چگونه بفهمم به کبد چرب مبتلا هستم؟ همه چیز در “درمان کبد چرب”!!
کبد یک عضو بزرگ و گوشتی است که در سمت راست شکم قرار دارد. وزنی حدود ۳ کیلوگرم، به رنگ قرمز مایل به قهوهای است و به لمس کردن حساس است. بهطورمعمول شما نمیتوانید کبد را احساس کنید، زیرا با قفسه سینه محافظت میشود. کبد دارای دو بخش بزرگ است که به نام لبه راست و چپ نامیده میشود. کیسه صفرا در زیر کبد همراه با قسمتهای پانکراس و روده قرار دارد. کبد به همراه قسمتهای نامبرده برای همگامسازی، جذب و پردازش غذا کار میکنند.
وظایف اصلی کبد:
کار اصلی کبد این است که خون را از دستگاه گوارش قبل از انتقال آن به بقیه بدن فیلتر کند. کبد همچنین مواد شیمیایی سموم را متلاشی و متابولیزه میکند. بیش از یک لیتر خون در هر دقیقه از طریق کبد فیلتر میشود. کبد در حفظ تعادل و تنظیم هورمونهای بدن نقش دارد. کبد همچنین پروتئینهای مهم برای لخته شدن خون را ایجاد میکند. کبد محل ذخیره گلوکز خون است. کبد گلوکز را تبدیل به گلیکوژن کرده و در خود ذخیره میکند. در صورت نیاز مجدداً گلیکوژن را تبدیل به گلوکز کرده و به جریان خون وارد میسازد. کبد محل ذخیره چربیها، ویتامینها، املاح معدنی مانند آهن، مس و فولات و سایر مواد مغذی است.
بیماری کبدی چربی (استئاتوز)، ایجاد چربی بیشازحد در سلولهای کبدی است و بیماری رایج در کشورهای غربی است. بیماری کبد چرب در هر یک از ۱۰ نفر افراد جامعه تأثیر میگذارد. کبد حاوی مقداری چربی طبیعی است، اما اگر چربی بیش از ۱۰ درصد وزن کبد باشد، شما کبد چرب دارید و ممکن است عوارض جدیتری ایجاد کند. نوشیدنیهای الکلی باعث میشود که شما بیشتر در معرض بیماری استئاتوز باشید. باگذشت زمان، الکل بیشازحد منجر به افزایش چربی درون سلولهای کبدی شما میشود. این باعث میشود که کبد شما کمکار کند و چرب شود. اما شما میتوانید بیماری کبدی چرب را حتی اگر الکل زیادی مصرف نکرده باشید نیز دریافت کنید. اما شما میتوانید بیماری کبدی چرب را حتی اگر الکل زیادی نداشته باشید دریافت کنید.
علائم و نشانههای بیماری کبد چرب:
کبد چرب معمولاً نشانههای مرتبط با آن را ندارد. بااینحال، تحقیقات نشان داده است که حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلابه التهاب چربی کبد به شرایط بدی میرسند. اگر این اتفاق افتاد، ممکن است احساس خستگی یا ناراحتی شکمی را تجربه کنید. کبد شما ممکن است کمی بزرگ شود، که ممکن است پزشک شما در طی یک آزمایش فیزیکی تشخیص دهد.
اعتقاد بر این است که چربی بیشازحد در کبد، همراه با شرایط خاص پزشکی، التهاب را افزایش میدهد. اگر کبد شما ملتهب شود، ممکن است علائم مانند:
- اشتهای ضعیف
- کاهش وزن
- درد شکمی و تورم شکم
- ضعف فیزیکی
- خستگی
- گیجی و سردرد تکرارشونده
اگر کبد چرب به سیروز و نارسایی کبد پیشرفت کند، علائم عبارتاند از:
- زردی پوست و چشم
- خونریزیهای غیرطبیعی یا کبودشدن پوست
- تورم در پاها و مچ پا
- خارش پوست و اگزما
- رنگ ادرار تیره
- رنگ مدفوع رنگی، یا مدفوع خونآلود
- خستگی مزمن
- تهوع یا استفراغ
- از دست دادن اشتها
- یبوست مزمن
- پیری زودرس
بیشتر بخوانید: علائم بیماری کبد روی دستها
علل کبد چرب چیست؟
شایعترین علت کبد چرب در اغلب موارد مصرف بیشازحد الکل و نوشیدن سنگین آن است. در بسیاری از موارد، آن چیزی که مشخص است، افرادی که الکل زیاد مینوشند مستعد کبد چرب هستند. بااینحال، وزن بالا، قند خون بالا، تری گلیسیرید بالا، دیابت، فعالیت بدنی پایین و ژنتیک نقش مهمی دارد.
