آرایشی و بهداشتیسبک زندگی

هر آنچه که در مورد لایه برداری پوست باید بدانید!

پوست انسان به طور مداوم در حال بازسازی است. سلول‌های مرده از سطح پوست جدا می‌شوند و سلول‌های جدید جایگزین آن‌ها می‌شوند. اما گاهی اوقات، این فرآیند کند می‌شود و سلول‌های مرده روی سطح پوست جمع می‌شوند. این امر می‌تواند باعث کدر شدن پوست، افزایش منافذ مسدود شده، آکنه و سایر مشکلات پوستی شود.

لایه برداری پوست، یک روش موثر برای از بین بردن سلول‌های مرده از سطح پوست است. این کار باعث می‌شود پوست روشن‌تر، صاف‌تر و سالم‌تر به نظر برسد. در ادامه، اکالا بلاگ قصد دارد تا به طور کامل لایه برداری پوست را برای شما شرح دهد تا بتوانید با آگاهی کامل، گامی موثر در حفظ سلامت پوست خود بردارید.

لایه برداری پوست چیست و به چه فرایندی گفته می‌شود؟

پوست ما یک عضو پیچیده بوده که از چندین لایه تشکیل شده است. بیرونی‌ترین لایه‌های پوست، اپیدرم نامیده می‌شوند و لایه‌ای است که می‌توانیم ببینیم. لایه فوقانی اپیدرم، stratum corneum نامیده می‌شود و از ۱۰ تا ۳۰ لایه سلول مرده پوست تشکیل شده است.

این سلول‌ها به طور مداوم از سطح پوست جدا می‌شوند و با سلول‌های جدید جایگزین می‌شوند. چرخه کامل گردش سلولی در افراد جوان حدود ۲۸ روز طول می‌کشد که با افزایش سن، این روند کند شده و حدود ۴۵ روز طول می‌کشد.

لایه برداری که از کلمه لاتین “exfoliare” به معنای “کندن برگ” گرفته شده است به فرآیندی گفته می‌شود که لایه‌های بالایی سلول‌های پوست را قبل از اینکه به طور طبیعی جدا شوند، جدا می‌کند. برخی افراد که متوجه کدر شدن لایه‌های بالایی پوستشان می‌شوند با لایه برداری پوست، آن را بهبود می‌بخشند.

بیشتر بخوانید: تونر چیست و چه کاربردی برای پوست دارد؟

انواع لایه برداری پوست

لایه برداری پوست با از بین بردن پوست مرده موجب نمایان شدن پوستی سالم‌تر می‌شود. روش‌های مختلفی برای لایه برداری پوست وجود دارد که می‌توان آن‌ها را به دو دسته کلی تقسیم کرد:

۱- لایه برداری فیزیکی پوست

در این روش، سلول‌های مرده پوست با استفاده از مواد ساینده یا ابزارهای فیزیکی از سطح پوست جدا می‌شوند. لایه برداری فیزیکی روشی نسبتاً ساده و کم‌خطر است که می‌توان آن را در خانه انجام داد. این روش برای انواع پوست مناسب است، اما برای پوست‌های حساس باید با احتیاط انجام شود. برخی از روش‌های لایه برداری پوست عبارتند از:

  • اسکراب‌های لایه بردار: اسکراب‌های لایه بردار حاوی دانه‌های ریز ساینده هستند که با ماساژ روی پوست، سلول‌های مرده را از بین می‌برند. اسکراب‌های لایه بردار را می‌توان هفته‌ای یک یا دو بار استفاده کرد.
  • سنگ پا: سنگ پا یک ابزار سنتی برای لایه برداری پا است. سنگ پا را می‌توان با آب گرم مرطوب کرد و سپس با حرکات دایره‌ای روی پوست پا ماساژ داد.
  • دستکش لایه بردار: دستکش‌های لایه بردار از الیاف نرم یا زبر ساخته شده‌اند که به آرامی سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برند. دستکش‌های لایه بردار را می‌توان هفته‌ای یک یا دو بار استفاده کرد.
  • پف دوش: پف دوش‌ها از جنس پلاستیک یا سیلیکون هستند و معمولاً دارای دانه‌های ریز ساینده هستند. پف دوش را می‌توان در حین دوش گرفتن برای لایه برداری پوست بدن استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: نکات مهم برای مراقبت از پوست در فصل پاییز

