۱۱ روش درمان خانگی و دارویی میلیا (جوشهای سفید زیر پوستی)
میلیا چیست و روش های درمان آن کدامند؟
میلیا برآمدگی های زرد یا سفیدی است که به صورت خوشهای معمولا در صورت ظاهر میشود. بعضاً در نوزادان تازه به دنیا آمده این مشکل دیده میشود اما در کل در هر سن و سالی دیده شده است. میلیا غدههای سفتی است که روی پوست صورت ظاهر میشوند.
میلیا برآمدگیهای متورم و سفت و کوچکی هستند که زیر پوست تشکیل میشوند. اندازه این برآمدگیها ۱ تا ۲ میلی متر است. این برآمدگیها زمانی ایجاد میشوند که تودههای پروتئین یا کراتین در زیر پوست یک جا جمع شوند. رفع تمامی مشکلات چشم را میتوانید در مقاله “درمان مشکلات چشم“ مطالعه کنید.
در اغلب اوقات میلیا در نواحی صورت اتفاق میافتد. در محل اطراف چشم دیده میشود. ولی در کل در هر جایی از بدن ممکن است تشکیل شود. با مجله اینترنتی اکالا همراه باشید با درمان آن آشنا شوید.
درمان خانگی میلیا
در اکثر موارد میلیا پس از چند ماه ناپدید میشود. برخی درمانهای ساده هستند، که در منزل قابل استفادهاند و برای رفع میلیا بسیار مناسب است. این روشها برای رفع سریع میلیا به اثبات رسیده و در اکثر مواقع کاملا بیخطر هستند.
برای مثال:
- محل برآمدگیها را تمیز نگه دارید. از یک صابون ملایم برای شستشو استفاده کنید. صابونهای مناسب برای پوستهای حساس برای این کار بسیار خوبند.
- از حمام و دوش آب خیلی گرم استفاده کنید.
- پوست نواحی برآمدگیها را بخراشید تا پوسته پوسته شود. از زیاد انجام دادن این کار بپرهیزید زیرا خراشیدن زیاد پوست باعث تحریک آن میشود. محصولات زیادی برای پوسته پوسته کردن نواحی میلیا وجود دارد.
- سعی کنید با استفاده از کلاه و کرمهای ضد آفتاب شدت تابش روی پوست را کم کنید. این کار بخصوص می تواند به درمان کمک کند. ضد آفتاب های درجه ۵۰ برای این کار مناسب هستند که میتوانید از داروخانه ها خریداری کنید.
- از کرمهای رتینوئید موضعی استفاده کنید. این دارو به صورت پماد یا ژل از محصولات مشتق شده از ویتامین A است. این دارو برای درمان آکنه طراحی شده است. مدارک کمی مبنی بر تاثیر این دارو برای میلیا وجود دارد.
- برخی تحقیقات عصاره گل سرخ را پیشنهاد میکنند. سینامون ماده موثر موجود در عصاره گل سرخ به همراه عسل موادی آنتی باکتریال هستند که قادرند برخی مشکلات پوستی را رفع کنند. اما در هر صورت تحقیق معتبری درباره تاثیر این دو روش وجود ندارد.
- سعی نکنید برآمدگی ها را فشار دهید یا جابجا کنید. این کار ممکن است به زخم شدن پوست شما بینجامد.
درمانهای دارویی میلیا
معمولا نیاز به درمانهای پزشکی نیست و این درمان ها ریسکهای خاص خودشان را نیز دارند.
اگر میلیا باعث نگرانی شود برخی درمان های طبی برای استفاده و رفع برآمدگی های میلیا وجود دارد که شامل موارد ذیل است:
- یکی از روشها این است که پزشک از یک سوزن باریک برای تخلیه برآمدگی استفاده میکند.
هرگز سعی نکنید این کار را در خانه انجام دهید در غیر این صورت ممکن است دچار عفونت و التهابات پوستی شوید. تراشیدن:
در این روش ابتدا دکتر نواحی میلیا را بیحس کرده و برآمدگی های میلیا را خارج میکند پس از آن نواحی مورد نظر را بخیه میزند.
سرما درمانی:
در این روش برآمدگی های میلیا فریز میشوند. معمولا این کار با نیتروژن مایع انجام می شود. این روش باعث داغ شدن و تورم پوست میشود که طی چند روز از بین میرود.
مینوسیکلین:
این داروی خوراکی اقسام خاصی از میلیا را درمان میکند.
همه این درمانهای طبی که نام برده شد غیر از روش مینوسیکلین، ریسک زخم شدن موضع را با خود دارند. البته مینوسیکلین هم میتواند ریسکهای دیگر به همراه داشته باشد. میلیا به صورت عادی باعث ایجاد زخم نمیشود. بنابراین سعی کنید قبل از هرگونه درمان طبی به ریسکهای این کار هم توجه کافی داشته باشید.
جلوگیری از میلیا
نمیتوان ۱۰۰ درصد از میلیا پیشگیری کرد. بعنوان مثال حتی ممکن است نوزاد موقع تولد دچار میلیا باشد. وقتی عارضه میلیا به دلیل سایر مشکلات پوستی یا آسیب های پوستی بوجود آمده باشد، روش های سریعی وجود دارند که مانع از ایجاد برآمدگی های میلیا در پوست میشوند.
روش های جلوگیری از میلیا عبارتند از:
- سعی کنید تا جایی که میتوانید در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرید.