کبد چرب هنگامی ایجاد میشود که بدن بیشازحد چربی ایجاد میکند یا نمیتواند بهاندازه کافی به میزان کافی متابولیزه کند. چربی بیشازحد در سلولهای کبدی نگهداری میشود که در آن تجمع مییابد و باعث بیماری کبد چرب میشود.
بهغیراز سوءمصرف الکل، دیگر علل شایع کبد چرب عبارتاند از:
- چاقی
- هیپرلیپیدمی یا سطح بالای چربی خون، بهویژه تری گلیسیرید بالا
- دیابت
- ارثی ژنتیکی
- کاهش وزن سریع
- عوارض جانبی برخی از داروها، ازجمله متوترکسات، تاموکسیفن، آمیودارون و والپروئیک اسید
انواع کبد چرب را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
بیماری کبد چرب الکلی (ALD):
حتی یک دوره کوتاه مصرف زیاد الکل نیز میتواند این بیماری را ایجاد کند. ژنهایی که از پدر و مادرتان به شما میرسد نیز نقش مهمی در این بیماری دارند. کبد چرب کبدی اولین مرحله بیماری التهابی کبدی است. نوشیدنیهای الکلی باعث آسیب کبد میشود و درنتیجه کبد نمیتواند باعث کاهش چربیها شود. در عرض شش هفته نوشیدن الکل، چربی میتواند ناپدید شود. بااینحال، اگر مصرف الکل بیشازحد ادامه یابد، التهاب شناختهشده بهعنوان استاتوهپاتیت الکل ممکن است منجر به سیروز شود.
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD):
کبد چرب غیرالکلی شایعترین نوع کبد چرب در بین مردم بوده و بیخطر است. کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) وقتیکه کبد به کاهش چربیها دچار میشود، ایجاد میشود که باعث ایجاد انقباض در بافت کبد میشود و علت آن مربوط به الکل نیست. بیماری کبد چرب غیرالکلی زمانی تشخیص داده میشود که بیش از ۵ درصد کبد چرب است. در این نوع کبد چرب، کبد متورم شده و میتواند منجر به سیروز کبدی (زخمهایی روی کبد که بهبود نمییابند) شده و احتمال ابتلا به سرطان کبد یا بیماری قلبی افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: آیا کبد چرب قابل درمان است؟
استاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) و استاتو هپاتیت الکلی:
استاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) یک نوع NAFLD است. با افزایش چربی، میتواند باعث التهاب کبد شود. هنگامیکه بیش از ۵ درصد کبد چرب است و التهاب نیز وجود دارد، این وضعیت بهعنوان NASH شناختهشده است.
علائم این بیماری مربوط به التهاب و عملکرد بد کبد است. این میتواند شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکم
- زردی
طبق آمار پزشکی، اغلب موارد NASH در افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی تشخیص داده میشود.
اگر بدون درمان باقی بماند، استاتو هپاتیت میتواند به زخمهای دائمی از کبد، سرطان کبد و نارسایی احتقانی کبد برسد. کبد التهابی ممکن است در طول زمان آسیب ببیند و سختتر شود. این بیماری که سیروز نامیده میشود، جدی است و اغلب منجر به نارسایی کبدی میشود. NASH یکی از سه علت اصلی سیروز است.
بیشتر بخوانید: پاکسازی و سم زدایی کبد چرب با ۱۰ راهکار ساده
کبد چرب حاد حاملگی:
کبد چرب حاد یک عارضه نادر و بالقوه تهدیدکننده زندگی حاملگی است.این چربی کبد برای زنان حامله و نوزاد خطرناک است. عوارض کبد چرب را میتوان ازکارافتادگی کبد و کلیهها در مادر و فرزند و همچنین عفونت جدی یا خونریزی دانست.