لایه برداری پوست چیست و به چه فرایندی گفته می‌شود؟

۲- لایه برداری شیمیایی

در این روش از مواد شیمیایی برای حل کردن پیوندهای بین سلول‌های مرده پوست استفاده می‌شود. لایه برداری شیمیایی می‌تواند به صورت سطحی، متوسط یا عمیق انجام شود. لایه برداری شیمیایی روشی موثرتر برای لایه برداری پوست است که می‌تواند نتایج بهتری نسبت به لایه برداری فیزیکی داشته باشد. با این حال، لایه برداری شیمیایی باید حتماً توسط متخصص پوست انجام شود. انواع لایه برداری شیمیایی به شرح زیر است:

  • لایه برداری سطحی: لایه برداری سطحی لایه‌ای نازک از سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برد. این روش برای درمان مشکلات پوستی خفیف مانند کک و مک، لک‌های ناشی از آفتاب و جای جوش مناسب است.
  • لایه برداری متوسط: لایه برداری متوسط لایه‌ای عمیق‌تر از سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برد. این روش برای درمان مشکلات پوستی متوسط مانند چین و چروک، اسکار آکنه و تیرگی پوست مناسب است.
  • لایه برداری عمیق: لایه برداری عمیق لایه‌ای بسیار عمیق از سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برد. این روش برای درمان مشکلات پوستی شدید مانند جای زخم، ترک‌های پوستی و چین و چروک‌های عمیق مناسب است.

بیشتر بخوانید: آبرسان پوست چیست و چه کاربردی دارد؟

لایه برداری پوست به چند روش قابل انجام است؟

شما می‌توانید پوست خود را به دو صورت خانگی و حرفه‌ای (مراجعه به پزشک متخصص) لایه برداری کنید.

۱- لایه برداری خانگی

روش‌های مختلفی برای لایه برداری خانگی وجود دارد. برخی از روش‌های محبوب عبارتند از:

  • اسکراب‌های لایه بردار
  • کرم‌ها، ماسک‌ها و سرم‌های لایه بردار
  • ابزارهای لایه بردار

بیشتر بخوانید: بهترین روغن برای ماساژ صورت کدام است؟

۲- لایه برداری حرفه‌ای

روش‌های لایه برداری حرفه‌ای نیز وجود دارد که توسط متخصصان پوست یا متخصصان پزشکی انجام می‌شوند. برخی از روش‌های لایه برداری حرفه‌ای عبارتند از:

  • لایه برداری شیمیایی
  • میکرودرم ابریژن
  • درمپلنینگ

انواع لایه برداری پوست

فواید لایه برداری پوست

لایه برداری پوست می‌تواند مزایای متعددی برای ظاهر و سلامت پوست داشته باشد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • پوست روشن‌تر و درخشان‌تر: لایه برداری می‌تواند به از بین بردن سلول‌های مرده پوست که باعث کدر شدن پوست می‌شوند، کمک کند. این امر به داشتن پوستی روشن‌تر و درخشان‌تر منجر شود.
  • جذب بهتر محصولات مراقبت از پوست: لایه برداری به افزایش جذب محصولات مراقبت از پوست کمک می‎کند. این امر موجب تأثیرگذاری بیشتر محصولات بر پوست می‌شود.
  • کاهش منافذ مسدود شده: لایه برداری از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری می‌کند که این امر می‌تواند به کاهش آکنه و سایر مشکلات پوستی کمک کند.
  • افزایش تولید کلاژن: کلاژن یک پروتئین مهم است که به استحکام و انعطاف پذیری پوست کمک می‌کند. لایه برداری می‌تواند تولید کلاژن را افزایش دهد و به کاهش خطوط ریز و چین و چروک کمک کند.
  • کاهش التهاب: لایه برداری، التهاب پوست را کاهش می‌‌دهد و ظاهر پوست را بهبود می‌بخشد. همچین این فرایند موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های پوستی می‌شود.

بیشتر بخوانید: بهترین آبرسان‌های طبیعی پوست را بشناسیم!

چند بار در هفته لایه برداری کنیم؟

لایه برداری، روشی مهم برای مراقبت از پوست است که سلامت و زیبایی پوست را افزایش می‌دهد. با این حال، مهم است که زیاده‎روی نکنید زیرا لایه برداری بیش از حد می‌تواند باعث آسیب به پوست شود. به عنوان یک قاعده کلی، برای اکثر افراد دو بار لایه برداری صورت در هفته کافی است. این به شما کمک می‌کند تا پوستی سالم و درخشان داشته باشید بدون اینکه بیش از حد چربی طبیعی پوست خود را از بین ببرید. پوست‌های چرب ممکن است نیاز به لایه برداری منظم بیشتری داشته باشند و این به از بین بردن چربی اضافی از پوست کمک می‌کند.

