بندی کنید و در یخچال و یا فریزر قرار دهید.
بیشتر بخوانید: روش نگهداری طولانی مدت نارنگی در خانه
۱۱- مقداری ترشی یا مربای خرمالو تهیه کنید
اگر مقدار خرمالویی که خریداری کردهاید زیاد است، میتوانید برای افزایش ماندگاری میوه، مقداری ترشی یا مربا درست کنید. برای تهیه مربای خرمالو ابتدا باید شکر و آب را ترکیب کنید و روی حرارت بجوشانید. سپس خرمالوها را بشویید و بعد از این که پوست آنها را جدا کردید، به اندازه دلخواه خرد کنید. در ادامه خرمالوها را به شهد اضافه کنید. در صورت تمایل چند عدد چوب دارچین به مربا اضافه کنید و اجازه دهید خرمالوها برای حدود ۲۰ دقیقه بپزند. سپس شعله گاز را خاموش کنید و بعد از این که مربا سرد شد، آن را در شیشه بریزید.
برای تهیه ترشی خرمالو نیز بید خرمالوها را خرد کنید و در شیشه بریزید. سپس مقداری زنجبیل، شکر، ادویه و سرکه به شیشه اضافه کنید و درب شیشه را ببندید تا ترشی شما بعد از ۲ هفته آماده شود. درست کردن مربای خرمالو نرسیده یا ترشی خرمالو کال نیز یک راهکار مفید برای افرادی است که دوست دارند از خرمالو به صورت نرسیده و کال استفاده کنند.
شرایط نگهداری خرمالو در سردخانه
به طور کلی خرمالو برای نگهداری به نور کم، دمای بین ۰ تا ۲ درجه سانتیگراد و رطوبت بالا نیاز دارد. از طرف دیگر این میوه نباید در معرض تغییر دمای ناگهانی و چرخههای انجماد و ذوب قرار بگیرد. بهترین دما برای نگهداری خرمالو در سردخانه نزدیک به صفر است، اما نگهداری خرمالو در دمای زیر صفر مانع رسیدن آن میشود.
برای نگهداری خرمالو در سردخانه، خرمالوها را در جعبه میچینند و سپس در فاصله حدود نیم متری از کف و سقف روی هم قرار میدهند. سردخانه دارای دما و رطوبت تنظیم شده است و امکان گردش هوا بین جعبههای خرمالو وجود دارد؛ به همین دلیل خرمالو برای مدت زمان طولانیتری سالم میماند.
چگونه خرمالوی نارس را برسانیم؟
آیا میدانید با خرمالوی کال چه کنیم؟ بهتر است بدانید که خرمالوی کال خیلی زود میرسد و به خرمالوی رسیده تبدیل میشود. در دمای اتاق و در فضای تاریک حداکثر ۱۰ تا ۲۰ روز میتوانید خرمالوی کال را نگهداری کنید و بعد خرمالو میرسد. هر چقدر دما و نور فضا بیشتر باشد، خرمالو سریعتر میرسد.
مدت زمان ماندگاری خرمالو در یخچال نیز حدود ۱ تا ۱/۵ ماه است. میتوانید خرمالوی کال را در محیط آشپزخانه قرار دهید تا نرم و قابل مصرف شود. قرار دادن یک عدد سیب یا موز در کنار خرمالوی نرسیده موجب میشود تا سریعتر نرم شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه چیپس خرمالو خوشمزه؛ در آفتاب و فر
سخن نهایی
خرمالو از آن میوههایی است که نمیتوان آن را به مدت طولانی در یخچال نگهداری کرد. هر چقدر خرمالو را در محیط گرمتری قرار دهید، این میوه سریعتر نرم میشود و ماندگاری آن کمتر میشود. قرار دادن خرمالو در یخچال تنها روند رسیدن میوه را کند میکند. برای افزایش ماندگاری خرمالو میتوانید آن را خشک کنید و یا به ترشی خرمالو یا مربا تبدیل کنید. از همراهی شما با مجله آشپزی اکالا سپاسگزاریم.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…