- از کرم های غلیظ یا محصولات چرب برای پوست خود استفاده نکنید.
- ۲ تا ۳ بار در هفته پوست صورت خود را کمی با ناخن بخراشید.
بعضی از دارو های شیمیایی ممکن است باعث بروز میلیا شوند. برای جلوگیری از این مشکل می توان از رتینوئید موضعی استفاده کرد. در صورت استفاده همزمان با برخی دارو های شیمیایی، رتینوید های موضعی ممکن است باعث لکه های تیره و یا حساسیت های شدید پوستی شود.
انواع و دلایل بروز میلیا
میلیای نئوناتال
میلیا معمولا ۵۰ درصد از نوزادان تازه به دنیا آمده را مبتلا میکند. اما به طور معمول در طی چند هفته خود به خود ناپدید میشوند. میلیای نئوناتال معمولا روی بینی ظاهر میشوند اما ممکن است روی پوست سر، صورت و حتی داخل دهان هم بروز کنند.
این برآمدگیها ممکن است با بیماری دیگری بنام آکنه نئوناتال اشتباه گرفته شود. غده های ناشی از آکنه نئوناتال در اندازه و ابعاد متفاوتاند و معمولا اطراف آنها سرخ میشود. اما در میلیا عموماً همه برآمدگی ها یک اندازه هستند و باعث قرمزی پوست نمیشوند.
میلیا همانطور که گفته شد ممکن است در هنگام تولد همراه با نوزاد باشد اما آکنه نئوناتال معمولا زودتر از دو هفته پس از تولد رخ نمیدهد.
میلیای ابتدایی
میلیای ابتدایی معمولا در پوست اطراف پلک و چشم ها و پیشانی بروز میکند. میلیای ابتدایی هم در کودکان و هم در بزرگسالان میتواند اتفاق بیفتد. گرچه معمولا پس از چند هفته این برآمدگیها ناپدید میشوند، اما ممکن است از بین رفتن آنها تا ماهها طول بکشد.
میلیای اولیه معمولا در نواحی ذیل از بدن انسان بروز پیدا میکنند:
- پلکها
- لپ صورت
- پیشانی
- آلت تناسلی
- این بیماری ممکن است در کودکان کم سن در نواحی بینی نیز اتفاق بیفتد.
میلیا انپلاک
در این شرایط برآمدگیها در یک منطقه جمع می شوند و در قسمت های مسطح دیده شوند. این نواحی معمولا کاملا واضح بوده و از قسمت های سالم قابل تمایز هستند. این نوع میلیا میتواند هم کودکان و هم بزرگسالان را مبتلا سازد (خصوصا زنان میان سال). این نوع میلیا معمولا روی پلکها، پشت گوش ها و یا لب ها دیده میشود.
این نوع میلیا بسیار نادر است و به صورت چندین برآمدگی در یک محل در طی چند هفته یا چند ماه ظاهر میشود. این برآمدگیها معمولا تنها نشانههای این بیماری هستند. ممکن است در نواحی برآمدگیها خارش پوست وجود داشته باشد.
چند نوع دیگر از میلیا وجود دارند که ممکن است در نواحی صورت و بالای بازو رخ دهند.
میلیای تروماتیک
نام دیگر این شرایط میلیای ثانویه است که بر اثر آسیب دیدن پوست بوجود می آید. این آسیب ها ممکن است شامل موارد ذیل باشند:
- سوختگی
- داغ شدن پوست بر اثر مشکلات دیگر و یا واکنش های آلرژیک
- کرم های برداشت کننده پوست مانند لیزر و درمابراسیون
- مواجه شدید و طولانی مدت با نور آفتاب
میلیای مرتبط با درمانهای طبی
برخی از داروهای موضعی مانند کرمهای استروئید ممکن است باعث ظاهر شدن میلیا روی پوست شوند.
خطرات میلیا
بیماری پوستی میلیا خطرات آنچنانی برای سلامتی ندارد. در زمانی که میلیا به دلیل سایر شرایط یا آسیب های پوستی باشد بایستی شرایط ایجاد کننده این بیماری را با درمان های مخصوص به خود از بین برد. تشخیص صحیح میلیا بسیار مهم است. ممکن است پزشک معالج این مشکل را با بیماری های دیگری اشتباه بگیرد. اگر میلیا باعث ناراحتی شما شده است حتمن با پزشک معالج مشورت کنید.
معمولا میلیا عوارض طولانی مدت ایجاد نمی کند. دورنمای این بیماری بسیار خوب است و در اکثر موارد بدون درمان خاصی خود به خود از بین می رود. زوائد میلیا معمولا در نوزادان سریع تر از کودکان و بزرگسالان از بین میرود. اگر میلیا در عرض چند هفته از بین نرفت احتمالا باید با مشاوره دکتر معالج، درمان طبی آن را انجام دهید.
منابع: inlifehealthcare/medicalnewstoday
سلام ببخشید من تو صورتم دارم ولی الان نزدیک یک هفته لبه پلکم رده جگار کنم ممنون
سلام من قریب به۱۱ساله که جوش میلیادارم هر روشی که فکرشوبکنیدکردم ازچند دوره لیزرتا…. کرم های موضعی مثل تروتئید۵٪وامثال اینا الان خواهش واقعا به مشاوره نیازدارم راهنمایی کنیدلطفآ.. ????????