علائم و نشانهها در سهماهه سوم شروع میشود. این شامل:
- تهوع و استفراغ مداوم
- درد در شکم فوقانی سمت راست
- سردرد
- زردی
- ناراحتی عمومی
- خستگی
- کاهش اشتها
زنان مبتلا به هر یک از این نشانهها یا علائم باید برای این وضعیت ارزیابی شوند. اکثر زنان طی چند هفته پس از زایمان بهبود مییابند و اثرات پایدار ندارند.
بیشتر بخوانید: روش مصرف آبلیمو برای درمان کبد چرب
چه کسی در معرض خطر ابتلا به کبد چرب است؟
کبد چرب، تولید چربیهای اضافی در کبد است. اگر بیشتر وزن دارید یا چاق هستید، احتمال ابتلا بیشتر است. داشتن دیابت نوع ۲ همچنین ممکن است خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد. تجمع چربی در کبد به مقاومت به انسولین مرتبط است، که شایعترین علت دیابت نوع ۲ است.
عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهند عبارتاند از:
- مصرف الکل بیشازحد
- مصرف بیش از دوزهای توصیهشده از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول)
- بارداری
- کلسترول بالا
- سطح تری گلیسیرید بالا
- سوءتغذیه
- سندرم متابولیک
- فعالیت بدنی کم
چگونه کبد چرب تشخیص داده میشود؟
معاینه بدنی
اگر کبد شما ملتهب باشد، ممکن است پزشک شما با بررسی شکم خود را برای کبد بزرگشده، تشخیص دهد. بااینحال، کبد شما میتواند بدون بزرگ شدن التهاب ایجاد شود. اگر خستگی یا از دست دادن اشتها را تجربه کردهاید با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین در مورد هرگونه سابقه مصرف الکل، دارو و مصرف مکمل، به پزشک خود اطلاع دهید.
آزمایش خون
پزشک شما ممکن است آنزیمهای کبدی را در طول یک آزمایش خون معمولی بالاتر از حد طبیعی ببیند. این تشخیص کبد چرب را تائید نمیکند، اما به التهاب کبدی مربوط میشود. برای تشخیص علت التهاب، نیاز به تجزیهوتحلیل بیشتر است.
مطالعات تصویربرداری
پزشک شما ممکن است از یک سونوگرافی برای تشخیص چربی در کبد استفاده کند. سایر مطالعات تصویربرداری نیز ممکن است انجام شود، مانند اسکن CT یا MRI.
یک آزمایش دیگر تصویربرداری مشابه با سونوگرافی یک Fibro Scan است. مانند یک سونوگرافی، Fibro Scan با استفاده از امواج صوتی برای تعیین چگالی کبد و مناطق متناظر با بافت چربی و طبیعی کبد.
مطالعات تصویربرداری میتوانند چربی را در کبد تشخیص دهند، اما نمیتوانند به پزشک کمک کنند که میزان آسیب را تائید کند.
بیوپسی کبدی
بیوپسی کبدی هنوز بهترین راه برای تعیین شدت بیماری کبد است. در طول بیوپسی کبد، دکتر شما یک سوزن را به داخل کبد وارد میکند و یکتکه بافت را برای آزمایش خارج میکند. این عمل با یک آمپول بیحسی انجام میشود. بیوپسی کبدی تنها راه برای شناختن شدت کبد چرب یا سایر بیماریهای کبدی است. بیوپسی همچنین میتواند به پزشک شما کمک کند تا علت دقیق را تعیین کند.
[aparat id=”Kmav5″]درمان طبیعی برای درمان بیماری کبد چرب
اگر دچار بیماری کبد چرب هستید این در ذهنتان باشد که انواعی از مواد غذایی وجود دارند که برای سلامتتی کبد مضرند. قبل از اینکه بخواهید از دارو استفاده کنید سعی کنید در باره مضر بودن و ضروری نبودن برخی غذا ها تجدید نظر کنید.
۱- وزن خود را به حد نرمال برسانید
انجمن مطلعاتی کبد در آمریکا در سال ۲۰۱۷ اعلام کرده است که کاهش وزن یکی از مهمترین روش ها در درمان بیماری کبد چرب است که از تشدید و شدت آن می کاهد.
دانشمندان اعلام کرده اند که کاهش وزن به اندازه حد اقل ۳ تا ۵ درصد از کل وزن می تواند در کاهش سرعت رشد این بیماری تاثیر داشته باشد.
همچنین کاهش بین ۷ تا ۱۰ درصد وزن کل بدن باعث کنترل علائم این بیماری مانند التهاب و فیبروز می شود.
بهترین راه برای کاهش وزن داشتن این استراتژی است که با تصمیماتت و قدم های کوچک شروع کنیم ولی به صورت مداوم. رژیم های شدید معمولا پایدار نیستند و روی کبد تاثیر منفی می گذارنند.
قبل از شروع هر برنامه رژیم غذایی که در نظر دارید حتمن با مشاور تغذیه و پزشک در مورد غذاهایی که لازم است به میزان مشخصی مصرف شود صحبت شود تا بهترین مسیر در این دوره طی شود. یک مشاور تغذیه به شما یک برنامه غذایی درست و علمی و متناسب با بدن شما و نیاز های خاص آن به شما ارائه می کند.
۲- رژیم مدیترانهای، روشی مناسب
تحقیقات سال ۲۰۱۷ نشان داده است که رژیم غذایی مدیترانه ای حتی بدون کاهش وزن بدون کاهش وزن برای کبد چرب مناسب است.
همچنین رژیم مدیترانه ای برای کنترل عوارضی که عامل کبد چرب هستند مانند کلسترول، دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا جلوگیری میکند.
این رژیم بر مبنای غذا های گیاهی است. میوه های تازه و سبزیجات و حبوبات دارای چربی های مفید از گزینه های این رژیم غذایی هستند.
از میوه ها و سبزیجات می توان به این موارد اشاره کرد: توت فرنگی، انواع سیب، مرکبات، موز، لنجیر، بروکلی، فلفل، سیب زمینی، گوجه فرنگی و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد.
از روغن های سالم استفاده کنید. روغن زیتون خالص، دانه های چرب و آووکادو سرشار از چربی های سالم هستند.
ماهی و گوشت های بدون چربی نیز باید در این رژیم وجود داشته باشند.سعی کنید دو بار در هفته ماهی مصرف کنید. تخم مرغ و گوشت پرندگانی مانند بوقلمون نیز برای این مشکل مناسب است.
غلات کامل را به صورت فراوری نشده مصرف کنید. سعی کنید نان سبوس دار و شکر قهوه ای استفاده کنید.
۳- قهوه بنوشید
بر اساس تحقیقات منابع معتبر در سال ۲۰۱۶ قهوه حاوی مواد مفیدی برای کبد است. بخصوص باعث افزایش آنزیم های کبدی شده که مانع از التهاب کبد می شوند.
تحقیقات علمی دیگری نشان می دهند که نوشیدن قهوه باعث کاهش چربی کبد شده و در کل آسیب های کبد را بهبود می بخشد.
وزانه دو یا سه فنجان قهوه باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب می شود. قهوه سیاه در میان انواع خود بهتترین است. این نوع قهوه هیچگونه چربی یا شکر افزوده ندارند.
۴- فعالیت بدنی داشته باشید
بر اساس تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ به سبک زندگی افراد بسیار وابسته است. ساکن بودن و داشتن فعالیت بدنی کم باعث سایر عوارضی می شود که منجر به بیماری کبد چرب می شوند. مانند مشکلاتت قلبی دیابت نوع دو و اضافه وزن.
اگر دچار کبد چرب هستید فعالیت خود را بیشتر کنید. براساس منابع معتبر میزان ۱۵۰ دقیقه ورزش در هفته بسیار مفید خواهد بود.
حدود ۳۰ دقیقه ورزش در روز و ۵ روز در هفته بسیار عالی است. نیازی نیست حتمن ورزش خاصی را انجام دهید یا به باشگاه بروید؛ بجای این موارد روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی سریع انجام دهید.
اگر وقت خالی به این مدت ندارید سعی کنید در دو بخش ۱۵ دقیقه ای در روز ان را انجام دهید.
برای شروع ورزش کردن تمریناتت و فعالیت های مناسبی انتخاب کنید مثلا پیاده رفتن برای خرید یا قدم زدن در پارک یا بازی کردن با بچه ها؛ اگر مشکل زانو ندارید بجای آساننسور از پله ها پیاده بروید.
راهنماهای تغذیه بیان می کنند که بایستی مدت زمانی در روز را که نشسته اید کاهش دهید.
۵- از شکر بپرهیزید
قند هایی مانند فروکتوز با افزایش چربی کبد رابطه مستقیم دارند. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ نشان می دهند قند فروکتوز یا شکر معمولی باعث افزایش احتمال ابتلا به کبد چرب می شود.
برخی از غذاهای حاوی شکر که برای کبد مضر هستند:
- غذاهای پخته شده مانند کیک، دونات و انواع پای
- آب نبات
- بستنی
- کرم های شکر داغر
- نوشیدنی های ورزشی
- نوشیدنی های انرژی زا
- لبنیات مانند ماست های شیرین
یک راه برای فهمیدن میزان شکر موجود در ماده خوراکی مراجعه به پشت بسته بندی ان است که میزان مواد مغذی موجود در محصول مورد نظر را به نمایش می گذارد. که این میزان هرچقدر در مورد شکر کمتر باشد بهتر است.
۶- کلسترول خون را کاهش دهید
خوردن برخی روغن ها و چربی ها را کاهش دهید. این کار باعث کاهش کلسترول خون شده و در کنترل کبد چرب موثر است.
از جمله چربی هایی که بایستی در خورد ان میانه روی کرد چربی های موجود در گوشت و لبنیات است.
چربی های ترنس هم که در غذاهای پخته شده وجود دارند باعث افزایش کلسترول می شوند. خوردن این نوع روغن ها و غذا ها را نیز محدود کنید.
بسیاری از روش هایی که گفته شد شامل کاهش وزن، فعالیت داشتن و استفاده از رژیم های مدیترانه ای باعث کنترل کلسترول خون می شوند. اگر میزان کلسترول خون خیلی بالا باشد بایستی به پزشک مراجعه و از داروهای پزشکی برای کنترل ان استفاده کنیم.
۷- از مکمل های اومگا ۳ استفاده کنید
برخی از چربی ما مانند اومگا سه فواید بسیاری برای بدن دارند این چربی را می توان در انواع ماهی و مغز ها و دانه ها یافت. این چربی از نوع زنجیره ای و اشباع نشده بوده و برای بدن بسیار مفید است.
تحقیقات نشان داده اند که مصرف مکمل های اومگا ۳ باعث کاهش کبد چرب و بهبود سطوح کلسترول می شود. در این مطالعه میزان مناسب اومگا سه برای مصرف روزانه ۸۳۰ تا ۹۰۰۰ میلی گرم است بنابر این برای تعیین دوز مناسب خودتان به پزشک مراجعه کنید.
۸- از خوردنی های مضر بپرهیزید
از خوردنی هایی که باعث تحریک و آسیب کبد می شود بپرهیزید. نوشیدنی های الکلی یا دارو های درمانی که برای مشکلات دیگری مصرف می کنید تاثیر عمیقی بر روی کبد خواهند گذاشت
در ادامه برای مصرف هر داروی دیگری که نیاز دارید حتمن با پزشک در مورد آن صحبت کنید. در باره مفید بودن ویتامین e با پزشکتان صحبت کنیددانشمندان می گویند ویتامین e برای التهابات کبدی مناسب است اما برای تایید نهایی این فرضیه باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد در باره تاثیر این ویتامین بر کبد چرب ممکن است اففرادی به آن واکنش مناسبی نشان دهد و در برخی دیگر تاثیری دیده نشود. برای مصرف این ویتامین و نحوه و دوز آن با پزشک معالج مشورت کنید.
۱۲ غذا و نوشیدنی که باید برای درمان کبد چرب بخورید:
۱- قهوه برای کاهش آنزیمهای غیرطبیعی کبد
مطالعات نشان داده است که مصرفکنندگان قهوه با بیماری کبد چرب آسیب کبدی نسبت به افرادی که این نوشیدنی کافئین را مصرف نمیکنند، کمتر است. کافئین به نظر میرسد مقدار آنزیمهای غیرطبیعی کبد افرادی که در معرض خطر بیماریهای کبدی هستند را کاهش میدهد.
۲- سبزیها برای جلوگیری از افزایش چربی
نشان دادهشده است که کلم بروکلی برای جلوگیری از افزایش چربی در کبد موشها کمک میکند. خوردن سبزی بیشتر، مانند اسفناج، جوانه بروسیا و کلم بروکلی، میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند.
۳- توفو یا پنیر سویا برای کاهش چربی
مطالعهای در دانشگاه ایلینوی بر روی موشها نشان داد پروتئین سویا که در غذاها مانند توفو قرار دارد میتواند باعث افزایش چربی در کبد شود. بهعلاوه، توفو کمچرب و دارای پروتئین بالا است.
۴- ماهی برای التهاب و سطوح چربی
ماهیهای چرب مانند ماهی قزلآلا، ساردینها، ماهی تن و ماهی قزلآلا دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند به بهبود سطح چربی کبد و کاهش التهاب کمک کند.
۵- جو دوسر برای انرژی
کربوهیدرات از دانههای کامل مانند بلغور جو دوسر انرژی بدن شما را میدهد. محتوای فیبر آنها معده شما را پر میکند، که میتواند به شما در حفظ وزن کمک کند.
۶- گردو برای بهبود کبد
گردو دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلابه بیماری کبد چرب که گردو میخورند، آزمایشها عملکرد کبدی را بهبود دادهاند.
۷- آووکادو برای محافظت از کبد کمک میکند.
آووکادو دارای چربی سالم بالا است و تحقیقات نشان میدهد که آووکادو حاوی مواد شیمیایی هستند که میتواند آسیب کبدی را کاهش دهد. آنها همچنین دارای فیبر هستند که میتوانند به کنترل وزن کمک کنند.
۸- شیر و دیگر لبنیات کمچرب برای محافظت از کبد
بر اساس تحقیقات سال ۲۰۱۱ در موش، لبنیات و شیر کمچرب دارای پروتئین بالا است، که ممکن است کبد را از آسیب بیشتر محافظت کند.
۹- دانههای آفتابگردان برای آنتیاکسیدانها
این دانههای مغذی شامل ویتامین E، یک آنتیاکسیدان هستند که میتوانند از آسیب بیشتر به کبد محافظت کنند.
۱۰- روغن زیتون برای کنترل وزن
این روغن سالم دارای اسید چرب امگا ۳ بالا است. برای آشپزی سالمتر از مارگارین، کره است. تحقیقات نشان میدهد که روغنزیتون به کاهش سطح آنزیمهای کبدی و کنترل وزن کمک میکند.
۱۱- سیر برای کمک به کاهش وزن بدن
این گیاه نهتنها عطروطعم غذا را اضافه میکند، بلکه مطالعات تجربی نیز نشان میدهد که مکملهای پودر سیر ممکن است به کاهش وزن و چربی بدن افراد مبتلابه بیماری کبد چرب کمک کنند.
۱۲- چای سبز برای جذب کم چربی
تحقیقات حاکی از آن است که چای سبز میتواند در جذب چربی دخالت کند اما نتایج هنوز مشخص نیست. محققان مطالعه میکنند که آیا چای سبز میتواند ذخیره چربی در کبد را کاهش دهد و عملکرد کبدی را بهبود بخشد. اما چای سبز نیز از مزایای بسیاری برخوردار است: از کاهش کلسترول تا کمک به خواب.
امیدوارم از این مقاله در مجله اینترنتی اکالا لذت برده باشید. برای درمان بیماریهای دیگر به سلامت و زیبایی سری بزنید.
منبع: healthline