لایه برداری بیش از حد نواحی حساس بدن مانند صورت می‌تواند منجر به خشکی، قرمزی و خارش شود. اگر متوجه شدید که پوست شما پس از لایه برداری تحریک می‌شود، تعداد دفعات لایه برداری را کاهش دهید یا از یک محصول لایه برداری ملایم‌تر استفاده کنید. سن نیز می‌تواند در میزان نیاز شما به لایه برداری تاثیرگذار باشد. با افزایش سن ممکن است به لایه برداری کمتری نیاز داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: بهترین برندهای شامپو بدن‌ برای پوست چرب

فواید لایه برداری پوست

بایدها و نبایدهای لایه برداری پوست

لایه برداری اگر به درستی انجام شود، می‌تواند فواید بسیاری داشته باشد. با این حال، مهم است که نکاتی را برای لایه برداری ایمن و موثر رعایت کنید. در ادامه، چند باید و نباید آورده شده است که توصیه می‌شود به آن‌ها توجه کنید.

۱- بایدهای لایه برداری پوست

بایدهای لایه برداری پوست به شرح زیر است:

  • از لایه بردار مناسب با نوع پوست خود استفاده کنید. برای پوست‌های خشک از لایه بردارهای ملایم که حاوی ترکیباتی مانند گلیسیرین یا روغن نارگیل هستند، استفاده کنید. همچنین برای پوست‌های چرب، از لایه بردارهای قوی‌تر که دارای ترکیباتی مانند اسید سالیسیلیک یا اسید گلیکولیک هستند، استفاده کنید.
  • در شب لایه برداری کنید، این امر به پوست شما زمان می‌دهد تا در طول شب بهبود یابد.
  • لایه برداری می‌تواند پوست شما را نسبت به آفتاب حساس‌تر کند. پس بعد از لایه برداری از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
  • بعد از لایه برداری از یک مرطوب کننده مغذی استفاده کنید. این موضوع باعث حفظ رطوبت پوست شما می‌شود.
  • بدن خود را نیز مانند صورت خود لایه برداری کنید. لایه برداری بدن می‌تواند به از بین بردن سلول‌های مرده پوست و خشکی پوست کمک کند.

بیشتر بخوانید: فواید کرم ضد آفتاب و تاثیر آن بر پوست!

۲- نبایدهای لایه برداری پوست

نبایدهای لایه برداری پوست به شرح زیر است:

  • بیش از حد لایه برداری نکنید چون لایه برداری بیش از حد می‌تواند به پوست شما آسیب برساند.
  • بعد از درمان‌های پوستی، لایه برداری نکنید. درمان‌های پوستی می‌توانند پوست شما را حساس‌تر و آسیب‌پذیر کنند.
  • اگر پوست شما پس از لایه برداری قرمز، ملتهب یا تحریک شده است لایه برداری را متوقف کنید.
  • اگر بریدگی، زخم باز یا آفتاب سوختگی روی پوست خود دارید، لایه برداری نکنید. این امر می‌تواند زخم‌ها را بدتر کند یا عفونت را گسترش دهد.
  • عمل لایه برداری نباید خشن باشد، اگر پوست شما شروع به سوزش کرد، لایه برداری را متوقف کنید.

بیشتر بخوانید: علت سوزش پوست بعد از زدن آبرسان چیست؟

بایدها و نبایدهای لایه برداری پوست

سخن آخر

در حالت کلی، لایه برداری پوست می‌تواند یک روش موثر در بهبود سلامت پوست شما باشد. انتخاب روش مناسب لایه برداری پوست به نوع پوست و اهداف مراقبت از پوست هر فرد بستگی دارد. افرادی که پوست حساسی دارند باید از روش‌های ملایم‌تر لایه برداری استفاده کنند و افرادی که می‌خواهند مشکلات پوستی خاصی را درمان کنند باید از روش‌های لایه برداری قوی‌تر استفاده کنند، بنابراین مهم است که هدف شما از این عمل مشخص شود. امیدواریم مطالب این بخش از مجله سبک زندگی اکالا برای شما مفید بوده باشد، از همراهی شما سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا